Gyerekmese linkajánló gyermeknap alkalmából

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/abra-akciofigurak-alak-aranyos-163036/


Szerencsés vagyok, hogy a természetes érdeklődésem a mesék világa felé azzal a ténnyel jár együtt, hogy három gyermek édesanyja vagyok. Ráadásul az idei gyermeknap azért is különleges, mert egy évtizede május 30-án éppen a szülőszobán szenvedtem, mivel a kisfiam nem volt hajlandó oly hamar kibújni, mint lánytestvérei.
Sose fogom elfelejteni, ahogy a szülésznő azt emlegette, hogy mindig kivételes lesz a gyereknap nálunk, hiszen hozzá fog kötődni egy születésnap ;)

Tehát nálunk a hétvégén dupla buli lesz, de akár minden hétköznapot kicsit egyedivé lehet tenni pár jól megválasztott mesével.

dia.osaarchivum.org




"A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magán gyűjtemény, amely több mint 40 éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi. Rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével."
Összesen 5,400 diafilm van az oldalon, ebből 1,300 mese, klasszikus Grimm mesék, népmesék, de kötelező olvasmányok (Pál utcai fiúk, Verne, Mikszáth, Móricz, Gárdonyi és Móra regények diafilm változatai) is megtalálhatóak a gyűjteményben.



matyasmesek.oszk.hu



matyasmesek.oszk.hu

Mesék Mátyás királyról - Mátyás király mesék minden formában: hangzóanyagként és olvasnivalóként is. 109 hangos mesét tettek az oldalra, de van válogatott szakbibliográfia, link Mátyás digitális corvináihoz, illetve rengeteg illusztráció is az oldalon.
Meg persze meseszép, igazán illik ez a cirádás kódexdíszítés hozzá.




https://egyszervolt.hu/

egyszervolt.hu

Mesék, dalok, animáció, mesetévé találhatóak ezen a roppant modern oldalon, ami elég HANGOS első belépésnél, mert rá van kapcsolva egy alaphang. Én ezt az oldalt inkább kisebbeknek, ovisoknak ajánlanám, már csak a design miatt is.



nepmese.hu

 nepmese.hu

Nevében is benne van, hogy elsődlegesen magyar népmesék találhatóak ezen az igényes weboldalon.
"Válogatások a szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből, melyeket olyan ismert gyűjtők állítottak össze, mint Benedek Elek, Illyés Gyula, Arany László vagy a Grimm fivérek."
A gyűjtemény üzemeltetője az Életfa Kulturális Alapítvány.





meseljmindennap.hu

meseljmindennap.hu

128 népmesét és kortárs mesét tartalmaz ez a jópofa, színes mesetár, valamint számos olvasásnépszerűsítő cikket olvashatnak a szülők az Újdonságok menüpont alatt.



https://www.youtube.com/channel/UC9LdraCFU9LxUUOKr43cdow

Minden Napra Egy Mese

A Minden Napra Egy Mese youtube csatorna mesélői ismertebb és fiatal, még ismeretlen színészek.
"A Népek meséi mellett, amelyek azért fontosak, hogy a gyerekek már kiskorukban megértsék és megszeressék más népek kultúráját, magyar meséket is előveszünk, hiszen Benedek Elek, Illyés Gyula, Lázár Ervin és Móra Ferenc nélkül nem nőhetünk fel vagy lehetünk éppen újra gyerekek.
A meséket különböző színészek tolmácsolásában nézhetjük/hallgathatjuk, a mesék sorrendje nem követ semmiféle rendet, a videók beérkezése alapján állítottuk össze."
Koltai Róbert egy Benedek Elek mesét mond el, Őze Áron Mátyás királyról mesél, Mikó István Lázár Ervin Dömdödömjének kölcsönzi szokás szerint fantasztikus hangját :)

https://hu-hu.facebook.com/mora.rajongo/



Móra Negyedóra

1950 óta adja ki Magyarországon a gyermekkönyveket a Móra Kiadó, amely 1957-ben vette fel Móra Ferenc nevét. A kiadó FB csatornájára napi egy új mesevideó kerül fel, amelyet a kiadó munkatársai, vagy szerzői vettek fel.
Sőt, mivel Astrid Lindgren Harisnyás Pippije idén lett 75 éves, még eredetiben, svédül is meghallgatható egy részlet a népszerű gyerekregényből.


A fenti oldalak összegyűjtésében segítségemre volt:

1., https://moly.hu/zonak/iranytu-a-gyerekkonyvek-tengeren
2., A mese mindig összeköt - WMN
3., Életmentő mesék - WMN
4., 15+1 meselelőhely - WMN

Megjegyzések