Meik Wiking: Lykke


FÜLSZÖVEG:
Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás. 

A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek. 

E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.

Eredeti mű: Meik Wiking: The Little Book of Lykke

Eredeti megjelenés éve: 2017




Még csak a könyv harmadánál tartottam, de már írtam a molyon: hogy igen, így kell írni a dán életérzésről, ahogy Meik teszi. Akiről én elsőre azt hittem, hogy nő… de nem, egy nagyon jó humorú férfiember, aki egyfelől logikusan építette fel a könyvét, másfelől viszont annyi poénnal tűzdelte meg művét, hogy szabályosan fájt a nevetéstől a hasam.

„-Mi mibe kapaszkodjunk, Samu?
-Akad még jó ebben a világban, Frodó úr, amiért érdemes küzdeni.”
Ez a könyv engem elég hamar megfogott, konkrétan itt, az első idézetnél. Legszívesebben felkiáltottam volna: keblemre, Tolkien rajongó sorstársam! És miután már ennyire sikerült alapoznia a műnek, kiderült, hogy Wiking sem volt mindig a boldogság megszállottja, hanem úgy bő öt éve még egy multinacionális vállalatnál szenvedett, mint vezető tudósember. De hiába a pénz, társadalmi rang, ha az ember szinte viszket a bőrében. Saját vállalkozást nyitott, felépítette a Boldogságkutató Intézetet, és manapság már befutott szerző, meghívott eladó bárhol a világon.

Mondhatni, eszményi sikersztori, de vajon aludtunk-e volna helyette mások kanapéin, autójában, és ugrottunk-e volna bármilyen hívásra, levélre, ami csak egy kicsit is előlendíti a cégünket?
Nos, hát igen, ahogy a sikert sem egyik pillanatról a másikra éri el az embert, úgy a boldogságot sem, és mindkettő munkát igénylő, több alkotó elemből álló absztrakt fogalom.



Meik Wiking felfogásában a boldogsághoz a következő részelemek kellenek:
Együttlét – összetartozás, pénz –munka, egészség, szabadság, bizalom, jóság.

Az első kulcselem nyilván a család és a társadalom, a szűkebb és tágabb környezet. Nekem ebben a könyvben pont az tetszett, amit a másik hyggéről szóló kötetben elmarasztaltam: hogy Meik nem próbálja minden oldalon azt sugallni, hogy csak a dánok csinálnak mindent frankón.
Igenis, a japánok várható élettartama a legmagasabb; Finnország fővárosában, Helsinkiben adták vissza a legtöbb elveszített pénztárcát és Koppenhága úgy a biciklisták fővárosa, hogy évente 18 ezer kerékpárt ellopnak.

Habár lusta voltam lefényképezni csak egy oldalt, de ez egy szívet gyönyörködtetően szép könyv, a külseje, belseje egyaránt. Rengeteg hangulatos fotó van benne, és még több színes infografika, diagram. Amit pedig még nagyon szerettem az a sok tipp, mini történet, életből hozott példa, a világ minden tájáról.

Nagyon élvezetes, sok boldog olvasással, jókedvvel teli órát nyújtó kötet, szívesen ajánlom! 
Számíthattok rá, hogy még idén olvasni és értékelni fogom Meik hyggéről szóló művét is ;)

Megjegyzések