Ryan Holiday: Stillness ​Is the Key


Instant #1 New York Times Bestseller & Wall Street Journal Bestseller

In The Obstacle Is the Way and Ego Is the Enemy, bestselling author Ryan Holiday made ancient wisdom wildly popular with a new generation of leaders in sports, politics, and technology. In his new book, Stillness Is the Key, Holiday draws on timeless Stoic and Buddhist philosophy to show why slowing down is the secret weapon for those charging ahead.


All great leaders, thinkers, artists, athletes, and visionaries share one indelible quality. It enables them to conquer their tempers. To avoid distraction and discover great insights. To achieve happiness and do the right thing. Ryan Holiday calls it stillness--to be steady while the world spins around you.

In this book, he outlines a path for achieving this ancient, but urgently necessary way of living. Drawing on a wide range of history's greatest thinkers, from Confucius to Seneca, Marcus Aurelius to Thich Nhat Hanh, John Stuart Mill to Nietzsche, he argues that stillness is not mere inactivity, but the doorway to self-mastery, discipline, and focus.


https://ryanholiday.net/


Kurt Vonnegut (Bajnokok reggelije, Az ötös számú vágóhíd) írója álldogált egy new yorki milliárdos második otthonában tartott partin Joseph Hellerrel, A 22-es csapdája alkotójával. Vonnegut humorosan próbálta szekálni írótársát, azt a kérdést feltéve Hellernek, hogy nem zavarja-e a férfit, hogy a házigazdájuk minden valószínűség szerint egyetlen nap alatt több pénzt keresett, mint ami a 22-es csapdájából összesen befolyt.
Heller válasza frappáns volt, mert azt mondta, hogy nem érdekli a dolog, ugyanis van valamije, ami a milliárdosnak sosem lesz. Elég tulajdona, pénze van.

Angolul ENOUGH szóval fejezzük ki, ha valamiből elegendő mennyiség áll rendelkezésünkre, vagy röviden „e-szónak” (e-word) szokták önfejlesztő könyvekben emlegetni ezt a fogalmat. A mögötte lévő érzést, tartalmat viszont csak hosszadalmasabban lehet leírni, a Nyugalom a kulcs (Stillness is the Key) című művében Ryan Holiday többféle megközelítésből vizsgálja ezt az érzést.
Számomra meglepő információ volt, hogy Az ​ego az ellenség (Ego is the enemy), Az ​ akadály maga az út (The Obstacle Is The Way) egy trilógia része, és a Stillness a befejező darabja ennek.

A címekből tisztán kivehető egy út, amelyet Ryan Holiday tanít, hogy az egót elengedve, az akadályokon, nehézségeken felülemelkedve, lehet elérni egy bizonyos erkölcsi szintre, mégpedig a kötet három nagyobb részét alapul véve, nyugodt ésszel, nyugodt szívvel és nyugodt testtel.
Elsőre nekem furcsa volt ez a felosztás, de mégis igazat adtam a szerzőnek, Mind-Spirit-Body egység csak együtt hozhat megnyugvást. Ha akár a szív, akár a test fájdalmat él át, ha az eszet megzavarja valami, akkor nincs békesség, összhang, harmónia.

Érdekes egybeesés, hogy épp egymás után került a kezembe Ryan új könyve, és Brendon Burchard High Performance Habits című műve, amiben hasonló kérdéseket boncolgatnak.
Brendon azt fejti ki, hogy ami elérhető, megszerezhető nem mindig fontos, nem mindig létfontosságú, vagy jelentőségű dolog. Mindkét szerző egyetért abban, hogy a megkapható javak valamit kérnek cserébe a tulajdonosuktól, időt, energiát, figyelmet, helyet.

Holiday könyvében idézi Epikuroszt, az ókori filzófust, aki már időszámításunk előtt három évszázaddal arra intette tanítványait, hogy merengjenek el azon, ha megkapnának mindent, amire vágynak, akkor mi változna az életükben? Hogy fogják magukat érezni?
Ryan számos élettörténettel illusztrálja ismét mondanivalóját, negatív példaként szerepel Tiger Woods golfozó sikertörténete és ámokfutása. Voltak aztán olyanok is a történelem során, akik egyes esetekben briliánsan helytálltak, a lelkierővel átitatott nyugalommal álltak helyt megpróbáltatások esetén, mint JFK, Kennedy elnök a Kubai rakétaválság alatt, magánéletük mégis csupa ellentmondás és nőügy volt.
De ellentmondásos volt Seneca is, hiszen etikáról, vágyak megfékezéséről írt, tanított, mégis két pszichopata római császárt is szolgált, akik közül Néró később a veszte is lett.




Ha értékelnem kellene ezt az új kötetet, akkor kénytelen lennék egyet érteni a kissé elmarasztaló megjegyzésekkel, tényleg nem annyira hatásos, aha-élményekkel teli mű mint az Ego az ellenség, vagy akár Az akadály az út.
De maga a téma, a lelki nyugalom, visszafogott életfelfogás sincs összhangban a mindent fogyasztó, felfaló amerikai társadalommal. Eddig kétszer olvastam el, nekem tetszik, de míg az Ego csillagos ötös volt, az Akadály 5 alá, addig a Stillness csak 4 csillagos. Aztán majd ha fejlődtem, tovább bölcsültem, lehet, hogy ezt fogom a legtöbbre értékelni ;)




Megjegyzések