Annie Proulx: Közel ​s távol

Fülszöveg:
A Közel s távol című novellából készült a 3 Oscar-díjas Túl a barátságon című film. Az óriási sikerű Kikötői Hírek amerikai szerzője választott otthonának, Wyoming államnak szentelte új kötetét. Az elbeszélések csokra egyszerre tisztelgés és kíméletlen tükör: Proulx páratlan megjelenítő erővel ábrázolja a lenyűgöző wyomingi tájat, ugyanakkor szikár, távolságtartó, mégis szenvedélytől lüktető nyelven írja le az állam lakóinak nyers ösztöneit, s gyakran meglehetősen barbár életét. Az új kötet kiemelkedő darabja az ezredforduló egyik legmegragadóbb szerelmi története, a Közel s távol – Brokeback Mountain. Az írónő ebben a novellában állítja szembe legélesebben a makacs előítéletekkel terhelt maradiságot és a modern nyugat emberibb értékeit. Máris modern klasszikussá vált elbeszélése érzékelteti, hogy a szeretet éppolyan feltartóztathatatlan „természeti erő”, mint a tájat ostorozó vihar.


"…Ennist örömteli érzés tölti el, mert álmában Jack Twisttel találkozott. 
Az állott kávé forr, de Ennis lekapja a lángról, mielőtt kifutna, egy koszos csészébe önti, és ahogy a fekete italt fújkálja, elmereng az álom egyik előbukkanó képén. Ha nem erőlteti, ez akár egész napját besugározhatja, feltüzelheti azokat a régmúlt, fagyos napokat ott a hegyen, amikor még az övék volt a világ, és mintha minden a legnagyobb rendben lett volna."
Szerintem:

Nem fogok hazudni, a Brokeback Mountainnel kezdtem, aztán amilyen mazoichista vagyok, még egyszer újraolvastam, újra sírtam rajta.
„A világtól távol az ember úgy mulat, ahogy tud.” Hát vérrel, erőszakkal, kérem alássan. Ennyi tesztoszterontól csuda, hogy élnek ott férfiak, és nem végez egy-egy szívroham előbb velük, mint maga a bosszúszomjas, pisztolygolyótól, nemi erőszaktól, verekedésektől bőven megáldott világ. Az olvasó azt hinné, biztos majd a HÍRES yaoi történetben lesz sok szex, de nem, mert a hetero világ piszkosabb; itt egy nőt hátra vágni, 12-13 éves kislányt megfektetni csak pillanatok kérdése.
A számos novellában nincs egyetlen pozitív alak sem, a nők se éppen liliomlelkűek, sőt a táj, az állatok is valamilyen primitív elv szerint élik le végzetüket.
Miután ezt elolvastad, tutira úgy döntesz, hogy Wyomingba még akkor se költöznél, ha fizetnének érte :)

Aztán jön a szerelmi novella, a filmalap, és rácsodálkozol, hogy alapjába véve mennyire kevés szóval mennyire jól ki lehet fejezni, hogy amit a sors összeköt maximum csak a végzet választhat szét, mert se feleség, se önmaguk nem tudták.
Keserédes gyönyörűség a Brokeback Mountain, a szív szakad bele, és nagy igazság: azt kell sajnálni, aki itt marad a másik halálával, mert neki kell szembenéznie naponta az emlékeivel, amíg csak él.

„Távol esett egymástól amit tudott, és amit hinni próbált, de ez ellen semmit nem tehetett, és amit az ember nem tud helyrehozni, azt ki kell bírnia.”
4,5 csillag az ötből.

Megjegyzések