Mark Manson: The ​Subtle Art of Not Giving a F*ck



The self help book for people who hate self help books. The Subtle Art of Not Giving a Fuck is all about self-improvement not through avoiding problems or always being happy, but rather through engaging and improving upon problems and learning to accept the occasional unhappiness. It’s a radical departure from anything else you’ve ever read, and that’s what makes it so powerful.


https://twitter.com/IAmMarkManson


Kérdezte tőlem valaki a fészbúkon, hogy milyen volt ez a könyv, és bevallom őszintén, nehezen tudok rá válaszolni. 
Először is, nagyon sokáig tartott, amíg megszoktam a f*ck szó állandó használatát, magyarul körülbelül a leszarom (roppant csodálatos) fordítást lehet rá használni. De mikor megszoktam, rájöttem, Mark direkt használ ilyen mástól eltérő, kizökkentő stílust. És onnantól kezdve már élveztem is, hogy egyedi a műve. 

Merthogy szerinte ez az élet első számú törvénye, #1: merj egyedi lenni, önálló döntéseket hozni, nem törődni a külvilág nyomásával. Amit ő "Feedback Loop from Hell"-nek nevez, vagyis Pokolból való visszajelzésnek érzékel, azt főként a közösségi médiára, az állandó összehasonlítgatósdira érti. 

Ismerős a kép? :D





Igen, tényleg ez van, hogy nagyon közeli lett hozzánk a külvilág, egészségtelenül hajlamos mindenki szakértő lenni a másik életében. Leginkább erre buzdít Mark Manson, hogy más értéket, de tényleg valós értéket válasszon az olvasó az életének alapjául. Persze, megfelelő felfogás nélkül is eljut valahová az élete végéig, de azt tudni kell, hogy a nem választás, a képernyő bámulás, a nehézségek elkerülése is választás.
Mark azt is számtalanszor kihangsúlyozza, hogy a gazdagok is szenvednek, csak más szenvedéseik vannak, mint ahogy más fájdalma, kínja tud lenni egy nőnek, mint egy férfinak. Igazából felesleges állandóan hasonlítgatni, és a média azért teszi azt, mert a reklámokból tesz szert nyereségre, amik a fogyasztói kört próbálják újragenerálni.

Ha összefoglalóan kellene jellemeznem, talán nem tud ez a könyv semmi többet, mint amit a többi, hasonló önfejlesztő könyv. Csak éppen az írója őszinte, és hajlandó elmesélni, hogy mikor, miért volt padlón, mennyi munkába, fájdalomba került neki a változás, ami segítségével normális életet tudott magának építeni.
Mert igen, a változás nehéz, hosszadalmas, kínzó, de megéri megpróbálkozni vele, még a halálos ágy előtt :)

Megjegyzések