Nyelvtanulás a zsebünkbe rejtve


„A különböző nyelvekben található elnevezések nem egy dolog különféle elnevezései, hanem ugyanannak a dolognak a különböző nézőpontjai.” 
Ez a mondás Wilhelm Humboldt porosz államférfi, korszakalkotó nyelvész, Goethe és Schiller levelezőtársától származik.  A fenti idézet a mottója egy magyar nyelvtanár, Hevesi Mihály nyelvtanulásról szóló művének, A nyelvtanulás művészetéről című kötetnek. Habár nem az említett nyelvtanulóknak, nyelvtanároknak címzett könyvről fogok mesélni, messzemenőkig egyetértek azzal, hogy sosem késő nyelvet tanulni, és egyáltalán nem haszontalan hobbi.

„Egy idegen nyelv megtanulása megváltoztatja és fejleszti a gondolkodásmódunkat”- adta hírül a Házipatika egy angol és amerikai szerzőpáros könyve nyomán a fenti megállapítást, még 2011-ben. Pontosan abban az évben, amikor útjára indult a legnépszerűbb online nyelvtanuló applikáció, a Duolingó karrierje.

Forrás



DUOLINGO

30 nyelv közül választhatnak a felhasználók a világ minden tájáról, olyan nyelvkülönlegességet is tanulhatnak, mint a skót gael dialektust, a walesi, szuahéli, vagy éppen a navahó indián, hawai kisebbség nyelvét. De igen népszerűek a kitalált nyelvek is, a Klingon (Star Trek sorozat nyelve) és a Valyr, ami George R. R. Martin A tűz és jég dala című regényciklusában, valamint a belőle forgatott Trónok harca sorozatból származik.

Minden tanfolyam ingyenes, de nem minden nyelv érhető el magyarul. A legtöbb nyelv sajnos, vagy természetesen, ez nézőpont kérdése, elsősorban angol alapnyelven érhető el, például én így tanulok franciául és svédül is. Minden nyelv különböző hosszúságú tanfolyamokból áll, egy-egy lecke általában fordítási gyakorlatokat tartalmaz.
Több gépi hangot alkalmaznak kiejtésre a tanfolyamokon belül, amelyeket egyébként lelkes önkéntesek állítottak össze. Nem minden nyelvhez, de egyre többhöz lehet apró történeteket, Stories olvasni, ami a szövegértést fejleszti, illetve létezik már Duolingo podcast is, több nyelvből is.

Hevesi Mihály említette könyvében, hogy a felnőttek általában szeretnek valamilyen stabil vonalvezetés mentén tanulni, amit általában egy nyelvkönyv jelent, de igénylik a játékosságot is. A Duolingo pont a játékelemre épít, a leckék elvégzése után a nyelvtanuló játékost tapasztalati pontokkal, XP-vel díjazza, és egy ranglistán mutatja a helyezését. Minél többet tanul valaki, annál több XP-t szerez, és egyre előrébb tud lépni, drágakövekkel jelzett ligákba. De a rendszer díjazza azt is, ha egy nyelvtanuló hosszú ideig használja az alkalmazást. Van egy ismerősöm, aki ezer (igen, 1.000) napja duolingózik, míg jómagam túl vagyok a 420.napomon.

Mire nem jó a Duolingó?
Bár csak napi öt percet igényel, és kellően hosszan használva szinten tartja az ember tudását, mégsem való arra ez az applikáció, hogy teljesen megtanuljon valaki a segítségével egy nyelvet. Nyelvenként változó, és persze folyamatosan fejlődik, mégis nagyjából az alapfok és a középfok közti szintre lehet vele csak eljutni, pont azért mert inkább szókincseket, kifejezéseket tanít, és a francia nyelvtanfolyam esetében nagyon ragaszkodik a szó szerinti fordításhoz. Amitől persze, ha a használó jól tud angolul, akkor égnek áll a haja.
Mindenesetre semmiképpen nem ajánlom, hogy csak erre az egy segédalkalmazásra támaszkodva tanuljunk nyelvet!


https://www.babbel.com/


BABBEL

Kifejezetten a szóbeli kommunikációban erős a Babbel applikáció, amit 14 nyelv tanulására lehet használni, és 9 alapnyelven lehet elérni. Induláskor 3 szinten 14-14 minilecke szerepel, melyek elején mindig ott áll, hogy pontosan mit fog elsajátítani a nyelvtanuló, milyen szókincset, vagy éppen milyen kifejezéseket.
A Babbelt elsősorban azoknak ajánlom, akik nem kommunikálnak magabiztosan a célnyelvükből. Sajnos az applikáció nem ingyenes, bár jelenleg éppen akciós a koronavírusra tekintettel.



https://www.memrise.com/courses/english/memory-training/



MEMRISE

Jó pár hónapig használtam még az előző mobilomon a Memrise-t, svéd nyelv tanulására. Az applikáció teljesen játékosít, és meglehetősen nagy versenyszellemet igényel néhány gyakorlata, mert időre mennek. Kitűnő módja a szótanulásnak, a szókincset mondatban, kifejezésben és önállóan, magában használva is átismételi, sőt meglehetősen sok nyelvhez még illusztráció is elérhető az alkalmazásban. Máig pontosan tudom, hogy úgy sikerült megtanulnom a hímnemű névmást (Han =ő, fiú), hogy Han Solo fényképe szerepelt a Memrise gyakorlatban.
Az alkalmazás nagy előnye, hogy nem csak nyelvet lehet tanulni vele, hanem memória tréningeket is kínál.


Forrás



FUNEASYLEARN

FunEasyLearn egy kevéssé ismert applikáció, pedig 34 nyelv leggyakrabban használt szókészletét tanítja, tematikus lebontásban. Szintén az előző mobiltelefonom és svédül tanultam vele, mégpedig a svéd nyelv alapszókincsét. A szavakhoz rajzos illusztrációk vannak, abszolút nulla tudással elindítható, és tud magyarul is, offline, tehát wi-fi, mobilnet nélkül is használható!
Az alkalmazásban van egy részletes statisztika is, ami mutatja a felhasználónak, hogy hány napot, hány kifejezést tanult már meg. További különlegessége, hogy nem mesterséges intelligencia, hanem valódi emberek adják a szavak mögötti hangot, ezzel segítik elő a hallás utáni értést.


Mit javasolnék még nyelvtanuláshoz?

A fenti, kipróbált applikációk mellé én a következő kombinációt szoktam még bevetni önálló nyelvtanulásoz:
~ Egy nyelvkönyvet, nyelvtani összefoglalót, mint például: a Kis angol nyelvtan, Angol ​kisokos – Nyelvtani összefoglaló, de bármelyik Kapd elő, Assimil tankönyv megfelel, csak legyen benne egy minimális nyelvtani segédlet a tanuláshoz.

~ Ekönyveket (ebook) adott célnyelven szívesen olvasok, még úgy is, ha csak alapszókincsem van. A Kis herceget például már négy nyelven (francia eredeti, angol, magyar, svéd fordítások) olvastam, de Jane Austen Büszkeség és balítéletét is több nyelven végigszenvedtem, vagy Agatha Christie köteteit, Harry Pottert szeretek olvasni bármilyen fordításban. A lényeg az, hogy a történet ismerős legyen, ne arra kelljen koncentrálni, hanem a nyelvi megvalósításra, kifejezésekre.

~ hangoskönyvek, podcastok, sorozatok, filmek (haladóbb nyelvtanulóknak, vagy kezdőknek, feliratozva)

 ~ a zene mindig hasznos (svédben az Abba, franciául Celine Dion).

~ nyelvtanulásról szóló könyvek, blogok olvasása, hogy új ötleteket meríthessen az ember. 5 év, 5 nyelv nevű blogon például nemcsak a házigazda a szerző, hanem olvasói sikertörténeteket is lehet olvasgatni, motivációnak.


Remélem, hogy tudtam új alkalmazásokat, tippeket ajánlani. Jó tanulást, fejlődést kívánok! ;)




Megjegyzések