Joanne Harris: Tíz tweet a könyvekről

Ma kivételesen nem tényleges könyvről fogok véleményt írni, hanem a twiterről hoztam el Nektek Joanne Harris írónő (Csokoládé - trilógia szerzője) tegnapi tweetjeit, azaz rövid kis csiripjeit.
A fordításra és felhasználásra kértem és kaptam engedélyt :)

Thanks for the permission again, Joanne!


Source:
http://joannechocolat.tumblr.com/post/146561465091/ten-reasons-to-read-fiction

Originally here:
https://twitter.com/Joannechocolat


Today's #TenTweets are on the subject of something we all need more of - BOOKS. Follow the hashtag to collect them all!
  #TenThingsAboutBooks


1. Current research suggests that 3 in 10 households in the UK have no books at all.
Egy aktuális kutatásra hivatkozik az írónő, mely szerint az átlag brit háztartások egy harmadában nincs könyv :(
Egyfelől omg, ez nagyon-nagyon alacsony szám, másfelől kíváncsi lennék, hogy van-e, létezik-e ilyesféle felmérés nálunk, Mo-on. Nyilvánvalóan a könyvmolyok esetében ez nem kérdés, de ha körülnézek a saját rokonságomban, akkor tény és való, kevés kötetet birtokolnak az emberek, és abból még kevesebbet olvasnak is el.


2. And yet, access to books is maybe the most important factor in achieving academic, personal & professional success. #TenThingsAboutBooks


Ezzel teljes szívemből egyet kell értsek: a könyvek talán a legfontosabb lehetőségek mind az oktatási, személyes és szakmai előmenetel, siker eléréséhez.
Túl a tankönyvek, szakkönyvek világán, a jól megválasztott kötelező irodalom, nem fikciós, vagyis tényleges világról szóló ismeretterjesztő kötetek, és persze a nyelvkönyvek, mind-mind tudásunkat gyarapítják. De akár egy regény is lehet a tájékozódás forrása, egy-egy életrajz, életsors leírása ha másra nem elrettentő példának is jó lehet :)
Mint most nekem Cheryl Strayed könyve, hogy NE induljunk el túrázni témakörben...


3. Reading helps develop essential critical thinking skills.  #TenThingsAboutBooks

Nos igen, az olvasás fejleszti a kritikai érzéket. Egyeseknél túl, másoknál alul. :P
Még a Merengő Kritika klubos koromban tanultam azt az igazságot, hogy minden történetnek van legalább egy pozitív pillanata, és még ha a többi nem is tetszik, azt a jó apróságot illik kiemelni.


4. Reading fiction helps develop empathy and understanding for people living in different circumstances to our own. #TenThingsAboutBooks

Regények olvasása segíti az empátiát és a megértést, hogy más emberek milyen, az olvasótól eltérő körülmények között élnek.
Minden életsors elolvasása egyben egy rálátási szög, lehetőség is, tudásbővítés, és komfortzónából kitekintés pillanata is.


5. Reading gives a context to our place in the world and in society. #TenThingsAboutBooks


Az olvasás segít elhelyezni magunkat a világban és a társadalomban. Bár ez igazából főleg a gyerekeknek hasznos, de tudok egy biztos témát, amiben így van: a gyereknevelésben!
Nem véletlenül olvasok én sem annyi gyerekpszichológiai témájú könyvet, ahogy változnak, nőnek a gyerkőcök, úgy bukkannak fel más és más problémák, amelyekben bizony elkél a segítség.
Bár konkrétan nem elég könyvből nevelni csemetét, de a tudat, hogy az anyuka nincs egyedül a gonddal, más családokban is előfordulnak hasonló gubancok, rendkívül nyugtató hatású :)


6. As little as 6 minutes of reading fiction can reduce stress by 60%. (That's three times more than taking a walk.)  #TenThingsAboutBooks

Már hat perc olvasás is 6 százalékkal csökkenti a stresszt, ami háromszor annyi, mintha sétálni mennénk.
Habár mint a twitteren valaki megjegyezte, ez pédául sci-fi, fantasy és krimi esetén pont fordítva van, hiszen az olvasó képes a körmeit is lerágni izgalmában :))


7. People who read fiction are statistically likely to be happier, more fulfilled and more successful in relationships. #TenThingsAboutBooks
A regényeket olvasók statisztikák szerint valószínűsíthetően boldogabbak, elégedettebbek és eredményesebbek a kapcsolataikban.
Khm, nos, ezt én teljesen sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom :D Két dolgot már így is kaptam az olvasás által: Harry Potter meséjének köszönhetek egy nagyon jó kis baráti, ismerősi kört; és egyáltalán a könyveknek, olvasásnak a blogot.
Mindenesetre az biztos, hogy egy-egy JÓ könyv elolvasása után, ha nem is katarzisélmény szakad a nyakamba, azért hajlamos vagyok ezt-ezt átgondolni, szavaimat másként formálni. Az már biztos, hogy a jövőmnek továbbra is sok köze lesz a könyvekhez, tehát hatása bőven lesz rám.


8. Reading promotes creativity, effective communication and flexibility of thought. #TenThingsAboutBooks

Az olvasás elősegíti a kreatív gondolkodást, az eredményes kommunikációt és általában a gondolkozásbeli rugalmasságot.
Itt a nyelvezetet, főként a szókincset emelném ki, nálunk Fanni nagylányom, 13 éves, esetén nem győzik távolabbi, közelebbi ismerősök, és a tanárai sem dicsérni, hogy mennyivel fejlettebb nyelvileg, mint a kortársai.
Persze, hiszen idén már a 88-dik könyvet olvassa el, ő olvasott idén is a legtöbbet az iskolában.
 (ami félig jó hír, félig nem)






9. To be a reader means never being lonely, or bored. #TenThingsAboutBooks
Olvasónak lenni annyit jelent, hogy sosem leszel magányos, vagy unatkozó.
:) maximum egyedülállóan szétunod az agyad pár könyvön :D Vicceltem, persze.
Ez volt szinte az egyetlen pont, amikor nem értettem egyet az írónővel; szerintem könyvmolyként is bőven lehet unatkozni, magányosnak, elveszettnek érezni magunkat.
Néha így van, néha meg nem :/


10. As well as having a better overall quality of life, readers are 32% less likely to suffer mental decline in old age.#TenThingsAboutBooks

Ez abszolút jó hír: azon felül, hogy általában jobb életminőséget élhet át egy olvasó, még 32 százalékkal kevesebb esélye is van az öregkori szellemi hanyatlásnak nálunk.


So please, read. Read to your kids. Fight for our libraries. Do it for the 3 in 10 kids who don't own any books at all. #TenThingsAboutBooks
Because, when those kids grow up, we all need them to be happier, kinder and more open-minded than their parents were. #TenThingsAboutBooks
Tehát kérlek, olvass! Olvass a gyerekednek, harcolj a könyvtárakért. Tedd meg azt annak a három gyereknek a kedvéért, akiknek nincs egyáltalán könyve otthon.
Mert ha ezek a gyerekek felnőnek, mindannyiunknak arra lesz szüksége, hogy ők boldogabbak, kedvesebbek és nyitottabb szemléletűek legyenek, mint amilyenek szüleik voltak.



Utaltam már rá, most fejeztem be Cheryl Strayed könyvét, akit a vadonbeli vándorlására többek között édesanyja halála indította.
 Cheryl úgy nőtt fel, hogy biológiai apja a szemük láttára bántalmazta anyját, és hogy mikor sikerült a férfit elhagyniuk, egy anyaotthonban kötetek ki.
A Pacifikus Túraösvényen gyalogolva Cheryl elégette az elolvasott könyveit, és én ezt egy elég barbár dolognak éreztem először, de rájöttem, hogy egyfelől csak azt tüzelte el, amit már elolvasott, magába szívott, betéve tudott; másfelől a tűz tisztítóláng is volt egyben.
A múltat is felperzselte maga mögött, a szegénységgel, tudatlansággal, nehézségekkel együtt.

Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés. Én csak elkezdhetem. - írta Krúdy Gyula.
Író nincs meg olvasó nélkül, könyv forgatója nélkül, jövő jelenbeli és múltbéli tettek nélkül.

Jó olvasást kívánok, máskor is fogok kérni Joanne Harristől fordításra engedélyt :)

Megjegyzések