Stella Newman: Hét ​lépés a boldogsághoz


FÜLSZÖVEG:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​harmincas éveiben járó Leonora Dublonsky egy applikációfejlesztő és -tesztelő cégnél dolgozik. Rengeteget utazik, olybá tűnik, minden a legnagyobb rendben van vele, de valójában sem a magánéletével, sem a munkájával nem elégedett. Amikor a legjobb barátnőjének, Julietnek az álomházassága egyik pillanatról a másikra véget ér, és az élete összeomlik, Lenny rájön: ezúttal minden eszközt be kell vetnie, hogy együtt kimászhassanak a gödörből. Kapóra jön neki az éppen tesztelendő, a BoldogságGuru névre hallgató alkalmazás, amely azt ígéri, hogy a felhasználók hét egyszerű lépésben közelebb kerülhetnek a boldogsághoz. A két barátnő meglehetősen kételkedik a sikerben, de úgy döntenek, próbára teszik a programot – végül is mit veszíthetnének? Kisvártatva maguk is igencsak meglepődnek az eredményen. Ahogy Juliet mindjobban magára talál, úgy válik még bonyolultabbá Lenny élete. Vajon létezik recept a boldogságra? És az valóban csak hétlépésnyire lenne tőlük?

Stella Newman regénye a boldogság, a barátság és a szerelem örök érvényű kérdéseit taglalja sziporkázó, szórakoztató stílusban, a két barátnő elgondolkodtató és megható fordulatokkal tarkított sorsán keresztül. Marian Keyes, Sophie Kinsella és Jill Mansell rajongóinak igazi csemege lehet.





BoldogságGuru – első szint! Lehetőség a negatív eseményekben. Gondolkodj kevesebbet! Tegyél többet!
2., Mozogj! Nyújts!
3., A dolgokat vagy helyesen csináld, vagy sehogy!
4., Végtelen lehetőségek. Alkoss valami szépet!
5., Légy bátor! Ugorj!
6., Mit szeretsz igazán? Minden más csak az utadban áll!
7., Fókuszálj! Örülj az apróságoknak!

A mobiltelefonunk mára az életünk része lett, szinte harmadik kezünk, nem csoda hát, ha a boldogságot is egy alkalmazás segítségével keresi a regény két főhőse. Illetve főként Lenny, aki egy mobilapplikációkat tesztelő cégnél dolgozik, néha unatkozik, téblábol.

Lenny karaktere azért lehet izgalmas, mert nagyon mai csajszi, a munkájának él, és noha nem kap rengeteg fizetést, de mozgalmas élete van, hogy minden hónapban máshová utazhat konferenciára. Igaz, hogy nincs ideje elhagyni a rendezvény helyszíneket, várost nézni, és egyedül jön, megy, eszik, alszik... Szóval ez a szingli lét úgy negyven körül már nem biztos, hogy annyira buli, ha a zenész pasija, akivel néha-néha összefutnak egy-két körre az ágyban, soha nem óhajt megismerkedni Lenny barátaival, és otthagyja akkor is, amikor a nő mankóval közlekedik. 
Valami határozottan hiányzik Lenny életéből, de ez hatványozottan igaz ez a másik fő karakterre, Julietre.

Jules becenevű hősnőnk szellemíró, vagyis egy híresség helyett talál ki, főz meg és készít elő fotózásra ételeket, mígnem a 19 házassági évfordulója utáni vacsorán a férje elhagyja. A fájdalmát először értetlenség tetézi, mert az a gerinctelen exe még arra sem képes, hogy bevallja, megcsalta a nőt, és mással szeretne együtt élni. Tetézi még a problémákat a tény, hogy Juliet férje nem csak egy nővel csalta meg az asszonyt, és úgy szeretne kilépni a házasságból, hogy a már egyetemista lányuk ne tudjon meg semmit a csalfaságáról. Kedves ember, igaz?

Ez a regény eleje, nagy vonalakban, mert az applikáció csak a 150. oldal tájékán bukkan fel. Ez is egy meglehetősen lassú történetvezetésű könyv, ha jól értelmeztem, akkor nagyjából fél évet ölelt fel. Nem akarom elspoilerezni, hogy melyik hősnőnek jött be jobban elsőre az alkalmazás, és hogy mennyire megváltozik az életük, mert olvassátok inkább el! :)

Utoljára tegnap dicsértem az Írisz könyveket, de megint csak ismételni tudom magam: minőségi női történeteket ad ki a General Press ebben a sorozatban. Habár azt hiszem, ez a regény inkább harmincon túli olvasóknak szól, már csak azért is, mert a főszereplők negyven évesek.
Viszont ők azt remélem, hogy ugyanarra belemerülnek ebbe a könyvbe, mint én; alig egy nap alatt olvastam el, faltam a sorokat!

Őszintén szólva az én életem Juliet-hez hasonlít, de Lenny-t egy picit jobban a szívembe zártam, mert olyan kis elveszett, meg dühös volt néha. Tetszett a temperamentuma, a barátságuk meg főleg, és rendkívül nagyokat kacagtam a holland kalandjaikon. :D Igen, a könyvben van marihuána, meditálás, léböjtkúra, Van Gogh múzeumlátogatás, pasizás, ellenben szex nincs, maximum utalás.

Szóval jó szívvel ajánlom, nálam öt csillagos olvasmány, szórakoztató és helyenként elgondolkodtató regény volt. A Budapesti Könyvfesztiválon a B12-es standot keressétek, akár magatoknak, akár ajándékba :)


Köszönet a recenziós példányért a General Press kiadónak!

Weboldal - Moly - Facebook






Megjegyzések