Szabadon elérhető adatbázisok, gyűjtemények 2.


Mint ahogy előző összeállításomban már említettem, a könyvtárosok egyik legfontosabb feladata a szabadon elérhető információforrások felkutatása, mert így tudunk segíteni az információs szakadék kiküszöbölésében.
Noha az előző cikkem óta enyhült a koronavírus okozta vészhelyzet, még mindig sokan dolgoznak, tanulnak, kutatnak otthonról, és biztosra veszem, hogy ismét tudtam olyan open access gyűjteményt felkutatni, amelyet nem sokan ismernek.

http://www.digitalhistory.uh.edu/index.cfm



DIGITAL HISTORY: 
http://www.digitalhistory.uh.edu/index.cfm

„The Digital History website allows you to browse newspaper articles, journals, and general sources for content related to American history.”

Ezzel a cikkel egyidőben, az USÁ-ban éppen olyan események zajlanak, amelyek biztosan fel fognak kerülni a Digital History adatbázisba, amely az egyesült államokbeli történelmet kutatja, mutatja be. A gyűjtemény alapszempontjai a történelmi időszakok, külön tárgyalja az amerikai polgárháborút (Civil War), két világháborút, a vietnámi háborút, egészen a kolonizációtól napjainkig.

Lehet azonban témakörök (topics) szerint is keresni, de multimédiás tartalmak szerint is, vagy éppen abból a szempontból, hogy ki a történelmi elbeszélés mesélője, gyerek, bevándorló, nő, esetleg  indián (Native Voices) véleményére vagyunk kíváncsiak. Ezen felül természetesen lehet a történelmi dokumentum fajtája szerint keresni, térkép, hadi tudósítás, újsághír, személyes beszámoló, levelek, napló alapján is.

Az adatbázis külön pontként foglalkozik tanároknak szóló tartalmakkal is, vannak óratervek, kvízek, és többszempontú olvasmányok, hozzájuk kapcsolódó vitakérdésekkel, adatokkal, szövegértési feladatokkal.


https://www.openlibhums.org/journals/


OPEN LIBRARY OF HUMANITIES:
https://www.openlibhums.org/journals/

„The mission of the Open Library of Humanities is to "support and extend open access to scholarship in the humanities." To research your topic, browse the featured journals and search for your required keywords”

Teljesen véletlenül bukkantam rá erre a három volt akadémiai oktató által irányított periodikára, amelyik mára egy open access összefogássá nőtte ki magát. Az eredeti Open Library of Humanities folyóiraton kívül, amely bölcsészettudománnyal foglalkozik, még 25 másik kiadványt indexel az oldal.

  • 19: Interdisciplinary Studies in the Long Nineteenth Century (journal of Birkbeck, University of London)
  • ASIANetwork Exchange (the journal of ASIANetwork)
  • Architectural Histories (scholarly journal of the European Architectural History Network)
  • Body, Space & Technology (journal of contemporary artistic practice and research)
  • C21 Literature: Journal of 21st-Century Writings (journal of the British Association for Contemporary Literary Studies)
  • The Comics Grid: Journal of Comics Scholarship
  • Digital Medievalist
  • Digital Studies / Le champ numérique
  • Ethnologia Europaea (Journal of European Ethonology)
  • Francosphères (‘French’ Studies in the 21st Century)
  • Glossa: Journal of General Linguistics
  • International Journal of Welsh Writing in English
  • Journal of British and Irish Innovative Poetry
  • Journal of Embodied Research
  • Journal of Portuguese Linguistics
  • Laboratory Phonology (the official journal of the Association for Laboratory Phonology)
  • Le foucaldien (research about the philosopher and historian Michel Foucault) – francia, angol, német nyelvű folyóirat
  • Marvell Studies (Andrew Marvell Newsletter)
  • Open Screens (online journal of the British Association of Film, Television and Screen Studies)
  • Orbit: A Journal of American Literature
  • Pynchon Notes (studying the works of Thomas Pynchon)
  • Quaker Studies
  • Studies in the Maternal (modern motherhood, parenting)
  • Theoretical Roman Archaeology Journal
  • Zeitschrift für Fantastikforschung


https://about.muse.jhu.edu/resources/freeresourcescovid19/




PROJECT MUSE:
https://about.muse.jhu.edu/resources/freeresourcescovid19/

„Project MUSE, a non-profit collaboration between libraries and publishers, is an online database of peer-reviewed academic journals and electronic books.”

Bölcsészet - és társadalomtudomány online gyűjteménye a Project Muse, amely nemcsak szabadon elérhető folyóiratokat tett elérhetővé egyelőre június végéig ingyen, hanem számos ekönyvet is.
Nagyjából 60 egyetem, többek között az USA összes állami egyetemének magazinjaihoz is hozzá lehet férni, de ami számunkra, magyaroknak még izgalmasabb lehet, hogy a Közép Európai Egyetem (CEU) is szabadon elérhetővé tett majdnem 300 elektronikus publikációját.
Central European University Press kiadványai ITT érhetőek el.



https://ota.bodleian.ox.ac.uk/repository/xmlui/



OXFORD TEXT ARCHIVE:
https://ota.bodleian.ox.ac.uk/repository/xmlui/

"This archive is a catalog of electronic literary and linguistic resources. Although many are freely accessible, some texts have restricted access."

Szintén véletlenül bukkantam erre a gyűjteményre is, amely pedig abból a szempontból izgalmas, hogy tartalmazza Jonathan Swift író hagyatékát digitalizálva. Swift manapság a Gulliver utazásai szatirikus művével ismert leginkább, holott újság –és pamfletíró is volt, már amikor éppen nem lelkészként dolgozott.

Az OTA adatbázis több másik algyűjteményt is magában foglal, kiemelten például a 18.században a Brit Birodalomban megjelent valamennyi kiadvány gyűjteményét, amely mintegy 32 millió oldalnyi szöveget tartalmaz. De természetesen lehet az adatbázisban témakör, vagy éppen időszak szerint is keresni.


https://www.eric.ed.gov/


ERIC:
https://www.eric.ed.gov/

„ERIC, of the Institution of Education Sciences, allows you to search by topics related to education. Links lead to other sites, where you may have to purchase information, but you can search for full-text articles only.”

Csöppet vicces, hogy egyes böngészők nem tartják biztonságosnak az USA kormánya által üzemeltetett ERIC adatbázist, amely a legnagyobb oktatási adatbázis a világon.
A főoldalon két módszer szerint kutathatunk tovább, vagy kulcsszó, kifejezés (keyword) alapján egyszerű, összetett módon indulunk el; vagy kipróbálhatjuk az ERIC tezauruszát, azaz saját fogalomszótárát. Ez utóbbi esetben 37 nagyobb kategória közül, de akár 11.761 fogalom alapján is tovább szűkíthetjük a találatainkat.

Kicsit el van dugva a főoldal aljára az a lehetőség, hogy a folyóiratok címe szerint keressünk (Journals A-Z). Saját leírása alapján az ERIC adatbázis kétféle folyóiratot tartalmaz, lektorált (peer-reviewed) magazinokat, illetve a tartalom szerint olyat, amelyik cikkeinek 80 %-a foglalkozik az oktatással, ezeket Comprehensively indexed néven illeti a rendszer, és teljes egészében feldolgozza.
Azonban a Selectively indexed folyóiratok esetén az ERIC csak az oktatással foglalkozó cikkekkel foglalkozik, manuálisan, egyenként gyűjti be ezeket a kiadványokat, amelyek csak 50-70 %-ban foglalkoznak az oktatással.

https://www.researchgate.net/community/COVID-19




RESEARCHGATE:
https://www.researchgate.net/community/COVID-19

„With more than 16 million members, this platform allows researchers to both share and find research. Although you must sign up to use the platform, registration is free.”

135 millió oldalnyi publikációhoz juthat hozzá az, aki csatlakozik a Researchgate közösségéhez, ami tulajdonképpen egy közösségi oldal, mely a különféle tudományágazatokban tevékenykedő kutatók számára lett kifejlesztve. Mára már 16 millió kutató, orvos, tudós tag az oldalon, ahol elsősorban természettudományos folyóiratok, cikkek találhatóak meg.

Jelenleg persze a koronavírus, COVID-19 publikációk a legolvasottabbak, ehhez az altémához már 43 ezer kutató csatlakozott, és nem túlzás azt állítani, hogy óránként kerül az adatbázisba új cikk a vírusról, gyógyításáról, diagnózisairól, társadalmi hatásairól.


https://www.loc.gov/collections/




LIBRARY Of CONGRESS:
https://www.loc.gov/collections/

„The U.S. Library of Congress Online Catalog provides access to hundreds of documents in various subjects, including newspapers, audio files, and government documents.”

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára a világon mindenhol a könyvtárosok példaképe, már csak a gyűjtemény hihetetlen nagyságát illetően, de természetesen a digitális feldolgozottság miatt is.

Most, amikor ezt a cikket írom, 430 digitális algyűjteményre osztják fel a LoC hatalmas állományát, olyan alcsoportokra, mint például Abraham Lincoln hagyatéka, Walt Whitman kéziratai, Benjamin Franklin, Alexander Graham Bell hagyatékai, Emily Dickinson kéziratai, vagy éppen baseball kártyák, illetve 1924 előtt megjelent archív gyerekkönyvek digitális gyűjteménye (Children's Book Selections). Ez utóbbi alcsoportot jól ismerem, a szakdolgozatomban részletesen elemeztem, kiemelkedően jó az adatbázis feldolgozottsága.
Ezeknek a digitális gyűjteményeknek mindegyike jogtiszta, nézhetőek online, a legtöbb letölthető pdf, vagy epub formátumban, és nagyon részletes leírással rendelkeznek.

Hogy mitől példakép még a LoC? Április 22-én egy olyan applikációt adtak ki, amellyel mobiltelefonról is elérhetőek a digitális gyűjtemények. Az app egyelőre apple készülékeken működik, de még idén tervezik kiadni az android változatát is.
Azért április végére időzítették a premiert, mert a Kongresszusi Könyvtár április 24-én volt 220 éves. Anno 740 könyvvel és 3 térképpel kezdték el működtetni, a manapság legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező könyvtárat.


Megjegyzések