Csütörtöki alkotóvágy #14.: Inspiráció az élethez

Meg persze az íráshoz. Inspiráció szó jelentése: sugallat, ihlet, ösztönzés; vagyis külső forrásból érkező segítséget, kapaszkodót jelent, a belső motivációk, meghajtóerők működéséhez. (bővebben rá lehet keresni a témára, inspiráció vs motiváció, hihetetlenül sok hivatkozást talál gugli)
Néha elég hozzá egy kép, de nálam még gyakrabban kell egy kis olvasnivaló, ami úgy hat rám, mintha homlokon csókolt volna a Múzsa.



"A belső rend hiánya abban az érzésben mutatkozik meg, amit ontologikus szorongásnak, más szóval egzisztenciális félelemnek neveznek. Alapjában véve ez a létezéstől való félelem, attól, hogy az élet értelmetlen és fenntartásának semmi értelme. Úgy tűnik, semmi nem áll össze értelmes egésszé."
"Saját magunkkal való kapcsolatunk és az, hogy mennyi gyönyörűséget találunk az életben, végső soron attól függ, hogy az elménk hogyan szűri meg és értelmezi mindennapi élményeinket. Boldogságunk belső harmóniánkból ered, nem pedig abból, mennyire vagyunk képesek irányításunk alá vonni az univerzum hatalmas erőit."http://moly.hu/konyvek/csikszentmihalyi-mihaly-flow-az-aramlat/idezetek
Még olvasom Csíkszentmihályitól a Flowt, de már most rátettem kívánságlistára, mert jó könyv, újraolvasásra, átgondolásra, széljegyzetelésre való mű, ami szerencsére velem maradhat kissé tovább a szokásosnál, mert bezár két hétre a könyvtár, és kapóra jön a plusz idő. Nem haladok vele gyorsan,  most nem is cél, inkább az eltűnődés, merengés egy-egy gondolaton.
Helló. Mariann vagyok. Olvasásmániás :) és plecsnifüggő, aki miután tavaly jelentkezett kismillió (csak úgy 200) kihívásra, idén már nem feltétlenül próbál gyűjtögetni, viszont nagyon-nagyon örülök annak a változásnak, hogy a moly.hu rendszere adja a kerek olvasások után a plecsnit. Így az, hogy tizennyolcadikként kaptam meg a százötven (150) olvasmány után járó kitüntetést, meglehetősen nagy örömöm volt reggel - még akkor is, ha ebből kb 40 kötet esti mese volt. Itt nem kell külső inspiráció, ihletforrás, hajt egy belső versenyszellem, meglehetősen motivált vagyok olvasni. 
Képes vagyok egész héten visszaszámolni a pénteki könyvtárazás előtt... pláne, mert félretették nekem John Greentől a Papírvárosokat.



Ha már a cím az alkotóvágy, akkor meg kell jegyeznem egy nagyon pozitív dolgot: 2900/4000 szón állok! :D és egy negatív dolgot: tegnap nem írtam egy sort se.
Ugyanis már megint betegség van - kezdem azt gyanítani, hogy a fiam tudat alatt próbál a szabad napjaimon több időt, figyelmet kicsiholni belőlem :/ bárhogy is, ez a középfül-gyulladás gáz. 
Tegnapom Fekete István Erdei utakon című könyve, főzés és a Pál utcai fiúk újraolvasása között telt el, már amikor nem éppen Mátét ápoltam.
Ma meg a gyerekorvosnál kezdtük a napot... de közben jár már az agyam, talán mégse annyira gond ez a pihenő, kicsit leült a kezdeti lelkesedésem.
Az egyik kedvenc bloggeremnél láttam meg ezt a Don’t Break the Chain módszert, ami egyszer már megihletett, akkor jött az 500 szó projekt ötlete, és neve; ezt óhajtottam újrakezdeni. Most más technikám volt, nevesítve a Pomodoro módszer (25 perc fókuszált írás) és hát még tanulni kell azt is, de nagyon.
(Zárójeles megjegyzés: még könnyebb lenne összpontosítani, ha kikapcsolnám olyankor a családot + közösségi médiát... khmm-khmm, ugyebár.)




"Tanulj meg hálát adni!
Minden nap, amit megérünk, újabb áldás. Ha hálával tekintünk az életünkre, hegyeket tudunk megmozgatni. Ha nem, könnyen eltérünk eredeti szándékunktól."
Ez a technika a Titok című könyvben is szerepel, de ahogy Dumbledore (JKR) mondásából látszódik, nem csak ő alkalmazza.
Itt van a hozzá kapcsolódó cikk: http://www.noiportal.hu/main/npnews-11556.html
És megmutatom, hogyan néz ki a kedvenc bloggereimnél:


Örülnünk kellene, hálát adni, hogy vannak barátaink, családunk. Örülni annak, hogy élünk, akár tetszik, akár nem. Talán mégsem kell feltétlenül örülnünk, talán a hálának semmi köze az örömhöz. Talán a hála csak annyit jelent, hogy felismerjük, mi is az, amink van. Megköszönjük a kis győzelmeket." Grace klinika http://www.citatum.hu/idezet/15354

Köszönöm a kis győzelmeket, örömöket:
* hogy 2900/4000 :) * a napi pálcikás jégkrémet * a kávézásokat Anyukámmal * az új Neil Gaiman könyvemet * a 150 könyves plecsnimet * a 99 moly figyelőt * JKR tweetjeit, főleg ezt: http://moly.hu/karcok/544792 * a holnapi könyvtárlátogatást előre is :D *

Megjegyzések