Gurul ​a sok-sok pillanat - Szabó Magda élete képekben




FÜLSZÖVEG:


Szabó ​Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. A kronológiai rendbe állított fotók, amelyek közül sok felvételt most először láthat a nagyközönség, születésétől haláláig örökítik meg alakját és sorsát, élete és pályája legfontosabb állomásait. Hétköznapi és ünnepi pillanatokban, szülővárosában, Debrecenben és Budapesten, a Júlia utcai lakásban, külföldi útjain, hivatalos és családi események alkalmával, író-olvasó találkozókon, díjátadáson, kollégáival, barátaival, szeretteivel és négylábú kedvenceivel. Igazolványkép éppúgy van a felvételek között, mint családi albumból való fénykép.

Kilenc évtized képei bontakoznak ki a kötet lapjain, az első portrékat még édesapja készítette róla üvegnegatívra, majd számtalan családi-baráti eseményen készült felvétel, hivatásos fényképészek által készített fotók sorakoznak egymás után, melyek hagyományos és digitális technikával készültek egyaránt.
Szabó Magdának, a gyermeknek, az iskolásnak, a gimnazistának, az érettségiző bájos lánynak, a vonzó fiatal nőnek, a maga korában divatikonnak számító, elegáns, érett asszonynak ezer arca volt. „Én ugyan ki vagyok?” – kérdezi az albumot lapozgató olvasótól a titokzatos macska-szempár. A válasz ott rejlik a Gurul a sok-sok pillanat különleges fotóiban, csak meg kell fejteni a titkot.
A KÖTET A JAFFA KIADÓNÁL KAPHATÓ -20% KEDVEZMÉNNYEL :))



Igazából nehezen tudnám megnevezni azt a pillanatot, amikor Szabó Magda az egyik kedvenc magyar íróm lett. A miértet is csak hebegve tudnám előadni, de valószínűleg abból gyökerezik, hogy a szomszéd megye székhelyén születettem. 
Debrecen és Nyíregyháza között nincs olyan hatalmas távolság, értem és átérzem, amikor az Alföldről ír. Én is ismerem azt az élményt, mikor az ember a hatalmas síkságon bolyongva felidézi, melyik rokona hol és mit csinált. Ha a Tiszát átlépem, mindig eszembe jut, hogy gyerekként, vonaton utazva ez az út még 4 óra volt, ugyanis a mozdony minden egyes aprócska állomáson megállt. 


A Petőfi Irodalmi Múzeum tavalyi tárlatához kiadott kötet is tartalmaz természetesen fotókat Szabó Magdáról, de csak negyvenet, ha jól számoltam. Más is volt a hangsúly, inkább meg akarták ismertetni az írónőt, összefoglalták az életét, életművét. 
A Gurul a sok-sok pillanat személyesebb, privátabb, intimebb kötet, bepillantást enged az írónő magánéletébe, a kulisszák mögé, kirándulásokra, nyaralásokra, otthoni elkapott életképekbe. A két kötet nagyszerűen kiegészíti egymást, hiszen más-más oldalról közelítették meg ugyanazt a kilencven évet. 

A fotóalbum egy időutazás, kezdve Szabó Magda csecsemőkorától, eljutva egészen a 90.születésnapi köszöntési fotókig, vagy éppen a kerepesi házban készült képekig.
(Amúgy Kerepes szinte a harmadik szomszédos település hozzánk, a 17.kerülethez képest.)
A kötet korszakokra, néhol évtizedekre, máskor hosszabb időszakokra osztja fel az írónő életét, és ekként csoportosítja a képeket. Két fontosabb kivétel van ezen beosztás alól: SzM házassága és a szüleiről szóló fotók. 
Ami nekem nagyon tetszett, a 290 kép mellett, hogy néhol egyéb dokumentumok is szerepeltek a könyvben. Például még bölcsészhallgató korában kapott Magda különdíjat, a Magyar Tudományos Akadémiától, és ez a 34. kép. Édesanyja, Jablonczay Lenke határidőnaplót vezetett a kislány fejlődéséról, de ugyanígy helyet kapott a gyerekkori képek között a védőhimlő oltási bizonyítványa is. 

A könyvben a korszakokat egy-egy rövid leírás vezeti be, amely nem csak a fontosabb évszámokat, helyeket rögzíti, de hozzákapcsolja az életmű egy darabját, hogy melyik regény, színmű, verskötet szól az éppen aktuális évekről, vagy melyik jelent meg ekkor. Jolsvai Júlia, az életműkiadás szerkesztője egy utószóban még egyszer összegzi a kilencven évet, ami Szabó Magdának jutott, mégpedig főképpen a művek tekintetében.
Magának a kötetnek a címét, Gurul a sok-sok pillanat és a könyvben szereplő fejezetek címét is mind a Szüret című kötet egy-egy verscíméből kölcsönözték. 




Nekem nem is tudom, hogy mely képek tetszettek jobban, a nyaralós, üdülős, otthoni, privát képek, vagy éppen a hivatásos fotós által készített fényképsorozatok? Ez utóbbiból kiemelkedik az 1969-ben Svédországban készült fotósorozat, megdöbbentően profin pózol rajtuk Magda, mintha egy színésznő portfólióját látná az ember. (151.képsorozat)

A színjátszás egyébként nem állt távol tőle, édesapja, Szabó Elek színésznőnek szánta a lányát. Akárhogy is, született díva volt, még az időskori képein is van egyfajta flörtölés a kamera és az írónő között. Tudta magáról, hogy szép, vagy inkább azt, hogy ő egy Valaki, így nagybetűvel, és ez a magabiztosság, különcség sugárzik a képekről.
A szívem szorult el minden Szobotka Tiborral, a férjével közös fotón, de nagyon örültem, mikor felfedeztem egy fogadáson készült képet, amelyen Janikovszky Éva is látható. (240.kép)


A Gurul a sok-sok pillanatot jó szívvel ajánlom a rajongóknak, akár önjutalomként, de ajándékkötetként is kiválóan meg fogja állni a helyét :))



Köszönöm a könyvet a Jaffa kiadónak!

Megjegyzések