Szurovecz Kitti: A ​kisemmizett angyal


FÜLSZÖVEG:

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.

Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?



A KÖTET ITT VÁSÁROLHATÓ MEG A LÍRA OLDALÁN KEDVEZMÉNYESEN!
Ha akartok, még bele is tudtok olvasni ;)





Sok szempontból különleges Szurovecz Kitti könyve, főleg az alaptémája, a gyerekprostitúció miatt. Másrészről viszont ez az első recenzió, remélhetőleg az utolsó is, amivel kettő hónappal csúsztam el.
Nekem is azzal kell kezdenem a véleményemet, amit más bloggerek, ez volt az első olvasmányom Kittitől. Most az alaptéma érdekelt különösképpen, Magyarországon létezik a prostitúció gyerekekre szakosodott alfaja is, még ha a társadalom legnagyobb része erről nem óhajt tudomást venni. Hivatalos, szakértő álláspontok pedig pont ugyanúgy a homokba próbálják dugni a fejüket, mint ahogy a könyvben szereplő nevelőotthonokon belüli erőszakkal, vagy éppen az analfabétizmussal kapcsolatban. 
Kitti lézerpontos, néha realista, néha kicsit túl optimista hangvétellel dolgozik a történet során. Mindenképpen dicséretes, egyedi a kiállása az elesettek ilyen szeglete felé, és nagyon jó dolog, hogy a kiadó is mellé állt ebben a témában. 

Hogy miről is szól a történet?
Két szálon indulunk, két főszereplőnk van. Panna a jó házból való, középosztálybeli kamaszlány, aki szülei válási vitái elől rohan a szeretője karjába. A férfitől elviszik, annak tartozásáért cserébe, és egy hétre bezárják Mia, a nyírségi cigánylány mellé.
Megmondom őszintén, én Miát kedveltem meg jobban, főleg amiatt ahonnan, és amiért jött a prostitucióba.
A cigánylánynak szerintem nem meglepő, ha azt mondom, hogy Cserkeszszőlőn nincs jövője, anyja még három kisebb gyereket nevel a 16 éves nagylány mellett. Egy napon megáll Mia mellett egy autó, és felajánlja neki a pesti munkát, az utcán kéjelgést. Átlagos és jó helyzetben élő ember ezt talán el se tudja hinni, de Mia meglátja a pénzkeresés viszonylag „könnyű” módját, amivel a családját segítheti.
Önként lesz kurva, és ezért le lehet nézni, de valójában a pokolból menekül a pokolba, miközben hihetetlenül bátor és önzetlen. Szerintem ennek a könyvnek nem Panna a főhőse, sokszor fájdalmasan naiv, hisztigép a kiscsaj, hanem a karcosabb, de földhözragadtabb Mia.
Miután összezárják őket a stricik, Mia lassanként közel engedi lelkéhez a sírós Pannát, és elhatározza, hogy segít a lánynak. Szökésük aztán egyéb más kalandokat indít el életükben. Többek között Mia bekerül egy nevelőotthonban, ahol szinte szörnyűbb sorsa lesz, mint amilyet kurtizánként az utcán átélt.




Számos meglepő fordulat után sajnos pozitív vége lesz a könyvnek, ez az egyetlen dolog, amit a szemére tudok vetni. Merthogy amennyire és amilyen sokszor valóságszerű, hiteles, reális a történet, még akkor is, amikor gyomorforgató, annyira mesésen jóra forduló a vége. Számomra az igazibb lett volna, ha Mia újra az utcára megy, külföldi bordélyban vállal munkát, vagy éppen kábítószer túladagolásban meghal. Sajnos azt hiszem, hogy ezek a végeredmények sokkal-sokkal többször fordulnak elő a való életben, mint az, hogy egy volt utcalány boldogan él, míg meg nem hal. Az élet nem a Pretty Woman. 


Kinek ajánlom a könyvet?

Nemtől, életkortól függetlenül szülőknek, nagyszülőknek és kamaszokkal foglalkozóknak. Tudnunk kell a Magyarországon is létező veszélyekről, ami a gyerekeinkre leselkedik.
Olvasás közben párszor eltöprengtem azon, hogy mennyire hiteles a regény, és azt tudom mondani, hogy engem a véresebb, erőszakosabb részek egyáltalán nem leptek meg. Tényleg léteznek olyan emberek, akik ma a magyar gyerekek közül választanak ki maguknak ágytölteléket, és nem félnek közben erőszakot tenni sem a gyermeken.
Ez egy valódi probléma, amit Szurovecz Kitti nagyon részletesen ábrázol a könyvében. Attól, hogy nem veszünk róla tudomást, nem mérjük fel, hogy milyen kilátástalan helyzetben tengődnek a mélyszegénységben élők, valamint nem segíti a társadalom és a jogalkotó a szociális munkások, családsegítők, védőnők, gyámügyesek tevékenységeit - akkor és addig napról-napra fogja a gyerekprostitúció ugyanúgy szedni az áldozatait, mint ahogy a családon belüli erőszak, vagy gyermekmolesztálások esetén.
Tehát igen jó könyv volt, teljesen megérdemelt a 97%-os értékelés, amivel a molyon szerepel :) Jó szívvel ajánlom!



Köszönöm a könyvet az Athenaeum kiadónak!


Megjegyzések