10 ​aranyszabály avagy hogyan éljünk 10 évvel tovább


Köszönet a recenziós példányért a Corvina kiadónak!


FÜLSZÖVEG:
Az élettartamot meghatározó tényezők hetvenöt százalékában mi magunk vagyunk felelősek azért, hogy meddig élünk. 
Erre a következtetésre jutott húsz év háziorvosi gyakorlat és húsz év tudományos kutatómunka után Dr. Bertil Marklund svéd orvos és egyetemi tanár, aki ebben a könyvben 10 egyszerű jó tanácsban foglalja össze a legfontosabb életviteli szabályokat, és meggyőzően állítja, ha megszívleljük tanácsait, 10 évvel meghosszabbíthatjuk életünket.
Minden egyes állítását statisztikai adatokkal, kutatási eredményekkel és saját orvosi praxisából leszűrt tapasztalataival igazolja. Meglepően hasznos, bölcs és tömör írása a hétköznapi ember számára is könnyen érthető.

Moly adatlap:
https://moly.hu/konyvek/bertil-marklund-10-aranyszabaly-avagy-hogyan-eljunk-10-evvel-tovabb



Gondolom elnézitek nekem, hogy nem angol borítót, hanem az eredeti svédet hoztam még illusztrációnak, ehhez az egyszerű, de annál nagyszerűbb műhöz :))

Az írója egy háziorvos, aki praktizálása során úgy tapasztalta, hogy a legtöbb emberi betegség egy bizonyos problémára vezethető vissza, mégpedig arra, hogy gyulladás keletkezik az egyén szervezetében. És hogyan jönnek létre ezek a gyulladásos gócok? Leginkább elsősorban életmódbeli okokból, legyen ez egy káros szokás, dohányzás/alkohol; vagy káros nem szokás, például az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya.
Marklund doktor műve bevezetőjében három pontot hangsúlyozz ki: 1., erősíteni kell az immunrendszert; 2., a szabad gyökök mennyiségének csökkentésére kell törekedni és 3., a szabad gyökök káros hatásainak szabályozását antioxidiánsokkal kell kivédeni.



Olvasás közben az egyszerű földi halandót számos infógrafika, táblázat segíti az információk könnyebb feldolgozásában, és ez egy nagyon-nagyon szimpatikus vonása a kötetnek. A doktor úr 10 fejezetre osztotta művét, ezek a témák pedig szépen felölelik egy átlagos ember életét.
A 10 aranyszabály egyszerű, mégse annyira könnyű láthatóan megtartani őket, de azt gondolom, ha más nem, akkor a statisztikai adatok jócskán elgondolkodtatják a olvasót.

"Nem számít, hány éves vagy, és milyen a fizikai állapotod, a mozgás mindig megfiatalítja a tested" - állítja Marklund doktor. Sőt további okokat is felsorol, hogy például a rendszeres, napi 30 perces intenzív mozgás megvéd a túlsúlytól, akár 8 évvel képes meghosszabbítani az életkort, kevesebb lesz az esély a szív-és érrendszeri betegségekre, de a rákra és a demenciára is.




Kedvenc mondásom a könyvben ez volt:

"Az élet nemcsak azért van, hogy túléljük, hanem azért, hogy megéljük."


Nagyon mélyen egyet kell, hogy értsek a doktor úrral, főképpen azért, mert számomra nemcsak az antioxidánsokat felsoroló zöldség és gyümölcs táblázat volt extra hasznos, hanem azok a meglepő, olykor meghökkentő kutatási eredmények, mely szerint nem elég például a régen ismert testtömeg-indexet (BMI-t) figyelni, hanem az is jócskán fontos, hogy mekkora az egészséges haskerületünk! Ugyanis a nagy haspárna hajlamosíthat cukorbetegségre és magas vérnyomásra.

Sőt számomra még furcsább volt arról olvasni, hogy a pozitív életszemlélet akár mágikus 7 évvel is meg tudja hosszabbítani az ember életét. Gondoltátok volna?
No, persze nem a hamis keep smiling, hanem a tudatos fejlődés. Marklund doktor szerint a pozitív életszemlélet tanulható, ide is teszem nektek a fő különbségeket mutató szöveget, igen-igen elgondolkodtató - legfőképpen az utolsó mondatpár!





Összességében azt tudom mondani: nagyon hasznos ez a könyvecske! 
Kicsit időnként gyorstalpaló, viszont a táblázatokat szerettem benne. Elég pörgős könyv, olyan bármikor előkapható, igazán 21. századi – ez egyben a hátránya is. Néhány témánál én igényeltem volna a hosszabb kifejtést is, de Marklund doktor bevallottan törekedett inkább a rövidségre, hogy tömören és gyorsan adja át egy-egy témához kapcsolódó információit.

A mű főképpen az egészségtudatos életmód gyors kialakításához ad segítséget, de mivel átfogó jellegű, kiindulási pontként bőven megfelel.
Én ezt most 4 csillagra értékelem; a kinézetet viszont ötösre, egyszerűen mesésen szép a fehér-kék kombináció, ami a kötetet jellemzi. :)



Megjegyzések