On Sai: Miogin bázis


"Mindig azt hitte a „légy önmagad” az a szűk ösvény, amin át a lélek Istenhez kapcsolódik.
De most azt kérik, legyen más. Hol van az a pont, ami még változás, és hol kezdődik az önárulás?"

FÜLSZÖVEG:

Mit jelent az, hogy „légy önmagad”? 

A Miogin szerelőbázis bajban van, hamarosan elfogy az élelem. A kalózok hitelbe szereltetnek, és egy nagyúr is elvesz a Ferringtonnak szánt adóból. 
Márk és a szerelők isteni csodában reménykednek, ám Artúr inkább az entitások nélkül oldaná meg a helyzetet. 
Artúr nyíltan kimondja a kétségeit, de ez nem várt következményhez vezet… 
Mi történik, ha egy vezetőt nem követnek? 
Márk megpróbálja megérteni Artúrt, aki látványosan a vesztébe rohan, és talán a bázist is magával rántja. 
Vajon mennyire erős a kapocs kettejük között? Hol a barátság határa? 
Mit tegyen, ha Artúr már Adalbert kispap titkát kockáztatja? 
A háború zajlik, és lehet, hogy az álcázva élő keresztény csapatot nem csak a kalózok kerülgetik… 
A kisregény a Szivárgó sötétség sorozat 2. kötete, a Lucy után játszódik.Ez lesz a harmadik posztom a Szivárgó Sötétség sorozatról, amelynek részei így követik egymást: 
1.: Scar; 2.:  Lucy; 2,5: Szürke szobák és 2,7: Miogin bázis.
Ez a kívülállóknak pénzlehúzásnak is tűnhet, holott arról van inkább szó, hogy iszonyatosan nagy munkából, rengeteg karakterrel és eseményszállal játszódik a történet, amit kidolgozni bizony-bizony jó időbe telhet.
De a rajongók hűségesek, még mindig lelkesen várjuk a sorozat harmadik részét, ami Artúr nevét fogja viselni, ezt már biztosan tudjuk.

Hogy mi többet tudunk? Hát legfeljebb sejtéseink lehetnek arról, hogy a két kisregényben megkezdek történetszálak tovább bonyolódnak, és azt ott megismert alakok szerepelni fognak.
Márkot például bűn lenne kiírni, Artúr legjobb barátja, aki időnként a negatív tükörképe, egyfelől jócskán szórakoztató figura, másfelől a véglegesen különböző meglátásaik nyomán szépen halad előre a cselekmény is.

"– Képzeljétek el Artúr arcát, ahogy kiugrok egy dobozból, és riszálni kezdem magam! – Márk felemelte a karját, és be is mutatta, hogy milyen erotikus csípőkörzést tud. 
Artúr odaért a sor elejére, ahol egy csinos lány merte az ételt. A teljes ebédlő fuldoklott a visszafojtott nevetéstől. 
Márk is érezhette, hogy valami nincs rendben, mert megállt, és leeresztette a karját.
– Mondjátok, hogy nem áll mögöttem! – nyögte."

Ez Márk, de ez is:
"– …aztán rájöttem, hogy keresztények. 
– Ekkor tértél meg? – dőlt előre mohón Hrabal a másik ülésben. Látszott rajta, a kérdés évek óta foglalkoztatja. 
– Dehogy! Fogtam a babát és újra elloptam. Mégsem hagyhattam ott egy gyerekszíveket evő szektánál. – Márk vigyorgott, látszott, szereti ezt az emléket. – Aztán Ignác atya elkapott, és azt mondta, ne aggódjak, mert épp van náluk elég gyerekszív raktáron. És munkát ajánlott, csempészni kellett. Gondoltam, maradok egy darabig, legalább rajta tartom a szemem a kis pelenkáson, nehogy azok a fura cukrászok belesüssék a pitébe."


A sorozat két legnagyobb erénye szerint itt szépen megmutatkozik, egyrészt a hihetetlenül sok karakter miatt könnyű valakibe beleszeretnie az olvasónak; másfelől pedig egyik szereplő jelleme sem fekete-fehér. Eszméletlenül sokrétűek, a jóban van bőven makacsság, öntörvényűség, izgágaság (Scar, Artúr), míg az elsőként gonosznak tűnő karakter pedig meglepő tettekre is képes - ez Márk is, és Késes is a Szürke szobákból.

Ami pedig végképpen nagyon tetszett, és főként ezért olvastam el kétszer is vasárnap éjjel a könyvet, azok On Sai (Varga Beáta) időről-időre a szövegbe burkolt, elrejtett okosságai.
Olyanok, mint a mottónak választott idézet, de ezek is:
"Bármit mondd a világ, van egy iránytű, ami bensőből vezérel."
"A halogatás a legjobb út, hogy a kis problémákból nagyok szülessenek."
A sorozat első részéről ITT írtam, míg a Szürke szobákról itt. Az biztos, hogy nálam jövő évi tervek között szerepel jó néhány újraolvasás, és ez a tetralógia előkelő helyen szerepel a képzeletbeli listámon :)

Nagyon jó szívvel ajánlom, briliáns sci-fi, nagyon eredeti világgal, számtalan elgondolkodtató szereplővel és gondolattal. A szokásos 5 csillag röppent rá a molyon.

Megjegyzések