Varga Bea: A ​siker tintája



FÜLSZÖVEG:

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.

Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.

Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?

Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.

Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?

Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.

Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait

Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző, 2004 óta aktív tagja a hazai szórakoztató irodalomnak. A Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának alapító kulcsembere, az Aranymosás Irodalmi Válogató vezető szerkesztője. Népszerű sci-fi és fantasy író, a regényeit On Sai néven publikálja.


Próbáltam ráébredni, hogy vajon én hány éve ismerem Bea nevét, akár a polgárit, akár az íróit, On Sai, de csak annyit találtam a molyon, hogy 2014-ben olvastam először a Scart, aztán következő évben a két Calderon kötetet, és azóta folyamatos a rajongásom.
Sőt, fel kell vetnem azt is, hogy éppen a Scar óta tudom: én nem leszek író. Addig volt némi hajlandóság, vagyis inkább hiúság bennem, viszont annak a regénynek olvasása közben ébredtem rá, hogy kevés az, ha az író csak főszereplőit éli át, a mellékszereplőket ugyanúgy ki kell bontania magában, a mellékszálakkal együtt. Még akkor is, ha az ő történeteiket nem írja meg, egy igazán jó regény attól jó, hogy komplex, összetett, bonyolultságában az életet idézi.

Az alcím szerint ez a kötet kezdő íróknak, vagy olyanoknak szól, akik gondolkoznak az íráson. Én ezzel most nem fogok egyetérteni, mert szerintem figyelmesebb, többféle tájékoztatásra vágyó könyves bloggereknek, olvasóknak, szerkesztőknek ugyanolyan érdekes és tanulságos lehet ez a könyv.
Már a szerkezete sem hagyományos, hiszen egy lapozgatós kalandregényhez hasonlóan javasolt benne előre haladni. Ez érdekel? Lapozz az X oldalra. Inkább ez érdekel? Lapozz oda!
Ez volt az egyetlen problémám a művel, legalább háromszor fejeztem be idő előtt, aztán persze a tartalomjegyzék alapján megpróbáltam kideríteni, hogy miket hagytam ki, és kiegészítettem az olvasást… Mégis van bennem egy konstans hiányérzet, hogy valamin átsiklottam.
Szóval másnak vagy azt fogom ajánlani, hogy cédulával a kezében olvasson, és írja fel, mely fejezeteken járt már; vagy haladjon inkább lineárisan, ahogy én is fogom az újraolvasáskor.
Merthogy az lesz, biztosan. A lektoroknak, szerkesztőknek szóló rész volt a kedvencem, Bea kitűnő értékelési szempontokat írt össze, olyanokat, amiket bármely könyves blogger is értékelése alapjának tekinthet.
De a legjobbak a kötetben a rejtett poénok, mikor egy-egy mondat felbukkan, és az olvasó megérez egy kikacsintást a szerzőtől:



"Gyakori kérdés, hogy a romantikát, az erotikát és a pornót mi különbözteti meg. Egyszerű: mennyire konkretizáljuk, ki mijét hova rakja."



**
"Jégszőke. Bármilyen meglepő, de a jég nem szőke, a szó a hajfestékek dobozáról szivárgott a regényekbe. Jó dolog, hogy az írók a szókincsüket a bevásárlóközpontokban is bővítik, de a könyvtár sokkal praktikusabb e a célra."


**


"Ebben a korcsoportban a pozitív vég is kiemelten fontos. A főhős kutyus lehetőleg ne haljon meg a mesekönyvben."



**


"A meg nem írt zseniális kéziratok olyanok, mint az el nem mondott szerelmi vallomások: szép emlékek, de nem lesz belőlük szex."

Briliáns, ajánlom, 4 és fél csillag. 
Ennél már csak Artúr lesz jobb, remélhetőleg, még idén ;)

Megjegyzések