Mit érdemes olvasni 2016-ban?



A téma az utcán hever - szokták mondani az újságírók, és ezt a mondást a mai keresőszavas világunkba úgy tudnám átvariálni, hogy a kérdés a gugli keresőjébe érkezik.
:)
A mai blogposzt címét ugyanis valaki itt kereste a blogon belül, és megörvendeztem vele, mert jó ötlet, kitűnő topik, és engem is elgondolkoztatásra kényszerít.
Tehát,

Mit érdemes olvasni 2016-ban?


Szabó Magdát, Agatha Christiet és Harry Pottert - habár igaz, hogy egyfelől én piszkosul elfogult vagyok, másfelől ezeket az írónőket és könyveket tavaly, tavalyelőtt, jövőre, és azután is érdemes olvasni. :D

De hogy pontosabb és naprakész legyek, Joanne Katleen Rowlingtól érdemes elolvasni a Gonosz pályát, a Cormoran Strike krimijét, amit álnéven írt. Továbbá a Legendás állatok és megfigyelésük filmhez megírt forgatókönyvet, és mindennél aktuálisabb a vasárnapi megjelenés, a HP színdarab.
Amit ugyan nem JKR írt, hanem csak rábólintott egy fanfictionre, de attól még hivatalos színházi darab lett Jack Throne műve.




Szabó Magda könyvei is mindig időszerűek, ráadásul a Jaffa kiadó idén az írónő számos könyvét adta ki új borítóval, nem mindenki örömére.
Mindenesetre jövőre már 100 éves lenne a méltán imádott Magduska, tehát szívből ajánlom az ismerkedést, talán két kötettel: Az őzzel és az Ókúttal.
Annak idején Az őz hozta el neki az első sikereket, mind itthon, mind külföldön, mert német, francia és olasz fordítása is van a regénynek, az Ókút pedig a gyermekkoráról szóló önéletrajzi történet.
A kiadós link abból a szempontból is lényeges, hogy még augusztus végéig szerezhetők be akciósan a friss megjelenések :)




Agatha Christiet nem nagyon kell bemutatnom, ugyebár népszerűsége 125 éve töretlen - már magában ez a tény lenyűgöző.
Angliában idén Poirot száz éves szülinapját készülnek megünnepelni, a jeles napot a hivatalos AC oldal szeptember 15-re datálja, azaz a világhíres írónő születése napjára. Ebből az alkalomból Sophie Hannah, az új Poirot könyvek szerzője is beszél új könyvéről, a Closed Casketről.
Megmondom őszintén, én nagyon nem szerettem az előző fanfictionjét, a Monogrammos gyilkosságokat, de ha ebből az új történetből kihagyta a bénázó felügyelőjét, akkor meglátjuk, tetszeni fog-e...



És akkor most ennyi külföldi reklám után evezzünk magyar vizekre :)
Rudnay gyilkosságok letöltés - újabb gugli keresés a blogban, hát ilyen biztosan NEM lesz nálam.


Viszont ajánlani nagyon-nagyon szívesen ajánlom a következő magyar és idén megjelent könyveket:





Böszörményi Gyula könyveit már dicsértem, ezt nem győzöm újra-és újra megtenni.
Egyrészt valami hihetetlenül egyedit alkotott az Ambrózy báró sorozatával, másrészt ezek a könyvek humorosak, nagyon sok történelmi, művészettörténeti háttérmunkát tartalmaznak, nyelvi kuriózumok, nagyszerűen felhívták a közfigyelmet újra Erdős Renéé-re és izgalmasak, humorosak, fordulatosak.

Mi lányrajongók meg tűkön ülve várjuk, hogy Ambrózy melyik Hangay lányt fogja végül elvenni :)





Mert még nem olvastátok elegen a véleményemet, itt van újra: Závada Pál - Egy piaci nap
Csak ismételni tudom magam:
16 év felett mindenkinek ajánlanám, kiemelten a magyar történelmet tanulók, tanítók, szeretők körét. De azt hiszem, vannak olyan történetek, amiket széles körben érdemes megismerni, mert hozzátesznek nemcsak a tudásunkhoz, nemzetünkről való ismereteinkhez, de emberekről szóló élettapasztalatainkhoz is.





Maros András: Kávéházi pillanatok kötetén szerintem én húsz év múlva is kedélyeseket fogok nevetni - és most szépítettem a valóságot, a fel-felhorkanó röhögéseimet.

"AZ ÁNTSZ-ELLENŐR jóízűen megeszi a kávéhoz kínált kekszpuffancsot, utána megbünteti a tulajdonost, amiért nem becsomagolva szolgálták fel, hanem kézzel tették a csésze mellé. Végezetül benyit a konyhába, hogy megszerezze az édesség receptjét."


Igen, én is hype-olom Greccsó Krisztián Jelmezbálját, de hát kérem alássan ez egy ultra nehéz, bonyolult, szerteágazóan sokrétű történet, ellenben az idei irodalmi kortárs egyik legkiemelkedőbb alkotása.
És bár "A hírt nem kell vinni, megy magától" azért ártani biztosan nem árt :)

Jó olvasást kívánok hozzájuk! 

Megjegyzések

  1. most csak annyit, hogy a kezdőfotó (az a gőzölgő csészés)valami csodaszépséges, hol szerezted?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!