Szabó Magda: Nekem ​a titok kell És Üzenet odaátra


FÜLSZÖVEG:

Szabó ​Magda édesapja halála után örökségként Szabó Elek legértékesebb kincsét, svájci szerszámosládáját és a fiókjában talált rézsípot meg cirmos üveggolyót vitte magával Budapestre. Ha a golyót a fénybe tartotta, mindig más színnel ragyogott fel. 
Mint a cirmos üveggolyó, olyan ez az eddig napi- és hetilapokban, folyóiratokban rejtőzködő, kötetben még soha meg jelent írásokat tartalmazó könyv. Sokszínű. Novellák, tárcák, vallomások, interjúk, levelek, versek – megannyi műfaj, megannyi téma és forma.

Hol szikár és mégis torokszorítóan drámai, hol megkapóan lírai novelláiban a sorsfordító pillanatot ragadja meg, amikor valakinek az élete más irányt vesz. Az eszmélés pillanatát, amikor megszólal az a bizonyos belső hang. Pontosan dokumentált, tárgyszerű vagy éppen játékos, humoros tárcáiban, amelyek új minőséget hoznak a műfajba, „utazik”. Utazik a hazában, Magyarországon, és utazik az emberi lélek mélyére, amelynek oly kiváló ismerője. Új helyeket, tájakat, városokat fedez fel. És persze embereket, ismeretleneket, akiknek a titkát kutatja. Varázslatos gyerekkorát, mozgalmas életének és pályájának fontos állomásait felidézve váratlan őszinteséggel saját magáról vall, önnön titkait tárja az olvasó elé az interjúkban és vallomásokban. 1938 és 1942 között született verseiből egy, társát és útját kereső, „ezüst sikert álmodó”, „arany csodára váró” érzékeny, fiatal nő bonyolult érzésvilága bontakozik ki. A neki és az általa írt levelek pedig magánéletéről adnak hírt, ahol „rossz meg jó vegyesen” fordul elő. 


Az Urbán László összeállította Nekem a titok kell című kötet az újdonság és meglepetés erejével hat, még közelebb hozva az olvasóhoz Szabót Magdát, az embert és az írót.






„Ennek a tartalomnak a tulajdonosa tilt téged, nem tudsz hozzászólni.” Még múlt hónapban keveredtem az egyik molytárssal olyan konfliktusba, hogy tiltás lett a vége a részéről. Lol, oldjuk meg intelligensen a konfliktusokat, igaz? Vagy sem.
A problémám az, hogy a fiatalembert már hónapok óta figyeltem, minden egyes értékelésében leírta, hogy kifejezetten UTÁLJA a Jaffa kiadó Szabó Magda életműsorozatát, de minden egyes kötetet elsők között szerzett be a moly nyilvántartása szerint.


Namármost, akkor is az a véleményem, hogy felnőtt emberek vagyunk, ki-ki maga választja ki, hogy melyik kiadó, milyen könyvéért mennyit hajlandó kiadni, megveszi-e egyáltalán.
Ha egy könyvsorozat, kiadói sorozat zavar, NE vedd meg a darabokat, és ne az értékelésedben szidd a kiadót, hogy mit adott ki legutóbb, mit tervezz még kiadni. Nem áll fegyverrel a fejed mellett se kiadói munkatárs, se jogdíjörökös, ugyebár ;)
Minek fizetni a bosszúságért, sosem fogom megérteni – és ezen a véleményemen a tiltás se fog változtatni.
Azt se tartom logikusnak, ha valaki rákérdez, hogy ugyan miért fizetsz a saját károdra, akkor erre a tiltás lenne a megfelelő válasz, no de mindegy.


Az életműkiadást egyébiránt ritka nagy savazás, leszólás övezi a molyon, és bár igen, én is szoktam a Jaffának ajánlót írni, de láthatóan ez a saját véleményem, nincs birtokomban egyik könyvecske sem.
Szerintem ha egy kiadó egy TELJES életmű kiadására szerződött le, akkor ki fogja adni a teljes életművet, még akkor is, ha egyeseknek ez nem tetszik. Ugyanis megjegyeznénk, többen, akik tanulták a szerzői jogot, hogy Magyarországon a hatályos törvények szerint MINDENT ki lehet adni, amit a szerző még életében nem tiltott le, vagy nem semmisített meg.


https://moly.hu/konyvek/szabo-magda-uzenet-odaatra




Milyen ez a két kötet?
Kiegészítő információk tárháza. 
Novellák, tárcák, levelek, versek vannak a Nekem a titok kell könyvben. A hét novellából (Valami, Eszmélés, Miskolci levelezőlap egy szőlőfürtről, Karácsonyi víziók, Mécses helyett, Kusu macska és egy levél, Piri férjhez megy) négyen sikeresen elpityeredtem, rögvest mindjárt az elsőn, szépen néztem ki a buszon. A tárcák és vallomások egy része ismerősnek tűnt, más kötetekből, viszont mind SzM levelei, mind az interjúk teljesen újak, kiadatlanok voltak.
A versek is szépek voltak, de azt be kell vallanom, hogy az utószavak nem különösebben érintettek meg.

Az Üzenet odaátra megint egy vegyes kötet, a novellák megint briliánsak, ezúttal tizenegyet szerkesztettek bele ebbe a részbe. Önéletrajzaimból fejezet már ismert a Kívül a körön című kötetből, Záróvizsga, Válasz, Abigél, Koncentrikus körök és A holtig haza: Debrecen novellákat én is harmadjára olvastam.
Ami a kötet különlegessége, az a Halottaim részben rejlik, egy titok az Abigéllal kapcsolatban – amitől nekem biztosan leesett az állam.
Az útirajzos részt nehéz véleményezni, mert sajnos be kell, hogy valljam, hogy az utolsó kettő fejezet, a német és a holland utazást taglaló elég vázlatos, önmagának írt naplószerű, ilyen formájában unalmas. Valószínűsítem, hogy volt még Magdának terve ezekkel a feljegyzésekkel.


Tehát mindkét könyvet a könyvtárból vettem ki, igaz, hogy várni kellett az olvasással egy hónapot, megjelenés után. Viszont az életmű olvasáshoz mindenképpen kellenek ezek a kötetek is, és sokszor egy-egy kiigazító információ, vagy megismételt novella, tárca sokat ad az összképhez, ami kialakult bennem Szabó Magdáról. 
Alig várom, hogy az interjúkötet is kölcsönözhető legyen ;)

Megjegyzések