Berg Judit: Rumini a Ferrit szigeten




Fülszöveg:

A Szélkirálynő nevű háromárbocos tengerjáró már keresztül kasul bejárta a világ tengereit. Legújabb úti céljuk a Marcipán sziget lenne, meg is pakolják árúval a hajót. De Rizsa és bandája kicselezi az őrszemül fedélzeten hagyott Ruminit, akit a kapitány büntetésből elbocsát a hajóról. A leleményes egérfiú azonban potyautasként elrejtőzik, és éppen kapóra jön furfangos, minden lében kanál természete, mikor a Szélkirálynő a titokzatos Ferrit szigeten köt ki, a legénység pedig pillangóvá változik. Rumini összefog Csincsilivel, a ferritek királykisasszonyával, hogy legyőzzék Molyrát, a gonosz lepkekirálynőt.
Moly adatlap:
http://moly.hu/konyvek/berg-judit-rumini-ferrit-szigeten



Nem szoktam miatta pirulni, igenis olvasok gyerek-ifjúsági irodalmat is, mégpedig olvasmánylistám legalább egy harmadát ez teszi ki, de hát ugyebár van is három gyerek a lakásban :)
Rumini meglepő módon nagylányom kedvence, minden évben újraolvassa az (eddig) öt kötetes sorozatot, bár halványan úgy rémlik, hogy idén még nem olvasta el a színdarabot. Máig, amikor már a színházi előadás elkezdése előtt összekaptunk azon, hogy melyikünk fogja előbb újraolvasni Rumini Ferrit-szigeti kalandját.

Magyar Színházban jártunk délelőtt, ahol Méhes László rendezésében 2011 óta játsszák - általában telt ház előtt Berg Judit színdarabját. A kötetet Széles Anna illusztrálta, zseniálisan, és szerencsére azt tudom mondani, hogy maga az előadás mind humorában visszaadta a könyvet, mind a jelmezek nagyszerűek voltak.
Amikor először olvastam a színdarabot, mint a molyos értékelésben is írtam, nem igazán tudtam elképzelni, hogy miként fogják megoldani a könyvben oly jópofa, és több kötetben is szereplő láthatatlanná tévő kalapot - hiszen itt nincs kék vászon technika, mint a Harry Potter filmekben. E helyett van más, világítás, fény és hangeffektusok, mikroport, csengő bongó hangzásvilág, és főleg van színpad fölötti lengő folyosó, számtalan fémszállal, repülést-lebegést elősegítő huzallal, hevederrel. Így kicsit egyszerűen lebeg Rumini pillangóként, gyermeket még talán félrevezető módon, viszont a kamaszt már a szünetben átrendezendő színpadkép, főleg a mozgó hajó, hegy kötötte le :)
És a jelmezek, a nagyszerű ruhák, a ferrit szigetiek teste Berg Judit meséje szerint fémből van, a színpadon gyönyörű, csillogó kristályokkal borított zekéket, mellényeket, Csincsili esetében ruhákat hordtak. A ferrit lányok arcát, testét ezüstös tetoválás díszítette, mindegyikőjük szeme ezüst-kékre volt kifestve ... hát hogy a bánatba ne tetszene ez egy tizenkét éves kamaszlánynak? :D



Ami ellenben engem szórakoztatott, az a színészi alakítások voltak. Kubik Anna játszotta Molyrát, a pillangókirálynőt, aki fejébe vette, hogy hozzámegy a ferrit királyhoz - akarja, vagy sem, az nem igazán érdekli őMolyraságát. Pagony kiadó oldalán megtekinthető az előadásról a kép, mikor papucsban, pongyolában szalad ki Molyra az avokádó fürdőjéből :))
http://www.pagony.hu/rumini-ferrit-szigeten 

Mint a cikkből kiderül, Kubik Anna saját maga talált ki egy átírt L'Oreál reklámszöveget Molyrának, amin a nézőtéren ülő összes felnőtt remekül elszórakozott.
De ugyanígy csak dicsérni tudom Negrót, a fedélzetmestert, - Gula Péter játszotta, - aki szerepe szerint a mesélő, és időként jókat veszekszik Rinyával a beszélő papagájjal, mikor saját szájízére ferdíti el a hajónaplót.

Egy-két szereplő nem volt olyan, mint amilyeneknek én elképzeltem őket, például a hajókapitány jóval fiatalabb a könyvben rajzoltnál, de Ruminit játszó Horváth Illés parádésan jó volt.
Szóval szívből ajánlom, mint gyerekprogramot, de a könyvsorozatot is!
Én jövőre fogom újraolvasni...


Szereposztás:
http://pestimagyarszinhaz.hu/rumini/

Rumini próbák blogja:
http://rumini-magyarszinhaz.blogspot.hu/



Megjegyzések