Böszörményi Gyula: Beretva és tőr



Fülszöveg:
1900 ​​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!

Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!

Moly adatlap:
https://moly.hu/konyvek/boszormenyi-gyula-beretva-es-tor



Sosem értettem, hogy mitől működőképes az Elementary, az amcsi Sherlock Holmes sorozat, de belátom tévedtem, igenis klassz a férfi-nő nyomozópáros leosztás Doyle karaktereire.
De persze Böszörményi ezúttal is továbbment, Ambrózy báró és Hangay Mili nem egyszerűen a magyar Holmes és doktor Watson megtestesítői, hanem egy érdekfeszítően bonyolult, csavaros kis probléma és rengeteg történelmi tény, név szorult ebbe a rövid novellába.

Megmondom kereken, szerintem a rejtély felét simán ki lehet találni egy rutinosabb detektívtörténet olvasónak, de a teljes megoldás egyfelől nagyon jól talált történelmi tényeken nyugszik, másfelől összekapcsolja Ambrózyt a már említett Sherlock Holmes-szal. Mindkét férfi – és ezt nyugodtan leírhatom, szerintem nem lesz, aki cáfoljon – bicska nyitogatóan fensőbbséges, a beképzeltségig arrogáns, de olyan intellektussal bír, amitől a kevésbé fejlett logikai készséggel bírók csak ámulni, bámulni tudnak. Mindketten hidegvérű karakterek, nagyon jól csavarják a szót, illetve mellékesnek tűnő roppant apró információmorzsákat is képesek az agyukban tárolni.
Holmes egyik mániája a dohány, abból tud következtetni elszívója származására, de felteszem, hogy Ambrózy éppen így analizálni tudja a lovak patáit és felismeri a hozzájuk tartozó kovácsot, ezáltal a hátasállat istállójának helyét. 
Mili pedig tisztára doktor Watson, csupa szív, lelkesedés, a hideg értelem melletti érzelem, és én is csak azt tudom kívánni, mint a többi moly, hogy jöjjön már a végső kötet, illetve hogy sose legyen ezeknek a kalandoknak végük.

Mert nagyon szórakoztató volt, a mellékszereplők briliánsak, kezdve Vámbéry Ármin Kelet-kutatóval, meg a perzsa sah boldogságpiluláival. Én szívből jót nevettem Rudnay rendőrfőkapitányon, aki nem ismerte fel Milit álruhában és ezzel az Agatha Christie által hangoztatott elv igazságot nyert: az ember nem nézi meg soha a szobalányokat… de persze az olvasó joggal várna el többet egy rendőrkapitánytól. 
Szerintem jópofa mellékkaland volt Serop kán afférja és nagyon tetszett az is, ahogy Böszörményi leírta, mekkora újdonság volt a perzsa sah látogatása a magyar arisztokráciának, micsoda sztárt csináltak belőle. Pláne, ha még a háremét is láthatták volna… :D

Egy szó, mint száz helyett: ismét csillagos ötös, megértem azt a nagyon hosszú sort a Könyvhéten, bár én még mindig kivárok, és egyben fogom megvenni ezt a nagyszerű, egyedülálló sorozatot. Megérdemelten moly listavezető a krimik és a kortárs magyar kategóriában, ahogy néztem csak egy kötet előzi meg : a Rudnay –gyilkosságok, vagyis az Ambrózy báró esetei 2. 
Ez azért már árulkodó tény. 

Megjegyzések