Ryan Holiday: Az ​ego az ellenség


FÜLSZÖVEG:

"Egy ​szó, amely összetörte fiatal géniuszok karrierjét. 
Egy szó, amely miatt hatalmas vagyonokat pazaroltak el és virágzó vállaltok dőltek romba. 
Egy szó, amely sok-sok nyomorúságért és szégyenért felel. 
Ez a szó – az EGO. 
Az EGO az ellenség! Az alkalmazkodóképesség, az ambíció és a siker ellensége. 
Mert amikor 160-nal száguldasz egy szabálytalanul előző kocsi után azért, hogy durvaságokat vághass a fejéhez, amikor összeveszel a legjobb barátoddal semmiségeken, amikor nem hívsz fel valakit, akit szeretsz, mert arra vársz, hogy ő hívjon fel – az egód játszik veled. 
Ryan Holiday világsikerű könyve megmutatja, hogyan ismerheted fel tetteid mögött a saját egódat, amely sokszor arra kényszerít, hogy érdekeid ellen dönts. 
Ha felismered, az első és legfontosabb lépést már megtetted! 
Az egódat el kell pusztítanod. Vagy ő pusztít el téged."

Ryan Holiday több világsikerű mű szerzője. Texasban él, a Columbia Egyetemen tanít. Könyvei szerte a világon alapművek lettek, Thaiföldtől az Egyesült Államokig, Vietnámtól Franciaországig.



"A látszat megtévesztő. A tekintély birtoklása nem ugyanaz, mint ha te magad lennél a tekintély. A jogosultságok birtoklása nem egyenlő az igazság birtoklásával. Az előléptetés nem szükségszerűen jelenti azt, hogy jó munkát végzel, és azt sem, hogy méltó vagy az előléptetésre (nem véletlenül nevezik sok helyen felfelé buktatásnak). Az emberek lenyűgözése egyáltalán nem ugyanaz, mint ha te magad vagy lenyűgöző."

Briliáns, és gyomorba érkező szavak egy harmincas amerikai fickó tollából, aki a múltban pont az volt, ami ellen most papol. Nevezhetnénk ezt szenteskedésnek is, de szerintem ez a könyv egy fejlődés története.
Ryan 19 évesen került egy nagymenő marketing vállalkozáshoz, ahol az ügyfelei hamar elvarázsolódtak a fiatal férfi nagyszerű és eredményes munkájától. Számos könyvet tett a reklámfogásai alkalmazásával bestselleré, illetve sok zenészt sikerült a toplisták élére repítenie. Azonban egy napon ráébredt, hogy már nem ismeri önmagát, csöppet sem az az ember, aki akart lenni. Még meglepőbb fordulatot volt az életében, mikor a főnökéről, volt mentoráról is kiderült, hogy gerinctelen, a pénzhez végsőkig ragaszkodó, elvtelen élőlény.


"Nem hiszek a hirtelen felismerésekben. Egyetlen pillanat nem változtat meg egy embert. Ahhoz sok pillanat kell."

A padlóról szerencsére biztosan vezet út fölfelé, ha hajlandóak vagyunk szembenézni hibáinkkal. Ryan által javasolt út évezredes bölcsesség, a sztoicizmusban gyökerezik.
Ebben a könyvben az EGO nem a Freud féle fogalom, hanem a tenyérbemászó önhittség, túlzásba vitt hiúság, magabiztosság, önmagunk túlbecsülése – körülbelül a Donald Trump féle viselkedés.
Habár tőle az értelmes emberek általában mind irtóznak, azért azt be kell vallani: időnként mindenkit megcsap a gyerekes, hisztérikus vágy, hogy nekünk legyen mindig igazunk, miénk legyen egy csomó (felesleges) mindent, és tetszen az egész világnak a teljesítményünk.
Ez az EGO olyan, mint egy fekete kisördög, ami folyton-folyvást súgdos az ember fülébe, idétlen vágyak kergetésébe hajszolja bele az embert.

Nem leszek álszent, tudom, hogy nekem is dolgom van a kisfickóval, nem véletlenül állított meg pár hónappal ezelőtt az angol cím, Ego is the enemy. Megszólítva, kíváncsinak éreztem magam, és olvastam 2x angolul a könyvet, majd nagy nehezen sikerült könyvtárból kivennem a fordítást, és azt is duplán végig vettem. Őszintén szólva, legszívesebben újrakezdeném az olvasást, ahogy most írom ezt a posztot.

A kötet három részre tagolja az egóval kapcsolatos problémákat, a vágyakozás az első, majd követi azt a siker, végül szóba kerül a kudarc is. Ryan igyekszik szerénységre tanítani vágyainkban, jóindulatra inteni sikereinkben és rugalmasságra nevelni kudarcainkban.
Számomra a vágyakozásról szóló rész a legfontosabb, de ez valószínűleg minden olvasónál más lesz. Az egyik kedvenc részem John Boyd-hoz kapcsolódik, aki az Air Force-nál, vagyis az amerikai légierőnél volt kiképzőtiszt, stratéga. Ő kérdezte meg mindig a tanítványaitól, hogy döntsék el, mit választanak az életben: Valakik lesznek vagy tesznek valamit?
Aki Valaki lesz, azt eléri a hírnév, sok irigye, pénze lesz; viszont aki valamit tesz, az lelki nyugalomban élheti az életét.
A hírnév ráadásul csalóka szerető, kiszolgálói az emberi trollok, akik lelkesen keserítik meg mindenki életét. Hány hírességet utálnak egyetlen botlásáért, vagy éppen csak azért, mert tartalom kellett a bulvárlapok címoldalára, és elképzelhetetlen szennyet rádobnak bárkire is az eladási számok kedvéért…





Egy ideig engem is foglakoztatott, hogy mennyire kevés kiadóval dolgozom, másoknak mennyivel több követője, lájkja van, de aztán tudomást szereztem az árnyoldalról is: a zaklatókról, a kiadói hisztikről.
A kevesebb több, a lassabb nem azt jelenti, hogy változatlan, fejlődésképtelen, csak maximum más ütemű. Szerencsére „mikor a tanítvány készen áll, megérkezik a mester” – ez az én esetemben is igaznak bizonyult. Ryanra azért nézek fel, mert látom a twitteren, instán, hogy az elvei szerint próbál élni, és olvashatom a blogján azt is, mikor bizony még neki sem sikerül minden pontot betartania.
Ettől válik a könyve, mondanivalója hitelessé, és önazonossá, nálam ez utóbbi az, amit mostanában keresek mindenkiben. Unom a társadalom, főleg a netes világ miatt felvett álcákat, pózokat, aki ettől el mer térni, aki azt mondja, hogy nem a pénz az út, hanem a fejlődés, az akadályokon, akár önmagad egóján át is, azt szívesen olvasom, tanulom többször is.

A kötet végén van egy nagyon szemléletes kép arról, hogy mit ért Ryan az ego legyőzésén.
A testedzések olyanok, mint a takarítás. Ma elvégzed, holnapra visszatér a por, kezdheted előről az egészet. Az egoval is ez a helyzet, minden egyes nap csatát vívhatsz a vágyakozás szirénjeivel, a siker csapdáival és a kudarc buktatóival. Mert ha nem, akkor begyűlik a por, magasra emel, és magas lóról fogsz lezuhanni.
Te dönthetsz, hogy lesöpröd a port, elvégzed az edzést, hallgatsz-e a kisördögre, a telhetetlen egora, aki mindig még többet, többet, mást akar, vagy sem.


https://moly.hu/konyvek/ryan-holiday-az-ego-az-ellenseg

Megjegyzések