Galaxis útikalauz stopposoknak

"Mihelyst tudjátok, hogy mi a kérdés, érteni fogjátok a választ is."

Tavaly már elolvastam ezt a könyvet, idén Imi kiválasztotta Lumos bookclub olvasmánynak, én pedig újraolvastam, szórakoztam az egészen. Szögezzük le, 200-250 könyvvel később sem tudom, hogy mitől működik ez a könyv, de nekem nagyon bejön.
Tartalom:
Arthur Dent egy csütörtök reggel arra ébred, hogy egy létesítendő autóút miatt le akarják buldózerrel dönteni a házát, mialatt barátja, Ford Prefect meg arról hablatyol neki, hogy itt a Földvége. Ford jóslata be is jön, de mivel ő a Betelgeuse bolygó szülötte, illetve a Galaxis Útikalauz stopposoknak sikerkiadvány szerkesztője, a két férfit felveszi egy Vogon űrhajó, majd később Ford unokatestvére, Zaphod Beeblebrox, volt elnök űrjárműve.
Az Arany Szív valószínűtlenség elvén működő űrhajóján még helyet kapott Trillian, alias Tricia Macmillan földi matematika és asztrofizika doktor, valamint Marvin, a mániás depressziós szuper robot, és két fehér egér is, akik később nagy szerepet játszanak Arthur kalandjaiban.




A könyv egy ötrészes trilógia bevezető része, igen kérem, jól tetszett olvasni :))
 A humorérzék létfontosságú alaptényező, amit elvár Addams az olvasótól, ezt a regényt abszolút nem kell komolyan venni, és akkor működik jól. A rengeteg poén valójában mind-mind egy-egy jól elhelyezett aranyköpés. 

Mert hát már az előszó is telitalálat, és ezt bizony el kell ismerni:
"Messze kinn a Galaxis Nyugati Spirálkarjának soha fel nem térképezett, isten háta mögötti zugában található egy sehol sem jegyzett sárga nap. 
Durván kilencvenmillió mérföldre tőle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredő civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja."

A könyv egyébként elég fiús regény, Arthur egy született lúzer, Ford olyan közepesen szerencsés, viszonylag értelmes és jóakaratú átlaghős; míg Zaphod elvileg a menő srác, legalábbis azt volt, még Elnök korában, de született csirkefogó és bajkeverő, aki mégis minden zűrt képes megúszni. A könyv szerkezete kettős, van az alaptörténet, Arthur és társai kalandjai, illetve dőlt betűvel szedettek a Galaxis Útikalauz stopposoknak zseniális kiadványából származó részletek.
Megvallom őszintén, hogy számos másik tudományos fantasztikus regényt elolvastam már, és itt az tetszik a legjobban, hogy nincs túllihegve a tudományos vonal, egy-egy megállapítás kedélyes kacagórohamot váltott ki belőlem.

 Az Encyclopaedia Galactica szerint a robot olyan mechanikai berendezés, melyet az ember munkájának elvégzésére terveztek. A Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutató részlege szerint a robot „A Te Műanyag Haverod, Akivel Pompásan Érzed Magad ”.
A GALAXIS Útikalauz szerint a Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutató részlege „eszetlen semmirekellők csürhéje, akiket elsőként állít majd falhoz a forradalom”; a szócikket egy lábjegyzet egészíti ki, mely szerint a szerkesztők szívesen látnák azok pályázatait, akik robotikai tudósítói állás iránt érdeklődnek.
Érdekes módon az Encyclopaedia Galactica egyik kiadása, mely szerencsés véletlen folytán az idő egy elhajlásán át az ezer évvel későbbi jövőből idecsúszott, úgy jellemzi a Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutatási részlegét, mint „eszetlen semmirekellők csürhéjét, akiket elsőként állított falhoz a forradalom”


Azért ezt a rajzot választottam Marvinról, a depressziós robotról, mert kitűnően ábrázolja a problémáját, az intelligenciája a környezetéhez képest az egekben, de nem tudja azt lekötni, vagyis értelmes feladattal ellátni. "Itt vagyok én akkora aggyal, mint egy egész planéta, és a dolgom az, hogy felkísérjelek benneteket a hídra. Ez aztán az önmegvalósítás!"

Szegény Marvin élete a Maslow-i szükséglethierarchia negatív példája, viszont sok poén lehetősége rejlik benne, nem is beszélve a fricskáról, áthallásról, amit hordoz magában.
Hiszen sznobok, okoskodók mindenhol vannak, emberek között is szép számmal, akik csak járatják a szájukat, amit kívülállóként Ford úgy érzékel, hogy attól félnek benő nekik, de értelmemmel nem tudják megtölteni a fecsegésüket. 



Szóval Ne essünk pánikba, ha már ezt tanácsolja nekünk az Útikalauz, de hordjuk mindig magunknál törölközőt, olvassuk el a könyvet - legalább az elsőt, ha a többi rész már levadászhatatlan; és nézzük meg a filmváltozatot is, annál inkább mert Marvin hangja Alan Rickman, míg eljátszotta Warvick Davis <3
Arthur szerepében meg az akkor még nem világhíres hobbit - Dr Watson játszik, vagyis Martin Freeman. Azért én nem adom fel a reményt, hogy előbb-utóbb el fogom tudni olvasni a többi részt is :) Ha igen, ígérem, megírom... és ezt nyugodtan lehet fenyegetésnek venni.

Moly adatlap:
http://moly.hu/konyvek/douglas-adams-galaxis-utikalauz-stopposoknak

Megjegyzések