Ingyen ekönyv források


https://unsplash.com/photos/yzVxz_OYVxU


Könyvmolyként, könyvtárosként az egyik hobbim, hogy kutatom, honnan lehet nagy (ipari :D) mennyiségben INGYEN ekönyvet letölteni. Nem mintha nem szeretném a nyomtatott könyvek illatát, - ha kibocsátanának ilyen parfümöt, illatgyertyát, biztos vevő lennék rá-, egyszerűen a Kindle olvasóra sokkal több kötet fér rá, mint amennyi falfelületet a lakásban be tudok polcozni. Ráadásul ugyebár az elektronikus könyvek után port se kell törölgetni.
BKV-én is jobban járok, nyaraláshoz is könnyebb elcsomagolni a kütyüt, könnyebb kézben tartani, kevesebb a súlya, tehát van egy csomó előnye.

A legnagyobb hátránya a nyomtatott könyvtől eltérő külalak, kezelhetőség, amit szokni kell, valamint az, hogy bizony angolul összehasonlíthatatlanul több ingyenes ekönyv található az interneten, mint magyar. Számos forrásból szoktam keresgélni, mert nem adom fel egyszerűen a témát, és ezeket a forráslinkeket fogom ma közzétenni.



"A könyvtár zárva tartásának idejére online elérhető szak- és szépirodalmi forrásokat ajánlunk olvasóinknak.  Az interneten általában szabadon hozzáférhető digitális gyűjtemények mellett, mint Magyar Elektronikus Könyvtár, a Hungaricana vagy az Europeana, a rendkívüli helyzetre való tekintettel számos kiadó és adatbázis-szolgáltató ad ideiglenesen szabad vagy ingyenes regisztrációhoz kötött hozzáférést online tartalmaihoz."

15 ingyenes forrást soroltunk fel az OIK könyvtár weboldalán, kiemelt hírként, már rögvest az első karanténhéten. 
Azóta pedig több bejegyzést készítettem én is, amelyben adatbázisokat, ingyen gyűjteményeket ajánlok, de hetente készített különleges ajánlókban, számos FB oldalra feltett posztban adtunk közre ingyen elérhető olvasnivalókat. 





"Ingyenes magyar elektronikus könyvek, irodalmi művek, műrészletek, online tananyagok és egyéb letölthető ill. olvasható dokumentumok. Honlapok és e-könyv adatbázisok szabadon elérhető gyűjteménye; ezek az e-dokumentumok köztulajdonban vannak és ingyenesen elérhetőek."
Ez az oldal egy részletes táblázatban tette közre az ingyenesen elérhető magyar könyvekhez vezető linkeket, az adott oldal nevét, ikonját, linkjét és rövid leírását is ismertetve. Sőt több oldalnál azt is közlik, hogy kell-e regisztráció az adott gyűjtemény használatához.



A Papírontúl blog szerkesztői természetesen a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) oldaláról vették át a 73 legálisan letölthető kötelező olvasmányhoz az adatokat, viszont megspórolják diáknak, szülőnek, pedagógusnak és könyvtárosnak a munkát, amivel a linkek összevadászása jár.

(A lista természetesen NEM teljes, mert vannak még jogdíjas művek, valamint létezik tanári szabadság is, amikor a kötelező olvasmányok kiválasztására kerül sor.)



A kedvenc lelőhelyem a Project Gutenberg, amennyiben klasszikus angol vagy francia regényt szeretnék olvasni. A gyűjtemény elsődleges nyelve angol, de manapság az oldal elérhető már franciául,  németül vagy portugálul is. 62 ezer kötet található a gyűjteményben, mindegyik olvasható online, letölthetőek pdf, mobi, epub és txt formátumokban.
Kevesen szokták a fő kereső oldalon kívül használni a rendszer, ahol cím vagy szerző szerint érdemes keresni, ezért bemutatok pár különleges listát a PG oldaláról.

"Browse by Author, Title, Language or Recently Posted" - vagyis böngésszünk szerző, cím, nyelv, illetve a mostanában feltöltött kötetek között áll a katalógusoldal tetején.
A szerzők nevei és a címek is ábécérendben sorakoznak, azonban a nyelveknél külön listázza azokat a nyelveket, amelyekből több mint 50 cím szerepel a gyűjteményben. Léteznek listák az utolsó 24 órában, elmúlt 7 napban és az elmúlt 30 napban feltöltött újdonságokról.

A legérdekesebb lista persze a TOP 100a legnépszerűbb 100 könyv listája, amelyet Jane Austen remekműve, a Büszkeség és balítélet vezet, angol eredetiben.
A Project Gutenbergen vannak azonban könyvespolcok (Bookshelves) is, könyvek alcsoportokba osztva. 19 darab Országok (országok szerinti) könyvespolc van (sajnos nincs külön Magyarország, csak magyar nyelvű könyvek), de a klasszikus görög-római gyűjtemény izgalmas lehet, mint ahogy különleges az eszperantó gyűjtemény például :)



https://digilibraries.com/



5., DigiLibraries:

Nagyjából ugyanazt tudja az oldal, mint a Project Gutenberg, csak két dologban különbözik. Egyfelől a külalakja inkább 21. századi, könnyebben átlátható, jobban hasonlít egy átlagos online könyvesbolthoz.
Másfelől pedig a kategóriák nincsenek annyira elrejtve, mint a PG-én, sokkal gyorsabban lehet rajta keresni. 50 könyvet lehet egy nap letölteni az oldalról, epub, mobi és pdf formátumokban.

(Apró megjegyzés: az oldal nem használható, amennyiben reklámblokkolót használunk, letöltéshez el kell viselni a 3-4 reklámablakot. Regisztrálni csak akkor kell, ha értékelni, csillagozni szeretnénk a könyveket.)

6., E.book.de:

Ez a német nyelvű elektronikus könyves oldal egyrészt a klasszikus német szerzők (Goethe, Kant, Luther, Marx, Grimm testvérek) műveit teszi letölthetővé regisztráció után, másrészt a német Amazon ingyenes könyveihez biztosít, naponta új linket.

(Sőt, egyes moly felhasználók szerint az oldal lehetőséget ad a tagnak arra, hogy születésnapján letöltsön egy ingyenes kortárs regényt is.)
http://www.readprint.com/


7., ReadPrint:

Agatha Christie majd minden könyve jogdíjas még, de létezik egy oldal, ahonnan online el lehet olvasni két AC krimit is!
The Mysterious Affair at Styles (A ​titokzatos stylesi eset) és The Secret Adversary (A ​titkos ellenfél) az első Hercule Poirot, illetve Tommy és Tuppence regények érhetőek el a ReadPrinten.
A gyűjtemény 2000 fikciós, azaz kitalált történeten alapuló könyvet tartalmaz, 300 ismeretterjesztő művet, a legnépszerűbb íróként pedig Charles Dickens sorolja fel. 

8., Ebooks gratuits:

Projet Gutenberg és egy kanadai elektronikus könyvtár (La Bibliothèque électronique du Québec) oldaláról gyűjti a legális francia nyelvű ekönyveket.
A keresőben fordított időrendben tüntetik fel a könyveket, tehát a legfrissebb feltöltés áll az oldal tetején. A formátumok talán eben a gyűjteményben a legteljesebbek: lehetőség van online olvasni, mobi, pdf, prc, epub és rtf formátum szerinti letöltésre is.

Kicsit nehézkes a szerző szerinti keresés, elég egyedi logikája van az oldalnak, és pár francia cím, vagy lefordított cím meglepő lehet, amikor éppen világirodalmi remekműveket keres az olvasó.
"Les Cinq Filles de Mrs Bennet" vagyis Mrs Bennet öt lánya a fordítása a Büszkeség és balítéletnek, de a Northanger Abbey is kevésbé ismert módon szerepel, Catherine Morland címmel.

Azonban aki "csak" klasszikus francia írók műveit keresi, Victor Hugo, Jules Verne vagy Emile Zola remek alkotásait, bátran használja ezt az oldalt!


https://english-e-reader.net/


9., English e-Reader:

Biztosra veszem, hogy nem annyira közismert oldal az Enslish e-Reader, amelyen úgy nevezett könnyített olvasmányokat (graded readers) lehet online olvasni, vagy éppen epub, mobi formátumban letölteni.

Az online olvasáshoz regisztráció szükséges, de cserébe egy nyelvtanulónak hihetetlenül nagy segítség, hogy szintenként külön kereshetőek a kiadványok.
A kezdő (A1 Starter) szinten 9 mű érhető el, az eggyel további, A2 Elementary szinten azonban már 150 címből lehet válogatni!
Klasszikus mesék, regények (Cinderella, Sleeping Beauty, Aladdin, Sherlock Holmes) mellett a Rain Man (Esőember) című filmből készült történet rövidített változata is megtalálható a gyűjteményben. 



Forrásaim voltak a bejegyzéshez:
https://moly.hu/karcok/668227
https://www.lifewire.com/download-free-books-3482754
https://bookriot.com/2017/08/28/free-books-online/

Megjegyzések