Louisa Thomsen Brits: Hygge (Harmónia dán módra)


FÜLSZÖVEG:
Mindenki ​szeretne boldog lenni. Csakhogy a boldogság tünékeny, legtöbbször csak pillanatokra adatik meg az embernek. Ám vannak, akiknek mégiscsak sikerül életük, mindennapjaik állandó részévé tenni. Ők a dánok, akik hosszú évek óta listavezetők az ENSZ Világboldogság jelentésében. Vajon mi a titkuk? A válasz egy szó. Egy lefordíthatatlan, vagy százféleképpen lefordított szó, amely azonban elterjedt és meghódította a fél világot: hygge.
Louisa Thomsen Brits szemgyönyörködtető és léleksimogató, szépséges kis könyve ennek a titokzatos szónak a jelentését fejti fel. Mi a hygge? A pillanat, az itt és most megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, a védettség, a meghittség, a kötődés érzése. Jóllét, beteljesültség, megelégedettség. A puszta létezés öröme. Csupa olyan érzés és élmény, amelyeket ismerhetünk, mert ott rejlik mindennapi életünk ritmusában, napi rutinjainkban, szokásainkban, apró szertartásainkban. Csak éppen tudatosítanunk kell őket magunkban, hogy teljességgel megélhessük és kiteljesíthessük valamennyit. Ezért persze tenni kell, mindenekelőtt figyelni önmagunkra, egymásra, környezetünkre. Hogy megteremthessük a vágyott harmóniát, összhangba kerüljünk önmagunkkal és a világgal. A világgal, amelynek minden szegletét-részletét be- és kitöltheti a hygge. Amely ott van, ott lehet az építészetben, a lakberendezésben, a kertépítésben, az öltözködésben, a divatban, a gasztronómiában, az ünneplés ceremóniájában.
Gyújtsunk gyertyát, főzzünk egy jó kávét vagy teát, vagy töltsünk ki egy pohár finom bort, fészkeljük be magunkat kedvenc fotelünkbe és fedezzük fel az élet kisebb-nagyobb örömeit a hygge segítségével!
Közben ne felejtsük el, általános recept nincs, mindenkinek magának kell megtalálnia és megteremtenie a maga hyggéjét. De ahogy Teréz anya mondta: „Nagy dolgokra nem mindenki képes. De kis dolgokat nagy szeretettel bármelyikünk megtehet.”


Gondban vagyok, pedig nem szokott problémát jelenteni, hogy általában nem jövök ki jól, ha trendkönyvet veszek a kezembe. Tíz esettből nyolcszor jelent melléfogást a választásom, és most sem volt másként.
Előre bocsátom: NEM tudom, hogy mit hiányolok a könyvből. Azt viszont tudom, hogy mit untam egy idő után: hogy a szerző annyit ismételte, hogy hygge így, hygge úgy, a dánok így, a dánok úgy, hogy egy idő után ilyen bla-bla töltelékszövegnek éreztem a könyvet.
Merthogy minden hygge, ha kettesben, ha családilag, ha barátilag bújunk össze, de az is ha egyedül. Ha kinn tesszük egy parkban, ha benn tesszük a házban, pincében, padláson, kocsiban, kávézóban...

Valahogy nekem ezen könyvet olvasván az volt az élményem, hogy a hygge egy dán mindfulness, vagyis tudatosság; a jelen tudatos megélése; fókuszáltság; jelenlévőség.
Ezek pedig nagyon elvont fogalmak és érzéshez, lelkiállapothoz kapcsolódó élmények, igazából megmagyarázhatatlanok. Körülbelül, mint a flow, vagy megélted már, és tudod, hogy mire gondolok, vagy olvashatsz róla tucatnyi könyvet, de abból nem lehet elsajátítani.Nem mondom, hogy ne olvassátok el, mert de, IGEN, remekbe szabott idézetek (Kierkegaard!) vannak benne, és gyönyörű képek - valahogy nekem ez utóbbiak többet segítettek a megértésben, mint a szöveg.
De azzal egyetértek, amit Tekla írt, másik skandináv nyelvtudással, az én kis alap svédemmel is élmény a sok dán szókincset olvasni :))
Kölcsönzésre fel, én biztosan fogok még másik hyggéről szóló könyvet kihozni a könyvtárból. De ez most nekem csak 4 csillagos élmény volt. 


Megjegyzések