Stephenie Meyer: A burok (Mini-könyvklub 2.)

Volt egy-két hét, amikor azt gondoltam, hogy a Metró 2033 sorsára jut ez a könyv is, és kihagyom, de aztán erőt vettem magamon, hogy legalább egy Meyer könyvet elolvassak, ha már az Alkonyatot eléggé biztosan sosem fogom.
Két fiútól is hallottam, hogy nem olyan rossz ez a könyv, összesen 23 molyos figyeltem olvasta-értékelte előttem, a mini könyvklubos oldalon lassacskán gyűlik a többiek véleménye is, de népszerűség ide-oda, már megint nem jött be egy trendkönyv.


Tartalomból:
A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok.... A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket és kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Tud a mindent elsöprő érzelmekről és a mindennél erősebb emlékekről. Egyvalamire azonban nem készült fel. Arra, hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie nem hajlandó feladni, nem hajlandó eltűnni.
Értékelés:Nem igazán jöttem rá, hogy ki a célszemély Meyer szerint, az ideális olvasó, akinek szánta a könyvét, mert a hossz - eredeti angolban 618 oldal - szerintem nem ifjúsági mérték. Sci-finek megint nem jó, mert ahhoz roppantul elsikkad a tartalom, romantikusnak meg túl sok benne a technikai utalás, kalandozás; arról nem is beszélve, hogy tizen- és huszonéveseken túli, korosabb olvasókat mennyire lenyűgözi a szerelmi három/négyszög :(
mennyire NEM. Lassan fizetnék annak az amcsi young adult szerzőnek, aki nem ír szerelmi háromszöget a történetébe... mi a piklitől lett ez kötelező elem?
 

Visszatérve a regényhez, itt a hivatalos leírás, nem lőném le minden részét a történetnek, hátha más kedvet kap hozzá, mert tény és való, egyszer el lehet olvasni.
Maga az alapötlet nagyon tetszett, amivel bajom van - de sok - az a megvalósítás. Megmondom őszintén, ahhoz képest, hogy Vándort mennyire vérprofinak tartja mindenki, sokat nyavalyog az elején, konkrétan a twitteren a 44. és az 55. oldalon kaptam tőle sikítófrászt. Az első száz oldalnyi előkészítésben vánszorog a történet és utána is vannak annyira lassú részek a könyvben, amiket legszívesebben átlapoztam volna.... (no, jó, bevallom, átlapoztam a sokadik szerelmi sokszöges részt, azok nagyon nem érdekeltek és  alapvetően a végét nem értem a romantikus szál esetében, hogy lehet az Iannak mindegy, hogyan néz ki Vándor???) 

Amit hiányoltam, az maga a faj, a lelkek igazi leírása, történelmük részletes elmesélése. Azon morfondíroztam, hogy amiképpen le lehetett őket választani az emberi gazdatestekről, akkor a szöveg alapján körülbelül úgy nézhettek ki, mint az Alien tojásból kikelt fiókái, csak épp nem arcra tapadnak a szívókáikkal. De mindkét faj a vírusokkal, baktériumokkal lehet rokonságban, legalábbis parazita létüket illetően. Az ilyen kihagyott sci-fi elemek érdekelnének, hogyan alakult ki Vándor fajtája, milyen lények ők valójában, vannak-e szerveik, hogyan találták ki egyáltalán az űrrepülést, megszállást mint túlélési stratégiát, mitől olyan különleges a Tűz világa...
Ha szigorúan magát a romantikus szálat leválasztom a történetről, akkor még jobban kiemelődik a sci-fi részek hiányossága, mert meg lehetett volna ezt az egész szerelmi sokszöget időutazós vagy éppen skizofrén karakterekkel is oldani. Esetleg úgy, hogy Mel amnéziás lesz, Vándorként él, aztán találkozik a két férfival...

Szóval kérdés sok maradt bennem, az emberi szereplőket kedveltem is, de folytatást nem szeretnék olvasni, és nem izgat a filmváltozat sem, mert én nagyon nem ilyennek képzeltem el a szereplőket, mint amit a plakáton látok.
3 csillag az ötből, mert jóindulatú voltam, és mert a sci-fi része minden kételyem ellenére jó :)

Többi könyvklub értékelését itt lehet elolvasni:
 http://konyv-sarok.blogspot.hu/p/a-burok.html




Megjegyzések

  1. Az kiderül, hogy hogyan fedezik fel az űrrepülést és mások megszállásának a lehetőségét. Nem lehet, hogy unalmadban azt a részt is átlapoztad? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden elképzelhető, még ez is :) akkor se érzem azt, hogy mindent tudnék ezekkel a lelkekkel kapcsolatban, a romantika annyira túlsúlyos lett a végén. (és Ian szerelme még mindig wtf kategória, hogy lehet mindegy hogyan néz ki Vanda? Könyörgöm a 170 centis nőből lesz egy 10 centivel alacsonyabb, más testszínű-hajszínű, de ugyanúgy szereti???)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!