Harry ​Potter – Utazás a mágia történetében


FÜLSZÖVEG:

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját ünnepelve ismerkedj meg a British Library Harry Potter – A mágia története című kiállításán bemutatott varázslatos tárgyakkal! A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel e könyv lapjain. Ismerd meg az alkímia világát, készíts magadnak saját bájitalt, csodálj meg egy igazi mandragóragyökeret, tudd meg, valóban létezik-e a bezoárkő, böngészd Leonardo da Vinci jegyzetfüzetének lapjait vagy a csillagos ég legrégebbi atlaszát! Ráadásként J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzai és kéziratai révén a könyvsorozat megalkotásának folyamatába is bepillantást nyerhetsz!


Tavalyi év egyik londoni szenzációja volt a kiállítás, ami meglehetősen borsos árú volt, de így is tömve volt mindig. Természetesen én csak innen ácsingóztam, viszont annak nagyon örültem, hogy készült a kiállított anyagból könyv, itthon a Petőfi múzeum kiadványai hasonlóak - jó véleményem van ezekről a kategóriájú kötetekről.
A könyv ára azonban jócskán elriasztó, értem én, hogy színes, illusztrált, gyönyörű, de az 5,490 Ft nem pénztárcabarát. Még csak nem is kemény kötéses a kötet, csak ragasztott kartonált.
No, szóval én akkor döntöttem el, hogy csak könyvtári kölcsönzés lesz a dolog vége, mikor kiderült a végső ár, de azt kell, hogy mondjam, tulajdonképpen annyira nem létfontosságú a kiadvány, hogy mindenképp muszáj lenne megvenni.


Két kiemelt dolgot mondanék, ami nagyon tetszett benne: Jo eredeti regény szinopszisa, vagyis összefoglalója, az eredeti kéziratai, felbukkanó rajzai, táblázatai - nos ezek tényleg megdobogtatják a hard-core fanok szívét.
A másik viszont Jim Kay illusztrációi, különösen a mandragórához készült tanulmányrajzai, a kerti törpe, gnóm variációi, vagy a szárnyas kulcsok vázlatai.
Mindketten, a szerző is, a rajzoló is nem órákat, hanem napokat, heteket töltöttek el fejben, papíron egy-egy jelenet kidolgozásával, a fandom megteremtésével. 



"Amikor regényt tervezek, gyakran csapatostul röpködnek az ötletek a fejemben, próbálom hát elkapni és papírra menteni a legjobbakat. A jegyzetfüzeteim tele vannak nyilakkal és tripla csillagokkal, amelyek jelzik, hogy ugorjak előre négy oldalt, a 20 perce sietve lefirkantott ötleten túlra, és vegyem fel újra a történet fonalát."JKR




A legizgalmasabb kimaradt, átdolgozott jelenet szerintem a Titkok Kamrájából az a rész, ahol JKR eredetileg az tervezte, hogy a repülő Ford a tóba zuhan, és sellők tolják ki az autót a partra. Ebben a korai változatban a sellők még angolul beszélnek Harryhez, később döntött úgy Jo, hogy kihagyja őket, illetve saját nyelvet kapnak.
A kiadó egyébként minden kézirat részletet meghagyott angol eredetiben, aminek én személy szerint nagyon örültem.




Ezen túl mi található a kiadványban?
Sok kiegészítő információ, mese, például a különféle jóslásnemekről, tenyérjóslásról, teafű olvasásról, boszorkányokról általában; a főnix legendája, Kerberosz mondája, a bezoárkő eredete, az igazi Nicolas Flamel sírköve.

Színes, érdekes, lenyűgözően szép kötet volt, de még olvasás után sem gondolom azt, hogy lemaradtunk valamiről, amiért nincs belőle saját példányunk. 
Természetesen kíváncsi leszek ugyanennek a könyvnek a felnőtt verziójára is, ott a beékelt novellák tűnnek elsősorban különlegesnek.

Megjegyzések