Áprilisi célkitűzés – Üzletanyu születik :)

Húsvét miatt elcsúsztam a szokásos heti bejegyzésekkel, ez egy alkotói poszt, vagyis inkább egy Beszéljünk az üzletről beszámoló. 



Teljesen friss olvasmányélményem van, Vida Ágnes pszichológus, online marketing szakértő könyvével kapcsolatban. Legelőször is hadd valljam be, már 2010 óta, amióta az első webshopot (Ezüst Áruház) megcsináltam, olvasgatok marketing cikkeket. Én még emlékszem arra, hogy itthon, Mo-on, 2012-ben indult rohamszerű fejlődésnek a facebook, és hogy majdnem egy évig mekkora biznisz volt az FB oldalak kialakítása, egyáltalán mennyire fűhöz-fához kapkodott mindenki, hogy megtanuljuk, miről is szól ez az egész. 


Hogy miért írtam ezt le? Mert Vida Ági könyve is 2012-es, így elég sok, mára már nem releváns információt tartalmaz, főleg az FB-vel kapcsolatban. Ránéztem tegnap a blogjára, és kicsit rácsodálkoztam arra, hogy ő még mindig mennyire isteníti azt a platformot, ami idő közben legalább évente egyszer teljes átgondolásra készteti a felhasználókat, pláne az oldal adminokat. Ugyebár ismerős probléma: hiába lájkolsz be valamit, az nincs benne a hírfolyamodban, mert az fb szűri azt! Jó esetben eszedbe jut, hogy rá-ránéz havonta egy kicsi weboldal fb rajongói oldalára, de valószínűbb eset az (sajna 80-95 %-ban), hogy nem jut el hozzád a kicsik, nem befutott, nem márka oldalak posztja :(
Az Üzletanyuban erről nincs szó, viszont elég sokat ír Ági alap marketing stratégiákról, amitől szerintem ez a könyv a nagyon kezdőknek – hiába hirdeti így –, de nem való. Kevés benne a gyakorlati példa, és amitől a falra másztam, valamint hitelét vesztette majd minden: eszelősen sok a melléütés, mellégépelés, toldalék és helyesírási hiba. Tekintve, hogy csak 250 oldal körül van a hasznos tartalom, minden ötödik oldalon egy elírás hervasztó. ( az egy hét/hónap/év kifejezést meg nem számmal írjuk, kérem alássan)

Viszont volt egy halálosan nyerő ötlet, mégpedig a CSOMAGAJÁNLAT, amit azonnal betettem a Bagoly bizsuba. Egyelőre négy különféle ékszercsomag került ki, de gondolkodok majd további lehetőségeken is. És persze fogok olvasni még Ágnestől, azon felül, hogy öt-hat másik vállalkozásindítással, fejlesztéssel kapcsolatos könyv a várólistámra került.
A legnehezebb rész egyébiránt, de ezt szerintem minden online tevékenységet folytató egyén elmondhatná, hogy nem látványos, amit csinálsz, kvázi a rendszer felállítása után a finomítások, csiszolások, ergo jön a vélemény: ez nem munka. Nem az írás, blogolás, kritizálás sem, talán, ha fizetnének érte, vagy, ha ritkán, de visszajelez a szerző – netalán a molyon egy hivatalos író-, akkor hiteles az az idő, amit számítógép előtt, vagy fejben, tervezgetéssel eltöltök. Holott terv, elgondolás nélkül nem megy a dolog, de ezt nálam okosabbak is leírták már.

Jack Canfield: A siker alapelvei könyve is várólistás, és most lopizok az egyik kedvenc blogomról, a Kincsesfüzetről, ahol Timi nagyszerűen összeírt egy listát, a nekiindulással kapcsolatban, amit én bármely feladathoz, projekthez megfelelőnek érzek.
Ez a kedvenc pontom és az áprilisi célkitűzés: Válasszunk ki egy hasznos szokást, ami a céljaink felé visz, és szánjunk rá három hónapot, hogy a mindennapjaink természetes részévé tegyük! 
Nos meglepő módon, ez a blog a héten lesz három hónapos, mert 2015. január 9-én indult. Tegnap készítettem egy teendő listát (félig tervet is) célkitűzésekkel, körülbelüli költségvetéssel is, meg persze sok morfondírozással, hogy mihez tudok kezdeni pénz belefektetése nélkül. A bagoly ékszerek leltára, illetve az új shop külső az első lépések voltak ebben :)



A Húsvét amúgy is az újjászületés ünnepe, nemdebár?
Szép hetet kívánok Nektek!


Megjegyzések

  1. Hűha, köszönöm az ajánlást! (Így utólag is, látom, nem friss cikk, de most találtam meg. :))
    Jack Canfield könyvét tényleg nagyon ajánlom, olvasmányos, sztorizós is, de közben célratörő, praktikus, technikák vannak benne, elvek és gyakorlatok, nagyon jó és profi a nyelvezete, szerkesztése, tartalma egyaránt. (Jah, rajongó vagyok. XD)
    Viszont érdekes egybeesés, hogy Vida Ági hírleveleire is most iratkoztam fel, meg letöltöttem pár ingyenes ebookját. Sokat agyalok én is mostanában azon, hogy merre lehetne, hogyan lehetne, mit lehetne. Odáig jutottam, hogy most már, a blogom harmadik évében, már hiába kísérletezgetek új tartalommal, cikkhosszal, publikálási sűrűséggel, a statisztikám változatlan (fizetségem belőle meg persze semmi :)), úgyhogy épp ideje volna nyitni valamerre... na de merre?
    A cikked óta elfelt most már jó két hónap, neked vannak hasznos, friss tapasztalataid? :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Timi!

    Már tegnap jókat somolyogtam a megjegyzéseden, amíg Te ide írtál, én nálad olvasgattam :)) a dilettánsos bejegyzést már harmadszorra, de nagyon jó a FlyLady - Cesar Milan összehasonlítós poszt is!
    Sok sikert az új irányhoz (és grat a szakdogához :D ) igen, a merre, hogyan a legnagyobb kérdések.
    Jelenleg nálam éppen állóvíz van, két hónapja dolgozom négyórás állásban, így a vállalkozás-lakás-gyerekek, egyéb teendők úsznak :(( Ez is egy nagy tapasztalat, hogy mennyire sikerül (nem sikerül) összeegyeztetni minden szeletét az életemnek.
    Júniusban itthon vagyok két hetet, addig én is töröm a fejem már az új irányon -;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!