Jennifer Ashley: Gyilkosság ​a cselédfertályban (Mrs. Holloway nyomoz 1.)


FÜLSZÖVEG:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​történet 1881-ben, Londonban játszódik. A Mayfair negyed egyik úri házába, Lord és Lady Rankin háztartásába új szakácsnő érkezik Kat Holloway személyében. A fiatal alkalmazott korábbi életútja meglehetősen rögös: van egy tízéves, törvénytelen kislánya, akit nevelőszülőkhöz adott, és hetente kétszer látogatja. Ráadásul nőként nem könnyű a férfiak uralta világban megőriznie a tisztességét, s egy molesztálójával szembeszállva halásos balesetet is okozott. Ebből a helyzetből mentette ki egy felettébb jóképű, de meglehetősen kiismerhetetlen férfiú, Daniel McAdam. 
Kat a munkába állása másnapján, a kamrában az ír származású, 17 éves konyhalány, Sinead holttestébe botlik. Kat azonnal értesíti Danielt, s ettől fogva kalandos és veszedelmes nyomozásba fognak. 
A szereplők színes gárdáját erősíti Mr. Davis, a főkomornyik és Mrs. Bowen, a házvezetőnő, s a szerző remek miniportrékat rajzol a fel-felvillanó kisebb figurákról is. 
A történetet számtalan konyhai jelenet és piaci bevásárlás fűszerezi, és bepillantást nyerünk a londoni elit és cselédvilág hétköznapjaiba is. A cselekmény színtere a Csengetett Mylord? miliőjét idézi, de a nyomozás Agatha Christie krimijeire emlékeztet.

Eredeti cím: Death Below Stairs
Eredeti megjelenés éve: 2018

A KÖNYVET ITT TUDJÁTOK KEDVEZMÉNYESEN BESZEREZNI A KOSSUTH KIADÓNÁL :)



Nos, igazság szerint az a helyzet, hogy olykor még egy könyvesblogger, hivatásos könyvfaló is bedőlhet a fülszövegnek, mint bármely másik olvasó ;)
Akik régebben ismernek, vagy figyelték az idei tévénézési szokásaimat, azokra is bűvös szóként fog hatni a regényleírás utolsó mondata: „A cselekmény színtere a Csengetett Mylord? miliőjét idézi, de a nyomozás Agatha Christie krimijeire emlékeztet.” Sajnos azt kell mondanom, hogy nem, ez egy marketingszöveg, még akkor is, ha jó kis bevezető sztori volt ez első kötet.

Kat Holloway nagyon talpraesett szakácsnő, de muszáj is annak lennie, hiszen kislányát barátai nevelik és ő csak a keresetével, heti egy szabadnapja eltöltésével tud a gyermeke életében részt venni. Azt hihetnénk, hogy ettől Mrs.Holloway búskomor teremtés, de szerencsére távol áll személyiségétől az ilyesféle jellemző. Mrs.H., ahogy szinte mindenki rövidíti nevét, eszes, olykor cserfes nőszemély, akiben az igazságérzet erősen túlteng, mondhatni időnként, hogy határozottan feminista elveket vall. Noha lenne bőven oka panaszra, inkább a munkában, elfoglaltságban, napi rutinban keress menedéket a szolgálókat lenéző gazdája, Lord Rankin háztartásában. Bár a főztjével elkápráztat mindenkit, már az első munkanapján ellentmond a lordnak, aztán újabb bajba keveredik, mert ő talál rá a kis konyhalány holtestére.
Ahogy a fülszöveg is megemlíti, szerencsére Kat Holloway egyik barátja, Daniel McAdam a közelben tartózkodik, és némi nehézség árán Mrs.H. segítségére siet. Együtt kezdenek hozzá a konyhalány gyilkosának kinyomozásához, és őszintén bevallom, az első 70 oldal előkészítés után, McAdam felbukkanásával szinte hálivúdi gyorsasággal pörögnek az események. Volt itt minden kérem szépen: összeesküvés, titkosírás, titkos társaság, verekedés, rablás, vonatozás, robbanás, szerelmi évődés is, bőven.




Utánanéztem Jennifer Ashleynek, mert szégyen, nem szégyen, én most találkoztam először a munkásságával, nevével, holott a moly.hu-n lelkes olvasótábora van. Eredetileg a hölgy romantikus történeteket írt, mégpedig erotikus-romantikusokat, fantasyt és történelmit is, alakváltókkal, vámpírokkal, de a skót Mackenzie fivérekről szóló 8 részes sorozatát éppen a Kossuth kiadó adta ki, 2012-től. Jennifer több néven is alkot, Ashley Gardnerként ugyanilyen nyomozós, történelmi regényeket, mint a Gyilkosság a cselédfertályban.
Weboldala szerint júniusban fog megjelenni a Mrs. Holloway sorozat harmadik kötete, és van egy bevezető novella is a szériához.

Pontosan ez a bevezetés az, ami kimaradt az első kötetből, mert meglehetősen in medias res-szel, vagyis Kat életének közepébe vágva kezdődik. A regény közben persze tett a szerző több utalást is a szakácsnő boldogtalan, szenvedéssel teli múltjára, de mindig csak egy-két mondatot, gondolatot hozott fel, aztán továbbugrott a Gyilkosság a cselédfertályban cselekményszálához. Nemcsak engem idegesített ez a befejezetlenség, következetlenség, hanem többeket is a molyon.

Maga a regény nagyon fordulatos, az első hetven oldalt leszámítva iszonyatosan gyors, pörgős, olvasmányos, igazi hétvégi kikapcsolódásra, belemerülésre való.
Viszont a stíluson itt-ott látszódik Jennifer Ashley eredeti, vagy talán mondjam így, megszokott kifejezésmódja, mert néhol túlírt a történet, és nekem túl sok volt benne a nagyon romantikus (giccses) mondat. „Egy pillanatra lehullottak rólunk társadalmi különbségünk álcái.” Vagy több pillanatra, amennyi szemezés van ebben a regényben :D
Ami még dicséretesen nagyon jó ebben a kötetben, az a rengeteg főzés, a korabeli praktikák bemutatása. Időnként olvasás közben mintha felszálltak volna az illatok a lapról, minimum 4-5 fogás volt minden étkezés, és nehezen, vagy sehogy sem olvasható éhezve a regény.

Mindenesetre én letöltöttem két ingyenes angol könyvét is a szerzőnek, és fel fogok iratkozni rá, mert nagyon érdekel, hogyan alakul Kat Holloway élete. Remélhetőleg nem húzza majd JA a szerelmi szált több köteten át, ellenben továbbra is izgalmas, szerintem inkább Sherlock Holmes történeteinek sötétségét idézi Mrs.H, mintsem a Csengetett, Mylord! humorát.


Köszönöm a könyvet a Kossuth kiadónak!


Megjegyzések