Duolingo és én



Nem először fogok írni a Duolingo nyelvtanítós applikációról, vélhetőleg nem is utoljára, de gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat – hogyan jutottam el 2 év alatt nulla nyelvtudásról a svéd nyelvtanfolyam végéig, körülbelül alapfokú szintig.
(Valójában a B2 szintet célozza meg sok nyelven az app, de mivel nem beszélünk, ezért inkább alapfokot mondok, az a biztos.)
Mint azt a twitteren és az instán is írtam, beszélni még nem tudok (nem merek) svédül, de olvasni már szoktam, főleg a kedvenc zenekaromról szóló cikkeket, de újsághíreket is.

Hogy miért pont a svéd?
Roxette + könnyű annak, aki angolul már tud. Mert a svéd szókincs hasonlít az angolhoz, de számtalan nyelvtani szerkezet is. Ellenben persze ami nem hasonló, ott kész kínszenvedés volt memorizálni a szabályokat, például a szórendet illetően.

A svéd is több nemű nyelv, van hímnem, nőnem, ebből következően a jelzőket, mellékneveket a névmásoknak megfelelően egyeztetni kell; azon kívül külön alak van a többes szám kifejezésére is. Szerencsére a franciától eltérően, itt nem kerülnek a jelzők a jelzett főnév háta mögé – a francia azt mondja: macska fekete, míg a svéd magyarhoz, angolhoz hasonlóan: a fekete macska alakot használja.

A nehézség igazából nem is a nyelv maga, hanem a tanulási motiváció megtalálása, folyamatos fenntartása és a lustaság, halogatás legyőzése.
Az utóbbi évben rengeteg blogcikket, kindle ebookot, tippet, ötletet, TED és youtube videót néztem végig kifejezetten motiváció, időbeosztás és személyes fejlődés témakörében. Mondhatni nyugodtan: kicsit megszállottan érdekel a téma :D
Azért érdekel az időbeosztás, produktivitás téma, mert alapvetően extrém lustaságra, halogatásra vagyok hajlamos.
(Zárójeles megjegyzés: amikor  felismered, hogy ez nálad is probléma, már jobb a helyzet! Mert lentről csak felfelé vezet az út.)




Az önálló nyelvtanulás, pláne telefon segítségével azért nehézkes:

- mert nincs kinek beszámolni, elszámolni, nincs, aki miatt a muszáj faktor életbe lépne.

- a mobil fantasztikus eszköz… fantasztikusan elviszi az ember figyelmét, ha bekapcsolva hagyjuk az értesítéseket, vagy bejelentkezve maradunk közösségi médiában.
(Én szerencsés vagyok, utálom a fészbúkot, ellenben a twitter mocsara úgy be tud szippantani, hogy ki se látszódom belőle!)



Szóval néhány tipp, mégis, miként lehet effektívnek lenni így is:

~ Légy nyilvánosan elszámolható! Értem ez alatt, hogy csatlakozz nyelvtanuló közösségekhez, vagy posztold ki, mikor hol tartasz a tanfolyamban valamelyik közösségi felületen.

~ Kérj meg valaki megbízható, extra lelkiismeretes egyént a környezetből, családtagot, barátot, hogy kérdezzen rád, hogy állsz.

~ Vezess naplót, határidőkkel, pontos havi tervekkel, vagy bullet journalt, esetleg habit trackert.
Ezt kifejtem most alaposabban is:
A napló, naptár csak úgy jó, ha nemcsak az elérendő célt írod le, hanem azt is, hogy MIKORRA végzed el! Áttervezni lehet, és szabad, de maximum egy hónappal told el a határidőket, ne a végtelenbe, pláne ne a sohába.

Ügyesebbek, tudatosabbak együtt vezetik a naplót/journalt a szokásaikat rögzítő habit trackerrel!
Bár szeretem a telefonomat, de jóval látványosabb, építőbb jellegű a sima toll-papír változat. Ha még emlékeztek rá, írni is úgy tanultatok meg elsőben, hogy előbb vonalakat húztatok, hurkokat, köröket kellett rajzolni, aztán rengeteg NAPI gyakorlás után lett belőle betű, olvasható írás.





A nyelvtanulás pont ugyanezen az elven alapszik a Duolingóval, napi 10 perc gyakorlás, vagyis 1-2 minilecke nagyon kevés, viszont 365-el megszorozva már hatalmas előrehaladás bír lenni!
Nem kell hozzá még okostelefon sem, van sima weboldala is az applikációnak. Kell hozzá viszont egy szótár és hatalmas türelem, meg kitartás, míg szokássá válik a napi gyakorlás.

~ Ezt most a héten hallottam Viától, az Urban eve podcastjában:
Kérdezd meg magad, hogy az egy év múlva, két év múlva eljövendő éned mit fog gondolni a mostani énedről?
Hálás lesz neki, amiért hajlandó volt kikapcsolni a tévét, lekapcsolni a laptopot, kilépni a közösségi médiából napi 10-20 percre, hogy fejlődjön; vagy azt fogod kívánni, bár hamarabb rájöttél volna, hogy felnőtt vagy, TE vagy a felelős az életedért? Büszke leszel a mostani, akkor már múltbéli énedre, vagy sem?

Persze, hogy nehéz, tudom én is, számtalanszor gondoltam én is azt, hogy feladom, minek nekem ez, ki kíváncsi rá, hogy mit érek el, hány nyelven olvasok? De addigra már túl sok órát, erőt fektettem bele a tanulásba, tehát önmagamat csúfoltam volna meg :D

Hányszor kezdtem újra?
Mit tudom én! Ha beteg voltam, betegek voltak a gyerekek, ha nyaraltunk, természetesen nem tanultam. Utána viszont igen, nekiálltam ugyanúgy legyűrni a felgyülemlett feladatokat, mint ahogy a mosatlan tányérokat, mosnivaló ruhákat szoktam.





Mi lesz ezután, vannak-e még céljaim?
Biztosra vehetitek, hogy IGEN :D

Még idén be szeretném fejezni a francia tanfolyamot is, hiába kissé szűkös az időkeret, illetve megint megcsinálni az angolt. Ez utóbbi egy napos feladat, a francia több napos, mert idegesít a nyelv logikátlansága, de elvileg a francia unokaöccsénk karácsony után megint eljön hazánkba. Most már jó lenne addig eljutni, hogy nemcsak megértem, amit beszél, hanem franciául válaszolok is neki, nem angolul.

Más nyelvek is érdekelnek még, úgy mint a DÁN, mert hasonlít a svédre; az ÉSZT, a LATIN (az hasznos lenne), illetve az eszperantó, mert az meg könnyű.
Svéddel meg haladok, ismétlek addig, míg teljesen végére nem érek a szinteknek (most a 19-es szinten vagyok, és 25-ig fejlődhetek); aztán jöhet a Memrise.

De hogy más véleményt is halljatok a Duóról: van, aki szidja, mert csak kezdetben jó (mondjuk olcsó kezdő módszer!) és más persze az egekig magasztalja :))




Remélem, nem gondoltátok komolyan, hogy kihagyom a svéd zenét :P Szerintem így is klassz, nemcsak az angol verzió.

UI:
még egy 5 perces rajzos videó, most csak link:
The 6 Habits of Highly Organized People
https://www.youtube.com/watch?v=88MjoZalHpM




Megjegyzések

  1. Gratulálok! :))) A duolingo szerintem is jó kezdésnek, vagy szinten tartáshoz. Én a német alap nyelvvizsgára gyakoroltam - itt is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!