Kedvenceim - Weöres Sándor: A teljesség felé

 "Önmagad beutazása: a mindenség beutazása."
'Egy gondolattól a másikig végtelenül hosszabb az út, mint
csillagtól csillagig.'
 "Az igazság, mihelyt kimondtad: már nem igazság; legjobb esetben is
csak gyarló megközelítése az igazságnak."
'Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,
gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
   Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted
az ég, benned a létra.'


„Hamvas Bélának, mesteremnek köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát. E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd. Az itt következők nem újak, nem is régiek: megfogalmazásuk egy kor jegyeit viseli, de lényegük nem keletkezett és nem múló. Aki a forrásvidéken jár, mindig ugyanez virágokból szedi csokrát.”
 (A szerző)

Fenti fotó a blog profilképe, és tudatosan választottam erre a célra, mint ahogy szándékos az is, hogy a kedvenc könyveim sorát ezzel az irodalomtörténeti gyöngyszemmel kezdem el.
Gondolom, hogy már a bevezetőben felsorolt idézetek némelyike is ismerős, de a Szórd szét a kincseidet kezdetű vers az egyik leghíresebb darabja a kötetnek.
Kicsit kínban vagyok, hogy minek is nevezzem ezeket a míves sorokat, melyek egyike-másika hiába egyszerű próza, a magas röptű költészet minden elemét magában hordozza, kiváltképpen a hangzáskultúrája kiemelkedően egyedi.
A kötet 1945-ben jelent meg először, és öt részből áll:
A forrás, A kard, A fészek, A szárny és A kristály.

Ha igazából csak a művek tárgyát nézzük, ez afféle füveskönyv, azaz "A régi füveskönyvek a kertben termesztett vagy vadon termő növények, gyógyfüvek hasznáról és káráról tájékoztattak, századokon át szerzett tapasztalatok alapján. Aztán a hasznos tanácsok lassan kiterjedtek a lélek, sőt általában a lét kisebb-nagyobb gondjaira is. A „mi a teendő” kérdésére adott hétköznapi példák, egyszerű válaszok, amelyek a testi és a lelki egészség megőrzését és visszanyerését segítették, lassan egyre egyénibbé, szubjektívabbá váltak, s egyre több gondolkodnivalót, valamint lelki táplálékot adtak az olvasónak. Egyszerű, könnyen érthető élethelyzetek, bölcsességek, látszatok mögé leső, gondolatébresztő megállapítások és olyan közvetlen tanácsok sorjáznak benne, amelyeket úgy érezhet magáénak mindenki, mintha csak neki szólna." 


Én ezt a könyvet ajándékba kaptam, azzal a megjegyzéssel, hogy bár lehet, hogy elsőre nem fog tetszeni, de ehhez a kötethez, Weöres tanításaihoz fel kell nőni a léleknek, hogy be tudja fogadni azt. Azt hiszem, hogy rögvest első olvasásra egyetértettem ezzel a megállapítással, de most többedik nekifutásra csak szívből ajánlani tudom.
Idén januárban már olvastam egyszer, amikor valami megzavarta a lelkemet, de egyébként karácsony előtt szoktam végigmormolni a sorokat, rímeket, mintegy adventi lelki megtisztulásként.
Vannak 'kedvenc kedvenceim', vagyis olyan versikék, tanítások, amelyek elsőre beégették magukat a szívembe, és vannak időszakos kedvencek, amely sorok éppen akkor eltalálják a hangulatomat.

Befejezés

   Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás.
   Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból
látod, hanem közös gyökerüknél tapintod.
   Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni
misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni. Nincs
benne szó Krisztusról, a testet öltött Istenről, aki szakadatlanul
meghal és poklot jár az emberért.
   Az itt-mondottaknak nem az a rendeltetésük, hogy elhidd őket, hanem
hogy igazi lényedre, igazi világodra eszméltessenek.

    `Csönge, 1944-45`

Jobban én sem tudnám megfogalmazni a kötet lényegét, mint Weörös, csak ajánlani tudok mindenkinek :)
Itt van a MEK adatlapja:
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/weores/teljesse/teljfele.mek
Illetve hangoskönyvben Rátóti Zoltán előadásában hallgatható a youtube-on. 

Megjegyzések