Dredd bíró (Mini- könyvklub 2., utolsó könyv)

December hónapban egy szabadon választott könyvet olvass, melyre igaz, hogy
1. korábban nem olvastad a könyvet 
2. legalább részben tartalmazzon sci-fi, utópikus vagy disztópikus elemeket
3. ne legyen egy sorozat része, kivéve, ha ez az első kötet a sorozatban, vagy ha a sorozat egyes részei nem épülnek szorosan egymásra (így biztos nem lesz spoiler)
4. legalább 200 oldalas legyen. 
A cél ebben a hónapban az, hogy olyan stílusú könyvet ajánljunk egymásnak, amit szeretünk.


Leírás (port.hu-ról)


A lidércnyomásos jövőben tombol a bűnözés, bírók, rendőrök és ítéletvégrehajtók próbálják megvédeni az ártatlan polgárokat. Dredd bíró, a törvényesség elkötelezett híve mindent megtesz, hogy fenntartsa a rendet és a békét. Munkálkodása azonban nem arat osztatlan sikert, mindenre elszánt ellenfelei, akiknek az útjában áll, megpróbálják tőrbe csalni. Tervük sikerrel jár, és Dredd börtönbe kerül, ahonnan csak legközelebbi barátai és munkatársai segítségével szabadulhat ki, hogy tisztára mossa nevét és legyőzze ellenfeleit.
Eredetileg Dredd bíró egy képregénysorozat, még 1977-ből. Az alaptörténet az félig sci-fi, félig disztópia, hiszen a város, ahol a bírák törvénykeznek, Megapolisz I., a régi New York helyén épült. A könyv párhuzamos szerkezetű, egyrészt A Megavárosok története című, 2191-ben megjelent 'történelmi' kiadványból szemezget részeket; másrészt a regény valós cselekménye, Dredd sztorija 2139-ben játszódik.
A harmadik évezreddel az USA elvesztette egykori kinézetét, a meteorológiai változások forradalmakkal jártak együtt, amelyek az ismert civilizáció romlását okozták. Már csak három óriásváros, úgynevezett Megapolisz áll az USA területén, a második számú nagyváros a volt Los Angeles, míg a harmadik valaha Texas volt. Minden várost fal vesz körül, és aki kívül reked, annak az Elátkozottak Földjén kell megélnie, ami körülbelül egy kősivatagra hasonlít...
Azonban a túl sok ember, kicsi helyen feszültséget okozott, így életbe léptették a Törvénykönyvet, a jövő törvényét, melynek végrehajtói a bírák. Ők azok a férfiak, nők, akik egy személyben rendőrök, rögtönítélő bírók és ha kell, hóhérok.

A sci-fi eredetileg egy tudományos-fantasztikus kitaláció, és ez a regény, a Dredd bíró a posztapokaliptikus sci-fi egyik mintapéldánya, hasonló, mint a Mad Max. 
Ha csak magát a regényt nézem, a legalapvetőbb probléma az Igazság, Justitia elferdítése, hiszen a bírák rutinból cselekednek, mindenféle mentő körülményt mellőzve, csak hogy minél hamarabb a Törvénytár szerinti rend legyen.
A klónozás is szerepel a történetben, mint eljövendő lehetséges gond, hiszen ha feltételezzük, hogy az emberi klónok gyártása úgy fog zajlani, mint a könyvben-filmen, ugyan mennyiből áll TÉNYLEG betörni egy bűnözőnek a laborba, a saját DNS-ét hozzáadni a gyártási folyamathoz, és teljesen más célból előállítani egy hadseregnyi lényt, akik vakon követik az utasításokat?? Tulajdonképpen elgondolkodtató a felvetés is, az emberi androidot, robotot és a klónt mi különbözteti meg? Mennyire önálló gondolkodó lény a klón?
De persze nem csak  a bűnözők, hanem az önző, hataloméhes politikusok kezébe se való sem a törvény mindennek felett tevése, se a klóngyártás...



Nekem tetszett a könyv is, a film is, nagyszerű a szereposztása, és főleg két karakterrel voltam nagyon elégedett: Hershey bíróval, az egyetlen nővel, aki viszont kemény egy csajszi, legyen szó arról, hogy védőügyvédként szerepel, vagy lövöldözik-e. (a filmben Diane Lane alakítja).
Továbbá felejthetetlen Rob Schneider, mint Fergie (Herman Ferguson) a peches kis csaló, komputerhacker karakterét megformáló alakítása. Fergie igazi csetlő-botló kisember, aki csupa véletlenből kerül folyton Dredd lába alá, de aki végül a nagy hős barátja lesz :) vagy legalább is, a nagyon vagány bíró önszántából fogja óvni Fergie-t.

Én jó szívvel ajánlom főleg a könyvet, de a film sem rossz, valószínűleg éppúgy nem fogom kikapcsolni, ha a párom nézi, mint ahogy a Pusztítót se szoktam. Szerintem jól állt Stallonénak ez a rendőrszerep, jól tette, hogy többször is eljátszotta. (és nem véletlenül említettem a másik filmet, mert elég hasonló története van...)Biztos 4 csillag a lehetséges ötből.

Fim adatlapja:
http://www.imdb.com/title/tt0113492/

Link a filmhez:
http://indavideo.hu/video/Dredd_Biro_HUN

Megjegyzések

  1. Nahát, én nem tudtam, hogy könyv is készült belőle! És azt se, hogy eredetileg képregénysorozat volt a történet! Csak a filmet láttam sok évvel ezelőtt, és az tetszett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És azt tudtad, hogy van belőle egy újabb film is, 2013-as?
      http://www.dreddthemovie.com/index.html

      (btw: küldtem szavazatot a következő körre)

      Törlés
    2. Hú, most hogy mondod, rémlik, hogy láttam a plakátját/reklámját néhány éve, de valamiért nem néztem meg azt a filmet! Nem is tudom miért, talán rossz kritikát kapott? Lehet, hogy be kéne pótolni ezt az elmaradásomat. Te láttad azt is? :)

      Törlés
  2. Hű, én csak a régi meg az új filmet láttam, nem is hallottam könyv verzióról! :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!