Gross Arnold album

Antal Barnabás: 

Gross Arnold



Hajszáldrót kontúr 
kreatura átlengő színfolt 
fényremegés 
játszik a gyermek szemében
a ház lakható 

a kalitka nyitva



Azt hiszem ez lesz az első alkalom, amikor extra méretű képeket fogok a bejegyzésemhez mellékelni.
Tulajdonképpen most nem olvasmányajánló következik, hanem egy egészen egyedi művészre szeretném felhívni a figyelmet. Valakire, aki sajnos idén januárban elhunyt, de aki még megérhette, hogy fia önálló galéria-kávézót nyit neki.
Gross Arnold 1929-ben született Tordán, Romániában, és 1947-ben szökött át Magyarországra. Élete során mintegy 150 rézkarcot készített, reprodukcióinak, toll-, tus- és ceruzarajzainak száma felbecsülhetetlen. Technikáját otthoni rézkarcgépén tökéletesítette, formákkal, színekkel kísérletezett. Munkái már a hatvanas években szerepeltek külföldi kiállításokon, utazásainak köszönhetően izgalmas színvilágú, minőségi olasz és francia festékekkel dolgozott.
1955-ben és 1967-ben is Munkácsy díjat kapott, 1995-ben pedig Kossuth díjat. 2014-ben a Nemzet Művészei közzé választották.
2015. januárban hunyt el.

Nézd! a ház, 
mint a felhő, fényt cikáz, 
mozdul, mint a barna-béka, 
vele mozdul az árnyéka, 
és belőle alvó lelkek 
párolognak, légbe kelnek 
a kéményből, mint a füst, 
az ereszről, mint ezüst – 
száll a kövér Vaskos néni, 
deszka-vékony Vígláb néni, 
és köröttük nagy sereg 
libben, szökken, hempereg –
Weörös Sándor 
Gross Arnold mappa 
Bp. 1973.



Több órát is eltöltöttem az album nézegetésével, mint egyik méltatója írta, a mütyürke mikrokozmosz böngészésével.
Mert el lehet, és igazából csak így jó, aprólékosan, rácsodálkozva a megannyi színre, szív alakú levelekre, mini madarakra, Arnold arcú manókra :)
Ha van könyv, amihez mellékelni kellene egy nagyítót, hát ez az album az! A Madarak és Virágok című első kép, amit mellékeltem, ha jól számoltam 15 madárkát rejt magában, de vannak ennél jóval részletgazdagabb rézkarc lenyomatok a kötetben, pl.: a Brüsszeli vasárnap  című képen 100 emberarcnál hagytam abba a számlálást, de jóval többet örökített meg Gross Arnold.
Rengeteg alkotáson van csupasz nőszemély is, időnként teljesen természeten hat jelenlétük, hiszen a kamasz fiú, mikor álmodozva kinéz ablakán, nem csak a környezetét örökíti meg, hanem az ábrándjait is :)
De azt hiszem, ezek a női alakok többletjelentéssel bírnak, talán mert gyakran angyalként állnak, szárnyas, meztelen istennőként, úgy vélem ők lehetnek a múzsák.
Persze az csak találgatás, azonban szívesen megtudnám, mi lehet róluk az igazság, mit ahogy az is izgatta a fantáziámat, hogy számos 1960-as években készült karcon miért szerepel boríték?
És az is izgalmas, hogy az albumot végiglapozva betekintést nyerhetünk a művész nevének lógóvá alakulásába.

"Az ember csak egy porszem a világmindenségben, de ahogy a porszemen átvilágít a Nap, megcsillan a Napsugár, úgy az emberen is átfénylik a világmindenség."





Képek forrása:
https://www.facebook.com/GrossArnoldGaleria/

Életrajz forrása:
http://www.grossarnold.com/grossarnoldrol/

A két mellékelt versbetétet, ami az albumban is megtalálható, én vittem fel a molyra:
http://moly.hu/konyvek/gross-arnold-album/idezetek

Megjegyzések