Lynda Balslev: A ​Fika kicsiny könyve




FÜLSZÖVEG:


Ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. A svédek különösen szeretik megédesíteni a gyakran hideg és sötét skandináv hétköznapokat, így naponta többször is hódolnak a kávézás szertartásának, amelyet művészi tökélyre fejlesztettek. Ez a ceremónia a fika, azaz a kávészünet. 
Lassítani és lazítani néhány percig egy csésze kávé mellett elengedhetetlen része a svéd kultúrának. S talán egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság.

Ha többet akarsz tudni erről a sok évszázados hagyományról, és szeretnél te is megélni ilyen felhőtlen pillanatokat, olvasd el ezt a megszívlelendő tanácsokkal és ínycsiklandó receptekkel teli kis könyvet!

A KÖTET KAPHATÓ A  KIADÓNÁL -20% KEDVEZMÉNNYEL :))


Forrás


Napra pontosan két éve, 2016. október 5-én volt itt a blogon egy VKP bejegyzés, Sziasztok, Mariann vagyok, kávé-és könyvfüggő címmel.
Nos, azóta még többet finomodott az ízlésem, már kávés könyv függő is vagyok - azaz nagyon szívesen olvasok kávéval kapcsolatos, kávéról szóló, vagy csak kávécsészés borítójú művet.
De belegondolva, én a kávészagú kiadványokra is vevő lennék... ;)

Szóval picit nagyon mániákus vagyok a folyékony arany tekintetében, plusz rá van írva a könyvre a svéd kávészünet, Fika is - elsődleges célközösségnek éreztem magam már a kiadóban is, mikor Finy Petra ajánlotta a kicsi kötetet.




Merthogy ez tényleg csöpp könyv, valahol a Poket és Helikon zsebkönyvek közötti tartományban létezik méretileg.
Rákerestem a szerzőre, Lynda Balslev egy amerikai gasztro-és utazóblogger, aki Párizsban tanult séfnek és dán férje van. Jelenleg San Francisco-ban élnek, és egy amcsi kiadó kérésére készítette el a svédek kávészünetéről szóló könyvét, illetve kipróbált, megírt bele 20 receptet.




Nyilvánvalóan lehet szidni egy kiadót, ha rétegkönyvet ad ki, mint ahogy ez a molyon már sikerült is, de azt a kiadvány javára kell írni, hogy szemet gyönyörködtetően szép.
Ez egy tipikus ajándékkönyv, apró örömöket, szép perceket tud szerezni, léleksimogató gondolatokkal, szépséges kinézettel.
Igen, tényleg rengeteg benne az idézetes oldal, viszont az apró illusztrációs kidolgozásokon nagyon jól el lehet időzni.

Például az előző Ingrid Bergman szövegnél felfedeztétek a virágok, indák közé elbújt süteményeket?
Nekem nagyon tetszett a kötet hagyományos fehér-kék színösszeállítása is, ez a Swedish grace jellegű egyszerű, letisztult és konzekvensen végigvitt ötlet.
Ez az első ilyen színes betűs könyvem :)




Meg persze a receptek, no, azok nagyon ínycsiklandóan és részletgazdagon voltak leírva.
Azokon nagyon látszódott, hogy egy rutinos háziasszony blogger írta, mert nem csak azt írta le, hogy süsd aranybarnára, hanem azt is, hogy ez körülbelül hány perc lehet.
Ezek az apróságok rendkívül sokat számítanak azoknak, akiknek nincs akkora gyakorlatuk a konyhában, és nem igazán tudják eldönteni, hogy melyik receptírónak mi számít késznek.

A kötet végén volt egy számomra újdonság  lista is, a mennyiségek metrikus megfelelői.
Mostanában gyakori a recepteknél, hogy nem ml, gramm van megadva, hanem az hogy: negyed csésze, fél pohár; és ezek aztán végképpen zsákutcába képesek vinni a rutintalan háziasszonyokat.
Lynda gondolt ránk is, ezért mind a folyékony hozzávalók esetében, mind a szilárdaknál (liszt, cukor, só, zabpehely) megadta az átváltást is. Tehát szépen leírta, hogy hány milliliter a receptjeiben egy fél csésze folyadék, vagy mennyi grammot számított egy csésze liszt, cukor, zabpehely.
Nem hagyja kétségek között a próbálkozó szakácsokat, és ezt muszáj kiemelnem, mert nem mindegyik rutinos séf ilyen rendes.





Tehát kinek ajánlanám én ezt a könyvecskét?

Magadnak, ajándékként, jutalomként, ha kávé vagy svéd mániákus vagy, pláne ha mindkettő!
De én simán el tudom képzelni névnapi, szülinapi, vagy akár karácsonyi ajándék részeként, egy jó minőségű kávé, csoki mellé is. 
A kötet szerencsére uniszex, egyaránt lehet meglepetés nőnek, férfinak.




Viszont amit szigorúan tudok ajánlani az olvasás közben, az egy kis harapnivaló, innivaló bekészítése. Mert annyira nyálcsorgatóan jók a leírások, hogy megéhezik, megszomjazik olvasás közben az ember ;)



Köszönöm a könyvet a Jaffa kiadónak!

Megjegyzések