Verne ​Gyula hősei nyomában



ÖT HÉT LÉGHAJÓN/
UTAZÁS A HOLDBA/UTAZÁS A HOLD KÖRÜL/
UTAZÁS A FÖLD KÖZÉPPONTJA FELÉ/
HATTERAS KAPITÁNY/
GRANT KAPITÁNY GYERMEKEI/
NEMO KAPITÁNY/
REJTELMES SZIGET

Kép és az alcímek forrása:
Antikvárium.hu

Most egy rajongói bejegyzés következik, előre is bocsánatot kérek, de Vernével szemben valami hihetetlenül elfogult vagyok :)

Ennek oka pedig ezekben a tényekben keresendő:
- A munkássága, hogy mennyit írt - 79 regénye jelent meg magyarul, és akkor még nem említettem a színdarabjait, novelláit, verseskönyvét :O

- Az UNESCO szerint 1979 óta Agatha Christie és Shakespeare után az ő műveit fordították le legtöbb nyelvre (bár gyanítom, hogy Rowling be fogja hamarosan hozni)

- Az első írók közé tartozik, akik az írásból éltek meg, volt egy hajója azon élt és alkotott.

- A sci-fi, vagyis a tudományos-fantasztikus irodalom egyik atyja, H.G. Wells-sel együtt, nekik köszönhetjük a műfajt.

- Számos írót ihletett meg munkássága, például Saint-Exupéryt, a Kis herceg megalkotóját; de Ray Bradbury csak simán annyit mondott róla: "We are all, in one way or another, the children of Jules Verne." (vagyis, bizonyos úton módon, mind Verne gyermekei vagyunk)

 - Az Utazás a Holdba történetet én is olvastam, ott az a végtelen érdekes tény, hogy tényleg Floridában, attól a hegytől nem messze van a NASA űrközpontja, ahová Verne megálmodta a rakétája startját :))
(csak 2 óra kocsival, 126 mérföld, az nem távolság az USÁban)




A leghíresebb regénye még mindig a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, de a legjobbnak tartottak a nagy trilógiája: Nemo kapitány, Grant kapitány gyermekei, A rejtelmes sziget.

Ez az Atlasz rendkívül jó útravaló a Verne regények olvasásához, nemcsak tényleges térképet ad a művekhez, amin nyomon követhetjük a főhősök útját, de össze is foglalja, hogy mely felfedezőkről írt az író egy-egy regényében.
Például a Rejtelmes szigetben 70 földrajzi felfedezésről írt Verne, tehát valójában egy izgalmas történetbe rejtve adott át enciklopédikus tudást az olvasóinak. Aki végigolvassa akár csak a híresebb műveit, körbeutazhatja a hősökkel a Földet, vagy megpróbálhat még az Elveszett világ előtt belépni a dinók birodalmába, de maori fejvadászokkal, tuaregekkel, sőt Atlantisz romjaival és magával a Holddal is találkozhat.




Számomra rengeteg apró információmorzsát tartalmazott ez az atlasz, bár be kell vallanom, meglehetősen spoileres. Tehát vagy kiegészítő, tényfeltáró kötetként érdemes forgatni, vagy csak az adott regény elolvasása után fellapozni, a szóban forgó műről szóló oldalakat.
Az illusztráció valami hihetetlenül szépen, részletesen kidolgozott, elnézést kérek a képek minőségéért - természetesen nyomába se érnek az eredetinek.

Ami viszont már biztos, nekem kedvem támadt elolvasni a nagy trilógiát, habár valószínűleg a Nemo kapitánnyal fogok kezdeni, egész egyszerűen azért, mert az van itthon meg. De legalább körbeutazhatom egy tengeralattjárón a Földet - amit igen, jól sejtitek, szintén Verne talált ki.

Zseni volt, 113 évvel a halála után még mindig van jó pár dolog a könyveiben, ami egy Larousse tudásával ér fel.

További linkek Vernéhez:

Megjegyzések