Nyáry Krisztián - Igazi hősök

Bármilyen kicsi piac is a magyar, azért itthon is vannak sztár írók, mégpedig nagy ritkán nem is a botrányokkal jutnak be a köztudatba, hanem személyiségük, egyedi sikerük történetével.
Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.
Forrás: http://moly.hu/konyvek/nyary-krisztian-igy-szerettek-ok




Molyon az irodalomtörténeti könyvek listáját a fentebb linkelt Nyáry kötetek vezetik olvasottság szerint, sőt kedvencelés szerint csak egy Hemingway könyv tudott közéjük férkőzni, és elvenni az első-második helyett. Fb oldalának mikor írom ezt a bejegyzést több mint 13 ezer követője van, tehát ha van sikertörténet, irodalmi csillag, aki berobbant a köztudatba, akkor Nyáry az.
Maguk a könyvek is szándékosan-véletlenül, de mindenképpen mások, mint a boltokban egyébként kapható irodalomtörténeti, életrajzi írások. Számos esetben szenzációsak a történetek, párosok, melyekről írt az Így szerettek ők-ben, de engem elsőre nem tudott meggyőzni.
Értékelés,
Így szerették ők 1.:
Biztos 4,5 csillag :) 
A levonás a szöveg stilisztikájáért jár, nagyon látszik az FB háttér, túl egyszerű, szegényes a nyelvezete; én egy irodalmártól többet várok el! 
Viszont a kötet többi részét csak dicsérni tudom, igényes kivitel, nagyon szép a kettős megjelenésű szöveg, ahogy kiemeli a figyelmet a kiválasztott versekre, műrészletekre. Bár így elsőre sok az információ, mégis azt mondanám, hogy szívesen ajánlom mindenkinek, főleg az érettségi előtt állóknak, mert hihetetlenül nagy tényanyaggal dolgozik a kötet; és nem utolsósorban, kedvet ad egy-egy mű alaposabb megismerésére. 
Roppant szentimentális hozzáállásom van a kedvenceim kapcsán, így sikeresen elbőgtem magam Szabó Magda és Fekete István szerelmi életét olvasva; már biztosan tudom, hogy a jövő heti könyvtárlátogatás egyik fő célja a Megmaradt Szobodtkának beszerzése lesz. De Ida regényét is előbbre sorolom a várólistámon, mert szívfájdító volt olvasni Gárdonyi feleségének sorsát, a négy évtizedes sírkő látogatást. 
Karinthy meg Molnár Ferenc viszont elszórakoztatott, szarkazmusuk a céltalanná vált eszménykeresés tipikus példája. És hogy mi a véleményem a többiekről, a csalfákról, hűtlenekről, szeretőktől? Szívből szánom őket, mert megannyi pszichológiai tanulmányesetnek látom őket, annak kapcsán, hogy a bennük zúgó vágyakat nem tudták mindig ihletté varázsolni, és meg voltak verve a zsenialitás művészi átkával. 
A vétkezés előtt mindig van egy pillanat, mikor felülkerekedhet az Angyal bennünk, vagy utat engedhetünk az Ördögnek. Mégis így jó, ahogy volt, mert rengeteg nagyszerű műtől lenne kevesebb a kultúránk :))


A második kötet már jóval összeszedettebb, meggyőzőbb volt, onnan jó néhány nevet kiírtam, hogy olvasnom kéne tőlük, lásd: Erdős Renée, Déry Tibor, Mészöly Miklós, Polcz Alaine (Mi ketten) és Bánffy Miklóstól az Erdély történetét. 
A legtöbb olvasó így van ezzel, mint én, és azt hiszem valójában EZ a legnagyobb siker, hogy az Így szerettek ők kötetet úgy tettem-tesszük le, hogy listát írunk, kitől-mit lenne jó még elolvasni, vagyis további művelődésre inspirál Nyáry könyve.
http://moly.hu/konyvek/nyary-krisztian-igy-szerettek-ok-2/ertekelesek

Nyáry Krisztián, az elmúlt évek két könyvsikerének, az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyveknek szerzője ezúttal is valódi emberi sorsokról írt igaz történteket. Harminchárom 19-20. századi magyar emberről, akik köztünk éltek, és akiknek élete vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Ők az igazi hősök. Vannak köztük ismert emberek, mint Papp Laci vagy Semmelweiss Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

„Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim." 


Értékelés:
Igazi csillagos ötös, főleg két okból: egyfelől most kezd nagyon jól írni Nyáry Krisztián, kellően lebilincselően, mégis összeszedetten, egy-egy hősére teljesen összpontosítva. 
Másfelől: nagyon tudnék örülni egy ilyen könyvsorozatnak! Az Igazi hősök kiválogatása több mint zseniálisan sikerült, azt hiszem, hogy nemtől, életkortól, érdeklődési kortól függetlenül minden olvasó találhat magának példaképet a felsoroltakból. 
Pláne azt gondolom, hogy sajnos a magyar történelem, társadalomhistória bővelkedik még olyan egyéniségekben, akik csak a személyiségükben különböztek a többségtől, de akiket egyedi vonásaikért üldözte környezetük, vagy éppen az aktuális politikai közeg. 
Jó könyv volt, sírtam rajta, számos nevet megjegyeztem, a bibliográfiának nagyon örülnék, ha közkincs, elektronikusan is elérhető lenne, mert ismét új nevek kerültek a várólistámra. 
Jó szívvel ajánlom, mielőbbi olvasásra!
Én biztosan várom a következő Nyáry kötetet, és köszönöm, hogy megismerhettem Ganz Ábrahám mottóját:
"Akinek nincsen jövőjébe vetett reménye, azt sajnálni lehet."

off , személyes megjegyzés:
Ez a második legnépszerűbb molyos értékelésem, már 10 csillagnál tart, és ezzel megjelenik a könyv adatlapján, meg a molyboltban is :)) mindezt 8 nap alatt.
Thanks everyone!!!

Poszthoz forrás volt:
http://moly.hu/alkotok/nyary-krisztian
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1ry_Kriszti%C3%A1n


Megjegyzések