Gretchen Rubin: Boldogságterv


FÜLSZÖVEG:

Egy ​esős délutánon Gretchen Rubin a föld legprózaibb helyén, egy belvárosi buszon megvilágosodik. Rádöbben, hogy vánszorog a nap, de rohannak az évek, múlik az idő, ő pedig nem koncentrál eléggé azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak. Ott, abban a szent pillanatban eldönti, hogy rászán egy évet a boldogságára. A Boldogságterv ennek az egy évnek a friss, lenyűgöző nyomon kísérése, humoros, bölcs krónikája. Annak a tizenkét hónapnak a kalandjait meséli el, amikor Rubin az ókori bölcsek, a modern tudomány, valamint a popkultúra tanácsait alkalmazva a boldogságot kereste.

A tanulságos, mégis szórakoztató, gondolatébresztő, de lenyűgözően olvasmányos könyv nyomán mindannyian kedvet kapunk életünk megváltoztatásához. Azonnal hozzá akarunk látni, hogy kis lépésekkel nagy változást vigyünk véghez.
Eredeti mű: Gretchen Rubin: The Happiness Project

Eredeti megjelenés éve: 2009




"Nem kereshetem magamon kívül a boldogságot. … Ha boldog akarok lenni, magamban kell hordanom a boldogságot."

Vannak könyvek, amik éveket várnak sorukra, amiket az ember talán csak azért tesz várólistára, mert egy-több általa kedvelt, példaképként számon tartott blogger már elolvasott, és dicsért. A Boldogságterv abszolút ez a kategória, már egy/két éve várakozott a kindle-ön, szépen mindig elsiklott felette a tekintettem, hiába zengett róla ódákat Timi, Szilvi és Dorothy :)
De aztán elkezdtem olvasni egy angol ebookot, a Choosing Happiert, és ott is méltatta a pozitív pszichológus író. No, ez már azért elég meggyőző volt, hiszen ha nemcsak olvasói, hanem akár szakmai körökben emlegetnek egy könyvet, akkor azért az garancia lehet a minőségre. 

Hogy mennyire szippantott magába a mű? Hát nagyon, oly annyira, hogy szívesen szert tennék egy példányra, ha tehetném, hogy abba firkálgassak a könyv szélére, de sajnos már nem árusítják.
Így az ebook olvasóm néz ki úgy, hogy határozottan vannak olyan oldalak, amikben semmit nem találtam, ellenben olyan is, mikor feketéllik a kiemelt szöveg, és alig maradt sima :D
Mint persze minden önfejlesztő könyv, ez SEM tökéletes, talán azért, mert  valószínűleg Gretchen blogja alapján, abból kiollózva írta meg a művét. De legalább nem lehet a szemére hányni, hogy nem tartotta magát az elsőrendű tanácsához: „Légy Gretchen!”

Nekem egyébiránt akkor szokott segíteni egy ilyen életmód olvasmány, ha az író felvállalja, hogy nem tökéletes, és hát GR sok minden, csak az nem. Igen, sok olyan problémája, gondja akadt, amin én például soha nem szenvednék, de mindenkinek más a tolerancia szintje, és nem gondolom, hogy csak jó dolgában sírt.
Mint ahogy Weöres Sándor írta a Teljesség felében:
„Cserélnél-e sorsot valakivel? Szeretnél gazdag lenni? A milliárdossal elcserélnéd vagyonodat, de nem a sorsodat. Szeretnél népboldogító lenni? A királlyal, vagy népvezérrel elcserélnéd hatalmadat, de nem a sorsodat. Szeretnél szent lenni? A szenttel elcserélnéd fejlettségi állapotodat, de nem a sorsodat. Mindenki csak a saját sorsát bírja elviselni; a másé alatt összeesne.”

https://www.amazon.com/Happiness-Project-Mini-Posters-Hand-Lettered/dp/0451498380


Kinek ajánlanám?
Nyilván új év kezdődött, tehát mindenkinek :D
Ennyi túlzás után viszont be kell látnom, hogy egyfelől én most nagyon elfogult vagyok, még a könyv hatása alatt állok; másfelől szenvedek abban a Gretchen által is említett betegségben, hogy erőnek erejével segítenék másokat.
Míg ő a lomtalanításban próbált minden barátjára rászállni, az én dilim az időbeosztás, önfejlesztés, komfortzónából kilépés. De hát nem lehet mindenkit kiráncigálni a saját kényelmi fészkéből, és igazság szerint úgy, jó, ahogy van, hogy különbözőek vagyunk :P

Mert például én nem tudnék ezer kísérletig kitartani, mint Edison, amikor az elektromossággal kísérletezett; sajnos nincs zseniális zenei érzékem, mint Vivaldinak, Bachnak, Mozartnak, de a zenéjüket élvezem; és hosszan tudnám sorolni, dicsérni a kedvenceimet. 
Jack Foster, Az ötlet című könyv szerzője 86 kiadónak küldte el művét, mire a 40. kiadóból visszahívták…
Edisonra mindenképpen illik a Boldogságterv egyik tanácsa: "Sok kicsi sokra megy; ha mindennap elvégzel egy keveset, sokra viszed."



https://www.amazon.com/Happiness-Project-Mini-Posters-Hand-Lettered/dp/0451498380


Tehát így szép az élet, ilyen sokszínűen, de azért nem bírom megállni, - hiszen akkor nem lennék önmagam -, hogy ne másoljam ide legalább elgondolkodtatónak az egyik kedvenc idézetemet:

"A kihívás többek között azért boldogít, mert kiterjeszti az énképedet. Több leszel tőle. Egyszer csak tudsz jógázni, házisört főzöl, vagy tűrhetően beszélsz spanyolul. A kutatások szerint minél több tényezőből épül fel az identitásod, annál kevésbé ijedsz meg, ha az egyik tényező veszélybe kerül. Ha kirúgnak a munkahelyedről, nagy csapás éri az önbecsülésedet, de az a tény, hogy te vagy a helybeli öregdiák-egyesület elnöke, némi vigaszt és önbizalmat adhat."


Megjegyzések