Yvonne Dederick: Pályakezdő ​milliárdosok

 


FÜLSZÖVEG:

Kalauz ​a sikeres jövőtervezéshez és az eredményesebb élethez

Yvonne Dederick gazdasági igazgatóként évekig irányított cégeket, sőt a TV2 tulajdonosa is volt. Amikor szerepet vállalt a Feleségek luxuskivitelben című tévés realityben, elképesztő méretű rajongótábora lett. Meglepő módon leginkább a fiatalok körében. Azóta úton-útfélen faggatják őt életéről, és arról, hogyan látja a minket körülvevő világot.

Yvonne Dederick kötete rendhagyó és hiánypótló kalauzt ad a fiatalok kezébe, amely segítséget nyújt a sikeres jövőtervezéshez és az eredményesebb élethez.

Hogyan építsd fel a karriered? Mit csinál egy influenszer? Milyen a mai lányok, fiúk hozzáállása a szexhez? Mit adhat nekünk a sport, a kultúra? Miért fontosak a személyes képességek? Számos kérdés és tanács olvasható a könyvben, miközben a magánemberhez is közelebb kerülünk.

Kiderül, miért kellett Yvonne Dedericknek már tizenöt évesen férjhez mennie egy idegen országban, hogyan birkózott meg a zsarnoki férjjel, miként élte meg a nélkülözés éveit.

Mesél arról, milyen stációk vezették a multinacionális cégek sűrűjébe, s milyen lépésekkel került igazgatói pozíciókba.

Elkalauzol a nagyvállalatok ismeretlen világában, miközben az újrakezdések nehézségeit sem hallgatja el, és arra is kitér, hogyan lehet ép ésszel túlélni a COVID 19 járványhoz hasonló kataklizmatikus változásokat.

A KÖNYV MEGVÁSÁROLHATÓ A LÍRA WEBSHOPBAN KEDVEZMÉNYESEN! :)


Gyakran bevallom, hogy nehéz recenziót, véleményt, értékelést írni, mert egyfelől minden olvasó más lélekkel, befogadási helyzettel áll egy-egy olvasmánynak neki.
Másfelől azonban, még ha komolyan is gondolom, ahogy Matt Haig írja, minden könyv egy lehetőség, idén valahogy az „Élni és élni hagyni” szlogen egyre fontosabb szerepet játszik az életemben. 
(Zárójelben jegyzem meg, jó, ideális lenne, ha másnál is így lenne.)

Tehát most úgy fogok véleményt, ajánlót írni, hogy közben nem akarok senkit ráerőltetni Yvonne könyvére. Ennek is több oka van, a legfőbb talán az, hogy a kötet elolvasása nyomán én úgy vélem, Yvonne van annyira karakteres, önálló, erős nő, hogy nincs szüksége hihetetlen eladási számok látványára. Nyilván jól esne, esik majd neki, ha népszerű lesz a könyve, de ez a mű egy meglehetősen okos, markáns személyiség alkotása, aki tudja magáról, hogy mit ért el, és nem fél véleményt nyilvánítani. 

A másik ok pedig az, hogy az ilyen életvezetési, stratégiai, karrierépítést elősegítő, önfejlesztő könyvek nem véletlenül szoktak az olvasók kezébe kerülni. Leginkább akkor tud hatni egy ilyesféle olvasmány, amikor a diák készen áll a mester fogadására 😉 Előtte, külső nyomásra, még akár rábeszélésre is, csak ellenkezést fog kifejteni az adott könyv. 

Eddig ketten értékelték előttem Yvonne könyvét, mindkét olvasó követte a bizonyos tévéműsort, és az abból fakadt kíváncsiság vezette el őt a kötethez, nekem ellenben csak bulvársajtós értesüléseim voltak olvasás előtt.
Ami miatt érdeklődtem a kötet iránt, az egyértelműen az az egyedi kettősség volt, hogy milyen mondanivalója lehet valakinek, aki egyaránt vezetett egy országos tévécsatornát, de tévés realityt is elvállalt. 

Szokás szerint javítani fogom a fülszöveget, habár szóba kerül egy-két apróság Yvonne múltjával kapcsolatban, - többek között az életkora, ami gyakori gugli keresés,  - én nem éreztem, hogy annyira tabudöntögető, elhallgatott igazságokkal teli, szenzációkat kitaláló mű lenne a Pályakezdő milliárdosok. Ez egy nagyon okosan megírt mű, pont annyit árul el Yvonne a múltjából, amivel az éppen aktuális témát alá tudja hitelesen támasztani, tehát ügyesen, cselesen és nagyon biztos kézzel állított magánéleti határokat.
Valószínűleg lesznek rajongók és újságírók, akiket ezzel ki is fog akasztani :P

Ha a kötet stílusát nézzük, biztosan lesznek olyan olvasók, akik nem fogják díjazni az amerikai nonfiction kifejezésmódnak megfelelő rövid fejezeteket, amik inkább egy-egy hosszabb blogbejegyzésnek felelnek meg.
A témakör teljesen változatos, a siker hozzátevőit járja körbe, a nemzetközi iskolák követelményei, az influenszer jelenség, gyakornoki tapasztalatok, nyelvtanulás, saját brand például azok a tárgyak, amiket a fülszöveg nem említ. 

Ha pedig magyar környezetből kell hasonló mondanivalójú szerzőket említenem, akkor Oravecz Nóra kissé fellengzős stílusa és Farkas Lívia (urbaneve) gyakorlatiassága között foglal el középen helyet ez a kötet.
Néhol olyan, mint amikor Nóri csak az elmélettel bombázza az olvasóit, követőit, néha viszont Via józansága, életszerű praktikái jutottak eszembe olvasás közben. 

Elvileg a Pályakezdő milliárdosok a Z generációnak íródott, de én itt 44 évesen rengetegszer bólogattam olvasás alatt. A kötetet el lehet olvasni szinte egyetlen délután alatt, de mint ahogy Nóri és Via könyveit is elő szoktam venni újra és újra, amolyan lelki, szellemi iránytűnek kitűnő, többszöri olvasmánynak is. 

Két számomra fontos elemet fogok kiemelni a könyvből.
Az első a szokásos megjegyzés, ami tucatnyi amcsi életvezetést tanító könyvből ismerős lehet, hogy a munka + munka + munka édeshármasa a legfontosabb összetevője a sikernek, de azért a rengeteg munka belefektetése előtt érdemes elgondolkodni, hogy neked mi a siker fogalma, mit takar és miért akarod elérni azt?

A másik számomra emlékezetes kérdés pedig így szól:

„Hunyd be a szemed, és képzeld el húsz év múlva az osztálytalálkozódat! Gondold végig, hogy mit kell tenned, hogy ott büszkén villoghass, és ne te legyél az egykor szebb napokat látott, de mára lecsúszott osztálykedvenc.”

Remekül sikerült, nagybetűsen JÓ első mű lett, a fanyalgóknak előre üzenem, hogy tessék akkor leülni és összehozni egy olyan művet, amit kihoz egy országos kiadó! Mert nem elég híresnek lenni, ha a hírnév nem takar teljesítményt ;)
A Pályakezdő milliárdosok gyakorlatias, higgadt, mértéktartó mű, kifejezetten jól esett olvasnom ebben a szellemileg, lelkileg megerőltető időszakban. Ajánlom. 



Köszönöm az olvasás lehetőségét az Athenaeum kiadónak!



Megjegyzések