Vavyan Fable: Mennyből a Húsvét



FÜLSZÖVEG:

Imogen, ​a szabadstílusban szeánszozó, kissé különc özvegyasszony húsvétra várja hipochonder öccsét, Valdust, annak szintén hipochonder barátnőjét, Amlyt, és menopauzás húgát, Genevát. Továbbá kisakaratú unokaöccsét, Olivót az új kedvesével, valamint kedvenc kuzinját, Aetnát. Utóbbi csalódott vagy özvegy szerelmes (nem tudja biztosan), emiatt végtelenül bánatos és Shakespeare-rajongó. Vele tart a korábban „hasadékos elmebajjal” ápolt Dilinkó, aki változatlanul sok orvosi filmet néz, ezért az újraélesztés a hobbija. Egyéb meghívottak (például London, nem egyedül) és potyavendégek is befutnak. Egyikük bujkálni kénytelen a többiek elől, különben megcsákányozzák. A rokon menyasszony és sleppje a közeli szállóban vackol be.


A kiadós havazás és szélvihar emelte útakadályok miatt a Húsvéti Nyúl az ajándékok kihordását a brutális időjárásban edzett Télapóra és szánhúzóira bízza. A magasban suhanó Vén Jóságos és rénszarvasai összebotlanak egy helikopterről lövöldözgető vadásszal, aki Élete Trófeáját véli felismerni bennük, bizonytalanná téve, hogy Imogen karácsonyi meghívásának eleget téve épségben megérkezzenek az ünnepi hajlékba. 

És persze jönnek ártó szándékú meg nem hívottak is, suttyomban.
Mindeközben Kupacvég falucska népe hagyományosan kedveli a szeszpárlatokat, és a Sziklasír feltárul című feltámadási performanszra készül, de egyéb produkciókat is tartogat az ünnepre. 
A vadregényes múltú, szellemjárta kúriában és annak környezetében elúrhodik a káosz. Csakhogy Imogen régebben elhunyt, rendszeresen kísértő és barkácsoló férje, a Drága Uly közbelép. 
Így a káosz kiteljesedik.


Forrás: https://www.konyvtunder.hu/



„Minden történetnek van előzménye, de nem minden előzménynek van története, ám ez utóbbi a mi szempontunkból sokadlagos.”
A Mennyből a húsvét ezzel a külső szemlélőknek rejtélyes mondattal indul, de a Fable rajongók értik, hogy miért ez az első mondat. 2009-ben jelent meg, a ma már klasszikus-kultikusnak mondható Mennyből a csontváz, ami egy karácsonyi ünneplés történetét mesélte el. A második kötet alig egy évszakkal később veszi fel a fonalat. Az előző részben megismert szereplők mind egy szálig megjelennek Imogen húsvéti lakomáján is, de felbukkan egy régi távoli rokon, és szokás szerint jó pár új arc is. 

A regény cselekménye, Fablétől megszokottan több szálon fut, igyekszem spoiler mentesen, szőrmentén megírni. 
Mint a fülszövegből kiolvasható, Aetna és Rosco, a Szexbabás zsaru szerelme éppen nem várt fordulathoz ért karácsony és húsvét között, ezért ők szolgáltatják az egyik szálat. A régi rokon falubeli esküvője is tartogat számos nem várt fordulatot, de bizony nem megy a húsvéti feltámadási színdarab sem zökkenőmentesen, amihez pedig Imogen is próbált szervezési segítséget, meg szeszt nyújtani. 

Szerintem ezúttal jóval kevesebb szellemlény téblábol a történetben, én Uly bácsit többször is hiányoltam. Viszont a karcosabb női karakterek valahogy jobban elszaporodtak mind a való világunkban, mind a könyvben - őket olvasván többször is bólogat az ember, mert találkozott már ilyesféle némberekkel az életben. Én nagyon örültem, hogy most kevesebb az aktuális poén, beszólás, nincs benne a mostanában Vav könyvekben elharapózott életbölcsesség, megmondóláz – ami miatt például leszoktam a Halkirálynő sorozatról, vagy ami számottevő például a Holt volt, holt nem volt-ban is.

Ez egy habkönnyű, szórakoztató folytatás, rengeteg kacagtató fordulattal; remélem, nem kell majd egy évtizedet várni a következő részre. Noha nem színtisztán annyira jó, mint az előző rész, azért ez is bőven többször olvasós lesz. 
Nekem most nagyon kellett egy ilyen agyamat kikapcsoló, humoros, csipkelődően gunyoros könyv, mert elborítanak az egyetemi teendők. Tökéletes hétvégi, bohó olvasmány volt.



Hozok nektek pár idézetet, kedvcsinálónak, de legközelebb majd ceruzával mellettem fogom olvasni, mert volt benne bőven magvas gondolat, ahogy már azt megszokhattuk :))

"A pórnép ugyanannyit ér, mint a pedigrés, csak kisebb házban él."

***
"Noha elájulni nem férfias, nincs jobb kiút a kollapszusnál."

****
"– Én is lefekszem – jelentette ne Geneva.- Máris szörnyen táskáskodom. Ez még akkor sem állna jól nekem, ha Louis Vuittonok nőnének a szemem alá."

***
"Ajándék szesznek ne nézd a fokát"
 ;)


Megjegyzések