Agatha Christie: Királyok és kalandorok (Chimneys titka)



SPOILERES bejegyzés következik!!!


FÜLSZÖVEG:
Egy botrányt keltő emlékirat kéziratát és egy ismeretlen asszony szerelmes leveleit veszi át Anthony Cade Afrikában egyik barátjától. Mindkettőt Londonba kell vinnie, az egyiket eljuttatni rendeltetési helyére, a másikat visszaadni a feladónak. A kéziratot azonban többen is meg akarják kaparintani, a leveleket ellopják, írójukat megzsarolják. Ezt már Cade sem hagyhatja annyiban, s kezdetét veszi egy sok-sok izgalommal járó, gyilkosságokkal megspékelt, szerelemmel fűszerezett történet, amely természetesen egészen meglepő fordulattal ér majd véget.

Chimneys titka címmel is megjelent. (sorozatcíme: Battle főfelügyelő 1.)
Eredeti mű: Agatha Christie: The Secret of Chimney.
Eredeti megjelenés éve: 1925


Moly adatlap:
https://moly.hu/konyvek/agatha-christie-kiralyok-es-kalandorok







Az olvasásnak most hirtelen az adta az apropóját, hogy tegnap (október 18-án) láttam a Galaxyn a 2010-es, Julia McKenzie féle sorozatrészt, ami számomra teljesen meglepő módon Miss Marple-ként adja el, az eredetileg Battle főfelügyelő színre lépésének megírt könyvet :/
Komolyan mondom, én ezt a regényt már olvastam ezzel a Királyok és kalandorok kiadásban, ami állítólag a rövidített, meg az eredeti Chimneys titka néven is, de nem ismertem a filmben rá AC néni történetére!

A legnagyobb gondom számtalan volt: minek ebbe a feldolgozásba Miss Marple, és miért ilyen fiatal minden szereplő, beleértve Julia McKenzie-t is? Szerintem Marple kiasszony legalább nyolcvan éves volt már akkor, mikor AC először leírta az alakját, ehhez képest a színésznő egy maximum hatvan éves ember járásával mozog.
Battle főfelügyelő a kép hátsó részén látható, kalapban, vele is a megszemélyesítés a gondom, mert a regényekben Battle olyan szálfaegyenes, legalább kétméteres, lomhának tűnő férfi, aki inkább lassú víz - partot mos alapon nyomoz. Butának látszik elsőre, pedig nagyon okos férfi.

A végső gondom pedig a filmmel a beleszőtt, és kitalált szerelmi szál volt, amihez képest még az eredeti AC regény sem ennyire bonyolult, pedig őszintén szólva, az is olyan mint egy vegyes saláta.





Visszatérve a regényre, ott a történet három szálon mozog: van egy ellopott kézirat, egy elveszett gyémánt, és egy meggyilkolt koronás fő.
Hercoszlovákia, egy kitalált kelet-európai ország eljövendő uralkodóját ölik meg egy pisztolylövéssel Chimneys-ben, ebben az ódon angol kastélyban. A kézirat pedig, melyet többen is szívesen megszereznének, pont ennek a kis birodalomnak volt főnemesétől, Styplich gróftól származna, aki leleplezést ígért a kiadójának, nagyszerű botránykönyvet, biztos bombasikert. És persze mendemondák szólnak arról, hogy Chimneys-ben van eldugva a legendás Koh-i-noor gyémánt :) Amit szívesen megszerezne a Viktor király nevű francia mestertolvaj, akit Angliáig üldöz egy amerikai és egy francia detektív is. Nem is beszélve a Mrs Revel által írt, zsarolók kezébe került szerelmeslevelekről, amelyek mintha titkosírással készültek volna, és valami teljesen mást jelentenének, mint amit elsőre ki lehet belőlük olvasni.
Mindezt tetőzi a két főszereplő Anthony Cade és Virginai Revel asszony közti lassú szerelmi szál...

Talán ez volt benne a sok, vagy az alapvetően kettő, később ötféle történetelemet a végére persze összegabalyítja AC néni egy elég mesés fordulattal, és minden szép és jó lesz. Nemcsak házasság, sőt király és királyné, de még a titokzatos gyémánt is előkerül.
3,5 csillag az ötből, nagyon könnyed darab, olyan módon fordulatos, mesebeli vége van, hogy lehetetlen komolyan venni. Kölcsönzésre a hosszabb változatot ajánlom, a Chimneys titkát, viszont a filmváltozatot csak eltökélt rajongóknak, mert az még az eredeti könyvnél is hollywoodibb hangvételű lett.


Megjegyzések

  1. Filmet, könyvet mindig távolságban nézek, olvasok. Mindig más, s időnként hatalmas csalódás a feldolgozás, mert más. Volt olyan, hogy a film alapjául szolgáló könyvvel évek alatt barátkoztam meg. AC-t most olvasom újra, keresni fogom ezt a könyvét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában én se nézek, de a héten betegek vagyunk, ráfanyalodtam a tévére :)
      A Galaxy egyébként vetítette eddig a Poirot sorozatot is, pl a Kutya labdája, ami a Kutya se látta megfilmesítése egész jól sikerült, pedig jóval több, másabb, számos lényeges ponton eltérőbb a regényhez képest. Az tetszett, a Miss Marple-lel beválasztottam.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!