Mörk Leonóra: A ​herceg és a lányka



FÜLSZÖVEG:

2019, ​Budapest. Nóri, a fiatal gitárművész különös ajándékot kap a tizennyolcadik születésnapjára az édesanyjától: egy régi flopilemezt, amit meg sem tud nyitni. A lány mindent elkövet, hogy megtudja, mit rejt a lemez, mert ez az egyetlen lehetősége arra, hogy rátaláljon az apjára, akivel soha életében nem találkozott, és akiről jóformán semmit nem tud. Hamarosan kiderül, hogy az adathordozón egy regény kézirata található, egy Beethoven korabeli szerelem története, amelynek két szereplőjét a muzsikus zenéje hozta össze. Nóri merész elhatározásra jut, de ahhoz, hogy a tervei megvalósulhassanak, Berlinbe kell utaznia.

1800, Poroszország. Frieda, a jómódú berlini hugenotta család lánya vidéken nyaralva ismeri meg a szomszédos kastélyban vendégeskedő porosz királyi herceget, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Frieda életét szintén a zene határozza meg, ám hiába rendkívül tehetséges, lány lévén még csak nem is álmodhat arról, hogy zongoraművész legyen. Amikor rádöbben, hogy a javíthatatlan szoknyavadász hírében álló herceg, aki olyan elérhetetlennek látszott számára, mintha a holdon élne, viszonozza az érdeklődését, hiába tudja, hogy nem lehet helye a férfi életében, igent mond erre a logikátlan, jövőtlen, de annál szenvedélyesebb szerelemre. Kettejük nevét mindössze egy Beethoven-darab köti össze, és a titok, amelyet a herceg magával visz, amikor a porosz seregek élén harcba indul Napóleon ellen.

Mörk Leonóra könyveit ITT lehet kedvezményesen megvásárolni a Jaffa Kiadó webshopjában :)


A havi beszámolómban említettem már, hogy nehezemre esik fikciós történeteket olvasni, kitalált világokról, szereplőkről, Mörk Leonóra könyve mégis beszippantott egyetlen szempillantás alatt. Csak az önfegyelem tartott vissza attól, hogy egy ültő helyemben végig olvassam a regényt, este tizenegykor letettem az utolsó négy fejezetet. ;)

A kötet ismét történetbe ágyazott történet, ahogy Leonóra szokta elmesélni a fantáziáit. A regény kezdetekor egy álomba csöppen az olvasó, Erika a negyvenes anyuka gyermekkori emlékébe tekinthetünk bele. A kislány Erika egy kislány gyermeket álmodott meg magának, Nórit, aki Erikától egy flopit kap nagykorúsága alkalmából ajándékba. Nóri sosem ismerte édesapját, csak annyit tud a férfiról, hogy Thomasnak hívták, és hogy tőle örökölte különleges hajszínét, hajkoronáját. Az apró és ósdi flopi azonban kulcsként viselkedik a lány apjához, mivel egy történetet tartalmaz, amit Thomas írt.

A belső mese az igazi Herceg és lányka történet, mégpedig a végtelenül vonzó, sármos és nőcsábász Louis Ferdinand porosz herceg szerelmének, Friedának szemszögéből olvashatjuk. Frieda egy valódi polgárleány, esélytelen lenne a valóságban megismerkednie társaságban a roppant népszerű herceggel, számos véletlen egyengeti kettőjük kapcsolatának útját.
A szerelem, még kiteljesedése után is érezhetően rövid és tragikus végű lesz, nem kell hozzá különösebb jóstehetség, elég csak a herceg életmódját, jellemét figyelni. A férfi ugyanakkor végtelenül romantikus alak is, az élet és a nők habzsolása mellett a zene nagy pártfogója, művelője.


Murakami Haruki regényeiben szokott ennyi zene lenni, mint most A herceg és lánykában szerepel, és a világhírű japán írótól szokhatták meg a könyvmolyok a komolyzene térhódítását is. Mörk Leonóra Beethoven muzsikájával fejezi ki a szereplők közti szerelmet, kapcsolati dinamikát, a zene, a zongora, hidat emel a szerelmesek között, még viszonyuk előtt évekkel is.
Aztán ez a zenei kapcsolódás megmarad később is, hiszen Beethoven művei örök romantikát árasztanak magukból.


A regény másik szála, Nóri és Erika élete is összefonódik a muzsikával, bár esetükben Mozart és Bach neve is felcsendül. A keresett apa, Thomas is kapcsolódik a zenéhez, aki a humort is megjeleníti a regényben.
Mint mondtam, meglehetősen rövid idő alatt kiolvastam a könyvet, és biztos vagyok abban, hogy másnak is jól fog esni ez az alapvetően romantikus, de szerencsére egyáltalán nem csöpögős, a kikapcsolódást, lazítást biztosító kötet.


Köszönöm az elektronikus könyvet a Jaffa Kiadónak!

Aki szeretne beleolvasni az új regénybe, itt megteheti:

https://www.facebook.com/morkleonora/

Megjegyzések