Fordulópont, avagy Malcolm Gladwell dícsérete

A kíváncsiság az egyik legfontosabb emberi tulajdonság, ami mind az értelmi, mind bármilyen fejlődés alapja. Ha az első ősember nem ment volna közelebb a parázsló zsarátnokhoz, és nem próbálta volna megszelídíteni a tüzet, nem indult volna el a technológiai fejlődések hosszú-hosszú sora, melynek végeredménye a mai csúcstechnológia :)
Egyes elmék, egyének persze jóval érdeklődőbbek a többieknél, belőlük lesznek a jó tanítók, tudósok és újságírók, írók is. Malcolm Gladwell az egyik legeredetibb ízlésvilágú amerikai újságíró, akinek magyarul is megjelentek kiváló kötetei a Hvg Könyvek fordításában, és a múlt hónapi féláras akciójukat kihasználtam arra, hogy megvehessem Gladwell első két könyvét. Így végre polcomon mind az öt, amit eddig írt, és bár az utolsó nem sikerült jól a lábjegyzetek katasztrofális szerkesztési hibái miatt, szívesen ajánlom szerteágazó munkásságát.


Azt hiszem, hogy én 2010-ben olvastam legelőször Gladwell könyvet, a mellékelt képen látható Kutya szemszögéből címűt, amit szintén egy féláras könyvcsomag megvétele után kaptam kézbe, tisztán csak attól a tudásvágytól hajtva, hogy vajon miről szólhat egy ilyen különös című könyv. 
"Mi a különbség a leblokkolás és a pánik között? Mit mutat meg a hajfestés a huszadik század történelméből?Malcolm Gladwell az elmúlt évtizedben három könyvet írt, amik radikálisan megváltoztatták a világról és magunkról való gondolkodásmódunkat; ezek a Fordulópont, az Ösztönösen és a Kivételesek. Most először gyűjti kötetbe a The New Yorkerben ez idő alatt megjelent legjobb írásait.
Itt olvashatják a fogamzásgátló tabletta feltalálójának keserédes történetét, és az úttörő gasztronómus, Howard Moskowitz káprázatos tésztaszósz-gyártásának históriáját. Gladwell leült beszélgetni Roth Popeillel, az amerikai konyhák királyával, és megosztja velünk a „kutya-suttogó” Millan titkait, aki egyetlen érintéssel lecsillapít megvadult ebeket. Feltárja az intelligencia-tesztek és etnikai profilalkotás nehézségeit, és elmondja, miért és hogyan volt, hogy Szilícium-völgyi munkaadók ugyanazért a végzős mérnökhallgatóért versengtek.
Malcolm Gladwellt lendülete, széles körű érdeklődése és állandó kíváncsisága teszi a rejtett rendkívüliségek legnagyszerűbb feltárójává."
Ebben a könyvben olvastam először Cesar Millan kutyaidomítóról, és az ő csodálatos módszereiről, de például a három csapásról is, és hogy mennyire nem jó ötlet bevezetni, mert a bűnözői észjárás szerint, ha már amúgy is életfogytig börtönbe kerülnek, akkor hajlamosak végképpen kegyetlen, akár szadista módszerekkel elkövetni gaztettet :/

Gladwellt a Fordulópont (angolul tipping point) tette híressé, ez az a különös pillanat, amikor egy ötlet, trend, vagy viselkedés hirtelen elszabadul, és járványszerűen, megállíthatatlanul terjedni kezd. Pontosan úgy, ahogy egy influenzás ember képes járványt kirobbantani, egy kicsiny, ám precízen kiszámított mozdulat is képes divatossá, népszerűvé tenni termékeket vagy tevékenységeket.
De vajon mitől van éppen ott egy-egy fordulópont, ahol van: mitől válik egy jelenség éppen az adott ponton tömegmozgalommá, miért éppen azon a ponton lesz egy viselkedésformából trend vagy egy viseletből mindenkire átragadó divatőrület? Hogyan vehetjük észre, hogy ilyen fordulat készül, vagy talán a még érdekesebb kérdés: hogyan lehet fordulópontot létrehozni?
A könyvnek, mint általában Gladwell minden irományának hármas felépítése van, amit számos, az élet különféle területeiről vett példával támaszt alá, és elég sok pszichológiai, szociológiai tanulmánnyal társít. Szerinte a járványok, legyenek azok társadalmi divathullámok vagy tényleges megbetegedések, három lépésben terjednek, három összetevő miatt:
- a kis számok törvénye biztosítja a ragályosságot; (vagyis max 150 főt szeretünk ismerni, tudunk észbe tartani, mint jó ismerőst, de köztük is vannak kiemelkedő figurák, az Összekötők, Sokattudók és az Ügynökök)
- a megtapadási tényező egy aprónak tűnő, lényegtelen változás miatt hatásos (az aha élmény, hogy ez nekem nem jutott eszembe szorosan kapcsolódik mind a tanuláshoz, mind a hatásos marketingötletekhez)
- és végül a körülményekben beálló változás adja meg az időbeli felgyorsulást.

A kötet nemcsak hogy rengeteg díjat, pénzt és tekintélyt hozott Gladwellnek, hanem 2005-ben főleg ezért a munkájáért sorolta a TIME magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közzé.
Amint elolvasom a Várkastélyt a vadonban, már veszem is elő a Kivételeseket, amelyben többek között Bill Gates és a Beatles sikertörténete után kutat :) 

Megjegyzések