Tim Peake: Csillagközi ​kérdezz-felelek


FÜLSZÖVEG:



Gondoltál ​már arra, hogy űrhajós legyél? 
Az Apollo küldetések sikerei után napjainkban az űrkutatás új aranykorának küszöbén állunk. A következő évtizedekben minden bizonnyal gyarmatosítani fogjuk a Holdat, otthagyjuk a lábnyomunkat a Marson, és messzebbre fogunk utazni a naprendszerünkben, mint valaha. Ezek az álmok immár karnyújtásnyira vannak tőlünk, és mindannyian részesei lehetünk ennek a kivételes utazásnak. 
Mióta visszatértem a Nemzetközi Űrállomásról, rengeteg érdeklődő levelet kapok az emberektől, akik egyre többet szeretnének megtudni az űrbéli életről, a küldetésem minden apró részletéről. „Milyen érzés 28 000 km/órás sebességgel keringeni a Föld körül?” "Hogyan lehet felkészülni a súlytalanságra?" „Milyen hatással van a világűr az emberi testre?” "Mi történik, ha meteorit csapódik az űrállomásnak?" 
Ebben a könyvben részletesen megválaszolom ezeket a kérdéseket, kiegészítve őket a saját, űrhajósként szerzett tapasztalataimmal – a kiképzéstől a kilövésig, az űrsétáig és a visszatérésig. Remélem, hogy érdekesek lesznek az űrbéli élet titkai, tudománya és mindennapi csodái, és a betekintés hasznos lesz a jövő űrutazói számára. 
Ki tudja? Lehet, hogy az első ember, aki eljut majd a Marsra, épp ezt a könyvet lapozgatja…
Tim Peake

Eredeti mű: Tim Peake: Ask an Astronaut
Eredeti megjelenés éve: 2017

https://moly.hu/konyvek/tim-peake-csillagkozi-kerdezz-felelek
A KÖTET ITT KAPHATÓ KEDVEZMÉNYESEN :)





Mint már múlt héten is írtam, a kíváncsi olvasó típusába tartozom és szeretek mindenféle ismeretterjesztő könyvet olvasni, még olyat is, ami alapjában távol áll tőlem.
Merthogy Tim Peake brit asztronauta könyve elvileg férfinak való olvasmány, vagyis tagadhatatlanul több kisfiú, és nagyfiú vágyik űrhajózni, mint lány, vagy asszony. A szerzőhöz érkezõ kérdések azonban hölgyektől is eredtek, a kötet azon nem titkolt céllal készült, hogy minden nemű és életkorú olvasónak jó szórakozást nyújtson.

Akadt is jó pár angol humorra emlékeztető poén a könyvben, például Tim elég mókásan válaszolt az általában fiatalabbakat foglalkoztató kérdésre, hogy hogyan végzik szükségleteiket az asztronauták, azaz hogyan vécéznek?
Nekem mégis az a beszólás tetszett a kötetből a legjobban, ami az orosz nyelv tanulására vonatkozott, számomra évtizedes rejtélyre adott választ.
"Csak az első 10 év a nehéz az orosz nyelv tanulásából" - mondta Timnek az egyik űrhajós társa, és íme, hát ezért nem tanultunk mi meg magyarok sosem oroszul! Legtöbbünknek csak az általános iskola nyolc éve alatt volt kötelező nyelv az orosz...

A könyv több részre tagolódik, a kilövésről és  kiképzésről szóló kérdezz-felelek után a leghosszabb rész következett, az Élet és munka az ISS-en című fejezet. Tim Peake két társával fél évig élt a Nemzetközi Űrállomáson, ahol nem egyszerű még az alvás sem, mert lekötött, rögzített hálózsákban alszanak az asztronauták. A különböző űrállomás részeket, elemeket más-más nemzet készítette, így van orosz elem, amerikai de japán is, és mindegyiket más-más munkára használnak. Az olyan mindennapos minicselekedetek, mint a fogmosás, az evés-ivás, igazi kalandnak tűntek Tim elbeszélése során, legtöbbször persze azért, mert napokig tartott megszoknia a súlytalanságot.

Tim Peake volt az első brit, aki az űrben sétált, sőt a magával vitt zászlót át is adhatta hazatérése után Erzsébet királynőnek. Az izgalmas  űrjárást rengeteg, számunkra talán feleslegesnek tűnő tervezés előzi meg a földi irányítóközpontokban, mert természetesen semmi sem úgy megy, mint a hálivúdi filmekben.
Viszont a landolás annál inkább a terveknek megfelelő volt, 'csak' pár kilométerre érkeztek az elsődleges célpont mellé, és elég érdekes olvasni a részletes protokollról, ami a felszállás és leszállás esetében is előre megírtak szerint, minden asztronautával ugyanúgy zajlik.

Nekem a nagyon fizikai kérdések- válaszok nem voltak izgalmasak, annál inkább a hétköznapi apróságok. Érdekfeszítő elképzelni Tim leírása alapján például a szagokat, vagy a zajokat, mint az űrállomásét, a Szojuz űrhajóét, de még inkább az űrét. Nagyon meghatóak voltak a Földről írt gondolatai, hogy milyennek látta felülről, mennyire változtatta meg látásmódját az űrutazás. Izgalmasak voltak az egyszerű kérdések, hogy van-e protokoll az idegen létformákkal való találkozásra, hogy mekkora gond az űrszemét, vagy hogy milyen az űrállomás edzőterme.

Ha egy olvasó olvasás közben akár ezer életét is megélhet, úgy eme könyv olvasása során még az űrbe is feljuthatunk, sőt első kézből kaphatunk információt az űrhajós kiképzések hosszáról, nehézségeiről :)
Bele is olvashattok a kérdések listájába és a bevezetőbe ITT.


Köszönöm az olvasás lehetőségét a Partvonal kiadónak!




Megjegyzések