Sara Raasch: Hó, mint hamu (Mini-könyvklub 3.)

Fantasy kört teljesítjük a Mini-könyvklubban, ebben a hónapban egy kortárs amerikai regény került terítékre, amit én is megszavaztam, de amivel sikeresen mellényúltam. Részemről köszöntem szépen, a trilógia az Éhezők-viadala vagy az Útvesztő sorsára jutott, bőven elég volt az első részt elolvasni ahhoz, hogy kiderüljön, én az előzőekben említett könyvekhez, és a Hó, mint hamuhoz is túl felnőtt vagyok.



Részlet a tartalomból:
Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.
http://moly.hu/konyvek/sara-raasch-ho-mint-hamu

Ennek a könyvnek high-fantasy a címkéje, és én még nem olvastam ilyen besorolású könyvet, illetve nem tudtam róla. Mert mint kiderült némi wikizés után, a Gyűrűk ura a high-fantasy műfaj archeotípusa, tehát amit abban leírt Tolkien, azt az utat követi mindenki nyomában.
Pont ez a bajom a regénnyel, hogy követ, mégpedig eszméletlen sablonokkal dolgozva.
Van egy tini árvánk, aki minő meglepetés egyedül képes arra, amire felnőttek sem, hogy megszerzi az uralkodói medál felét. De közben persze összetűzésbe kerül a legfőbb gonosz jobbkezével, illetve kiderül, hogy rajta áll vagy bukik népe jövője. Meira, mint karakter teljesen young adult, semmi újdonságot, eredetiséget nem éreztem benne, és lehet, hogy az életkorom miatt, de még inkább az olvasottságomból fakadt, hogy elég hamar ráébredtem, ki is ő valójában.
Azt hiszem, az is Tolkientől ellopizott ötlet, hogy mennyien maradtak Tél-katonák, hogy van a vezető, Loren, aki Meira mentora, majd meghal és újra feltámad a Gonosz elleni végső csatában ... szóval az a gondom, hogy ismétlőregénynek találtam a könyvet, ahhoz képest, hogy 2014-ben jelent meg.
Ami tetszett:
a politika :) minő meglepetés, szerintem ez az egyetlen szál, ami felnőtt olvasóknak szól.
Tetszettek az Évszak és Ritmus királyságok is, kicsit hasonlít ebben is a nagy elődre, mindegyik országnak saját jellegzetességei vannak, de ez a rész lekötött, szívesen olvastam volna egy összefoglaló részt a királyságokról, semmint itt is egy kis magyarázatot, ott is másik leírást.
Mi az, ami nem tetszett:
- a szerelmi háromszög (boá-boá, lassan tényleg fizetnünk kell, ha nem akarunk ilyesmit olvasni)
- mivel ez egy trilógia szántszándékkal homályban marad a mágia természete.
- lassú, ez nem feltétlenül gond, csak a 496 oldal hosszúságot körülbelül tíz oldalban le lehetett volna írni, annyi benne a körítés, főleg az elején.

Engem nem győzött meg, egyszeri élmény volt, de ezzel lehet, hogy egyedül leszek a könyvklubban :)
No mindegy, kell az ellensúly is. 3 csillag az ötből.
Többiek véleményét ITT lehet elolvasni. 


Megjegyzések

  1. Ne is mondd! Már lábrázást kapok a szerelmi háromszögektől!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) én már arra is gondoltam, hogy ezt a kinti írósulikban így tanítják.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!