Csütörtöki alkotóvágy #13: Egy fic születése

Túdom... megint késtem, de tessék nekem elnézni, ezen a héten a főnökeim (5 van!) jóvoltából a heti húsz óra helyett huszonhatot "akartam" ledolgozni...
No, mindegy, ami a lényeg, hogy múlt héten elindult a Potter kihívás, már megkaptam a titkos kulcsomat, és az idézetemet is, megvan a csapatom (puszi innen Csajok!) és a zárt fb fórumon irigykedtem pár napot azon, hogy mennyire tudatosak a társaim, és hogy volt alapötletük úgy jelentkeztek. Mert a jó kiindulópont eléggé rákfenéje tud lenni az írásnak :)

De végül is, az élet fura rendező, két kedvenc bloggerem is a héten írt arról, hogyan születik náluk egy-egy blogposzt, és tőlük kaptam ihletet leírni, főleg rendszerezni a saját módszereimet.



A bemutatkozásomban már leírtam, hogy 2008 óta olvasok fanfictionöket, előbb a Továbbvilágon, majd egyre többet a Merengőn. A szűkebb 'hazám', otthonosabb terepem a Meri, ott van fenn írásaim nagy része, persze csak az, ami nem erősen korhatáros :D Szeressük a szexet... olvasni, írni... szabadon továbbgondolható, mit még. Maga a fanfiction szó jelentése rajongói kitaláció/irodalom, olvasók vagy nézők általi, nem hivatalos továbbgondolása, alkotása, írása. (több infó itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fanfiction )


Életemben először 2013-ban írtam kihívásra, ami valójában egy írói verseny, amit egy-egy rajongói táborban szervezünk mostanában a fészbúkon, régebben egy-egy internetes fórumon. Vannak bejáratott, régi versenyek, főleg angol nyelvterületen, de magyarok is, pl. Mindenízű Drazsé, Malfoy kihívás, vagy a HWSC. Általában a Szervezők maguk is írók, járatosak a továbbírás terén, de nincs kötelező szabályzat a versengések megrendezésére. (Az mondjuk jó lenne, ha időnként megvárnák egymást, és nem párhuzamosan menne több kihi is, mert akkor felaprózódik a közönség.... mint tette ezt tavaly is.)
Maga a verseny egy téma/karakter meghirdetésével kezdődik, és egy elsődleges regisztrációval. Van, amikor csapatokba osztanak minket (mint a Potteren), de ez nem kötelező elem. Viszont amivel minden írónak számolnia kell, az két nehézség: a határidő, illetve az íráshoz adott kulcsok.
A kulcs egy adott személy/helyszín/varázseszköz/ tágabban mondva kikötés, aminek mindenképpen benne kell lennie a megírandó történetben. A megkötések száma lehet 2-3-5, ez a Szervezőtől függ, és az értékelés, pontozás alapját képezik. Jelenleg én három kulccsal fogok dolgozni: főhős + titkos kulcs + idézet.


Nem szoktam vázlatot írni, hanem megálmodom a novellát, mesét, napokig éjjel-nappal a történet zümmög az agyam mélyén, hogy aztán le tudjam pötyögni. Persze a legjobb ötletek, legszebb megfogalmazások éjjel 1 és hajnali négy között szállnak meg, Ihletanyó nem kímél, és nem igazán hagy aludni. (az élmény még friss, a héten is így jártam) A címadással az utóbbi évben rengeteget szenvedek, de ezúttal van rá rögtön ötletem :)


Sokféleképpen lehet egy fanfiction megmérettetést megközelíteni, de elsődleges egy jól végiggondolt alapötlet. Nekem most nem volt, kvázi úgy jelentkeztem, hogy most vagy soha (vagyis fb kiírva: egyszer élünk) mert a munkám miatt decemberben, de már novemberben sem lesz épkézláb ötletem, és főleg időm alkotni. Mert szeretek kotlani az ötleteimen, bár késni (lekopogom) még egyszer sem késtem. Csak éppen az a jó, ha legalább a végső beadási határidő előtt egy nappal már megvan a végleges, bétázott verzióm, amit még egyszer-kétszer-sokszor átbogarászok küldés előtt.
 (Béta = a javító személy, lektor, aki átolvassa, helyesírásilag kijavítja a történetet, főleg tud segíteni a logikai hibák kiküszöbölésében, és olyan baromi lényeges apróságokban, hogy egy szó vajon mugli vagy mágikus? Szóval Ő a nagy létszükséglet, nekem Polly, bár az évek során a közelebbi barátaim is sokszor voltak előolvasóim, Bogi+Hajni+Dorka+Evelyn, illetve Kyra támogatása is elementáris segítség volt mindig is... most azonban másik csapatba jelentkezett a drágám.)
Ha már felsorolom a lényeges segítségeket, az természetesen a hét kötet, immár magyarul is Fanni lányom polcán, illetve a HP wiki. Képes inspirációkat a tumblrról szerzem, szerencsére rendkívüli módon aktív HP közösség van fenn. Maga Rowling anyánk is elhint időnként egy-egy új információt, most a héten pl. azt, hogy úgy változhat meg valaki patronusa, ha örökké tartó szerelembe esik valakivel, egyébiránt más szerelmek esetén nem változik semmiképp: http://www.mugglenet.com/2015/05/the-mark-of-eternal-love/


Még két fontos dolog van számomra, amit a net is szolgáltat, angol ficek, illetve a ZENE, még inkább a dalszövegek. Most nem fogom belinkelni a jelenlegi kedvenc youtube dalaimat, mert az egyik már szorosan kapcsolódik az eljövendő novellámhoz, és leleplező lenne rám nézve. De aki már olvasott tőlem, nem igazán fog meglepődni, ha fő inspirációs érzelmi forrásként egy svéd férfiember nevét fogom leírni, imádattal, sokadszorra. Per Gessle a mindenem, ha dalszövegekről van szó. Leghíresebb művei a Listen to Your Heart és a It Must Have Been Love, ez utóbbit nagyjából 1 millió kislemezen hallgatják világszerte (!) és tavaly kaptak azért díjat, mert a nagy USÁ-ban már 5 milliószor hangzott el rádiókban a Pretty Woman (Micsoda nő) betétdala. 
Persze én nem ezt az ismert dalt fogom ajánlani, hanem egy másik csodát, amihez egy rajongó készített videót, majd Per úgy döntött, hogy ez lesz a hivatalos videója :))

JKR-rel egyetemben ő is szinte minden héten leírja valahol, hogy mennyire hálás a követőinek, hogy a rajongók adják nemcsak a közönségét, de inspirálják további munkára. Mert ez a világ már régen nem egy egyirányú utca, befolyásoljuk egymást, hatással vagyunk egymásra:

"When you came into my world 
Causing quite a commotion 
I could have sworn I’ve met you 
Many times before 
Cos there’s something in your eyes 
That links us together 
Something ‘bout your face your lips 
Your smile looks so alone 
Have you ever been in love 
And thought it’d last forever 
Well, then you know
No one makes it on her own "



Kávés kép forrása:
http://moly.hu/karcok/538255

A két említett blogposztos írás:
http://eletespillecukor.blogspot.hu/2015/05/vigyazz-kesz-posztolj-egy-blogposzt.html
https://kincsesfuzet.wordpress.com/2015/05/20/vigyazz-kesz-posztolj-egy-blogposzt-szuletese/


Megjegyzések