SZEMEZGETŐ - június

 

https://www.scoopwhoop.com/inothernews/everyday-inspiration-posters/
Forrás.

"Hol terem a jó olvasó?" kérdezte egy facebook bejegyzésben a nagylányom könyvtáros tanárra, Márta néni. Szerintem ott, ahol a szülő is olvas és a tévé, számítógép egyenrangú ellenfeleként van bevezetve az olvasás, mint a szórakozás egy formája.

Mert igenis, "Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is."
A minőség fontos dolog, és néha nehéz beállni a sorba, jó kívülállónak lenni, nem trend/divat őrültnek.
De ugyanolyan jó, sőt meglepően pozitív tud lenni, ha néha csak könnyedre vesszük a figurát, és lejjebb viszünk az íróval szembe támasztott igényeket, a népszerű könyvek közül választunk.

Viszonylag kevés könnyed olvasmányt találtam a régebbi bejegyzéseim közül, de azért akad egy pár :)



"A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet – főként a méregkeverést.

Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része."

 Flavia sorozat  pörgős, kissé morcos tini főszereplője mellett a különböző csodabogár mellékszereplők az izgalmasak. Az eredeti elképzeléshez képest már 7 rész jelent meg angolul, de hat magyarul is kapható.
A második kötetre ért be Bradley stílusa, Flavia szépen összedolgozott jellem kezd lenni, Miss Marple kíváncsisága, Poirot megtévesztő modora és Sherlock Holmes mániákus logikai bakugrásai, fennhéjazó stílusa keveredik benne.

Itt írtam többet a könyvről:
Könnyed olvasmányok dicsérete.



Marni Bates  Smith Gimi sorozata négy részes, csak lazán kapcsolódnak a különböző kalandok egymáshoz. Természetesen jó a kezdés, a világon sok-sok youtube-ot bámuló gyerkőc gondolja, hogy menő lenne YT sztárnak lenni, csak éppen nem mindegy, hogy milyen áron...

https://moly.hu/alkotok/marni-bates/konyvek




A 200 oldalas Agatha Christie könyveket arra teremtette az ég, hogy akár egy nap, de egy melegebb hétvége alatt el lehessen őket olvasni.
A "Miss Marple nyomoz" kihívás és a "Hercule Poirot nyomoz" kihívás teljesítéséhez olvastam a fenti köteteket, még 2019. nyarán.

Viszonylag egyszerűek voltak a feltételek, Miss Marple plecsnihez 3 könyvet kell elolvasni, Poirot-hoz kettőt, de itt az  volt a nehezítés, hogy legalább egy olyan történetet kellett hozni, amelyben nem csak Poirot szerepel, hanem másik karakterek is nyomoznak. Például Battle főfelügyelő, Race ezredes, Ariadne Oliver, aki mint a rajongók tudják, AC néni alteregója.

Bővebben ebben a blogbejegyzésben meséltem a könyvekről:
Miss Marple nyomoz és Hercule Poirot nyomoz



Végül figyelembe ajánlanám a pingvin mondanivalóját:
"Olyan könyveket olvass, amik boldoggá tesznek, még ha azok nem is klasszikusok vagy díjnyertes irodalmi alkotások."
:)

Megjegyzések