Madeline Miller: Akhilleusz ​dala


FÜLSZÖVEG:

Gyönyörű ​történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől…



Eredeti mű: Madeline Miller: The Song of Achilles 



Idén keseregtem már azon a twitteren, hogy hiába olvastam el már száz könyvet, ha nincs egy se, ami szívemnek igazán kedves lenne. Hát eljött ez a pillanat is, mégpedig egy olyan regény képében, amit Lobo ajánlott nekünk a Líra hőség akció választékából.

A történet ismert, Akhilleusz a tengeri nimfa, Thetisz és Péleusz király gyermeke, a legnagyobb görög hősök egyike. Homérosz Iliásza volt többek között, ami megörökítette tetteit, az eredeti verzióban még úgy ábrázolva a hőst, mint akit Apollón isten tudott csak lenyilazni Trója ostromakor.
Patroklosz, a fegyverhordozója, legjobb barátja, maga is királyi sarj volt, és úgy halt meg, hogy Akhilleusz pajzsában, fegyverzetében szállt harca akkor, mikor a hős megsértődött Agamennón királyra.

Tehát ismertem már a görög regét, én még azon generációhoz tartozom, akik végigolvasták az Iliászt kötelező irodalomként, de Trencsényi-Waldapfel Imre Görög regék című könyvét is többször végigböngésztem már életemben.
Hogy mitől hatott rám annyira ez az elképzelt történelmi regény, hogy képes voltam kétszer is elolvasni a végét, és duplán sírni rajta?
Nem tudom, talán az egyszerű, sallangtalan stílustól, talán a végig észrevehető írói szeretettől, ahogy érez karakterei iránt; vagy Patroklosztól.

A regékben háttérbe szorult férfi felnövekedése alapozza meg a történetet, a fiatal Patroklosz sok minden, csak nem királyi apja szeme fénye. Egy elkövetett súlyos baklövés után Péleusz király udvarához kerül, neveltetésre, szolgasorsba. Persze a mürmidónok udvarában minden szem a fiatal Akhilleuszt lesi, aki a sok szolga közül választja ki társát, eljövendő fegyerhordozóját, Patrokloszt.
Kherión, a kentaur már együtt tanítja őket, de egyszerre hívja őket csatába Trója ellen Odüsszeusz, a legcsavarosabb eszű görög.




Hogy a szerelmi szál, mikor kerül bele a történetbe, mert ez ugyebár egy LMBTQ regény?
Azt mondanám, hogy az első pillantástól, mikor Patroklosz meglátja Akhilleuszt, akkor még csak magánál pár évvel idősebb gyermekként. De végig az egész regényen átszövi egy finoman intim szál, még a ritka, és nagyon szépen, igényesen körülírt szexjeleneteket is.
Meglepő módon, hiába dúl a harc Trója alatt, de még előtte a kiképzések során is, a szerelem belengi a történetet, Patroklosz életét. Olyan neki Akhilleusz Madeline Miller könyvében, mint a levegő, éltető elem, nélkülözhetetlen.

És hogy mennyi valóság alapja van? Nos, itt egy idézet, magából az Iliászból, Akhilleusz beszél szeretett barátja elvesztéséről:


"Lám, ezelőtt, te szegény, legdrágább társam, a sátor
mélyében gyönyörű lakomát te magad teritettél
szorgosan és gyorsan, valahányszor a harcos akhájok
könnyes Arészt a lovas trószokra riasztani szálltak.
Most átdöfve heversz sátramban: s nékem a szívem
nem fogadt étket, italt, pedig itt, lám, éppen elég van,
érted epedve: mivel gonoszabb baj már sosem érhet:
akkor sem, ha apám vesztéről érne fülembe
hír.."
Forrás:
http://mek.oszk.hu/00400/00406/html/

Nem az a kérdés, hogy fogom-e ajánlani, jóval inkább a kinek. Nyilván az LMBTQ irodalom kedvelői szintén rajongani fogják ezt a regényt - 94 %-os kedvelési szinten áll a molyon, 87. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján.
A Goodreads-en pedig egyenesen Rick Riordan, Percy Jackson és az olimposziak szerzője ajánlja a könyvet :))

Én azt mondanám, hogy a szerelmi történelmi regények, a mitológiai könyvek szerelmesei is boldogan foghatják kézbe eme művet - még azok is, akik nem szeretik a homoszexuális regényeket. Tulajdonképpen, ha mindenki ennyire szép,  hurt + comfort, vagyis főleg az érzelmeket előtérbe állítóan tudna LMBTQ könyveket írni, talán hamarabb, és szélesebb körben elfogadásra kerülne a szerelem eme ősi ága is.

Mindenesetre idén a legjobban elköltött 800 forintom volt ez a regény. ITT lehet még augusztus 31-ig ilyen hihetetlen jó áron hozzájutni.

Megjegyzések