Ez volt 2020

 

https://www.instagram.com/czenema



Az elmúlt két órát statisztikai adatok gyűjtésével töltöttem, hová-mit-mennyit posztoltam, azonban őszinte leszek, nem oly nagyon biztos, hogy ez egy összeszedett blogposzt lesz :)
Mondjuk legalább illeni fog a meglehetősen hektikus 2020-hoz. 
Urban Eve-en, Farkas Lívia blogján olvastam azt a megjegyzést az előző évről, hogy 2020 olyan, mint egy hullámvasút, amire senki nem váltott jegyet, és senki nem tud róla leszállni. Teljesen stimmelt a leírás, 2019-es terveim minimum fele landolt a kukában. 
(pszt: karanténos kiakadás, elakadás esetén nagyon-nagyon ajánlom ezt a cikket/podcast részt: "Kell-e világot váltanod a karanténban?" )



"2020-ra 150 könyvet terveztem be, maximum elolvasni, a várólista csökkentésen túl van a fejemben egy projekt, amiről akkor fogok többet vallani, ha sikerül betartanom, legalább egy-két hónapot.
A blogon és instán max. 104 poszt várható, de ha csak 52 lesz, akkor sem fogok kardomba dőlni.
Maximum 24 könyvet fogok idén is recizni, de itt se lesz baj, ha csak 12-re redukálódik a mennyiség."


Vallomás következik: nem emlékszem arra, hogy milyen projekt járt a fejemben, ahhoz elő kellene vennem a 2018-as határidőnaplómat :D
A blogposztok száma viszont majdnem talált, 103 került fel 104 helyett; az Instára pedig 89 képet termeltem. 
Reciben is tartottam magam az előzetes elképzeléshez, 13 könyvet, ekönyvet kaptam, kértem, szereztem. 




Instagramon említettem már, hogy nekem ez a gondolat volt a legnagyobb tanulság 2020-ban. 
Az egyetemet rendben sikerült befejeznem januárban, négyes lett az írásbelim, jelesek a szóbelik, összességében JÓ értékelést kapott a másoddiplomám is. 
Márciusban elkezdtük a könyvtári marketing tanfolyamot, illetve jártam Szegeden könyvtári konferencián, ahol végre találkoztam Dórival élőben :))


Aztán jött egy másik, alternatív évnek érződő karantén, távoktatással, három gyerekkel, akik kicsit lekaparták egymástól a falat a tanév végére. Mindentől függetlenül a fiam csupa négyest és ötöst szerzett, a két lány meg tiszta kitűnő lett, a nagylány 12x-re, egymás utáni tanévben. 
(Sokat áldom a sorsot, hogy nem az én matematikai, nem létező képességeimet örökölte...)


Nyáron szerencsésen eljutottunk a Balatonra, Badacsonyba, aztán Erdőbényére, a Tokaj 
hegyvidékre, ahol annyi szúnyogot találtunk, amennyit még életemben nem láttam.
Az új tanévet óvatosan kezdtük el, maszkban, meglehetősen pesszimistán, de persze a gimis nagyon örült annak, hogy itthonról tud tanulni. Azonban egy idő után előjöttek rajta a magány tünetei, ezért novemberben hozzánk költözött egy kismacska, Samu is. 

Az idei évben 10 blogposztot írtam az OIK blogjára, és egy könyvtárismertető posztot az Oikról, a konyvtarak.hu oldalra. 
Viszonylag kevés csoportvezetésem volt, csak három, valamint három adatbázis bemutató foglalkozásom is, a nyugdíjba ment tájékoztatós kolléganő helyett. 
Amiért ide keveset posztoltam, és pláne kevesebbet olvastam, az a tartalomgyártás volt a könyvtári csatornákra, ugyanis 2020-ban FB oldalra, Insta profilra 199 kontentet készítettem, míg a könyvtár Moly profilja 131 karccal, eseménnyel bővült. Egy év alatt a Molyon megdupláztam a figyelőink számát :))




Idén minimális mennyiséget olvastam, összesen 135 olvasmánnyal, 28 ezer oldal körül zártam az évet.
Ebből egy tucat kötet Búvár zsebkönyv volt, és legalább 25 könyv pedig konkrét gyerekkönyv, mesekönyv volt a 135-ből. 
Ha jól számoltam, akkor nagyjából 50 ismeretterjesztő olvasmányom volt 2020-ban, és ez a tendencia meg is fog maradni, igyekszem majd heti egy ismeretközlő, nonfiction könyvet elolvasni. 
2021-ben nem fogok várólistát csökkenteni, hat éve mindig sikerült, most rám fér egy kis pihenés. Ellenben indulok Dóri Havi egy újraolvasás kihívásán, mert úgy is minden évben van jócskán kötet, amit újra kézbe veszek. 


Amit jó lenne még letudni, de csak óhaj szinten van a fejemben, az kettő életműolvasás: Szabó Magdaé és Jane Austené. Jane Austentól csak a leveleit lenne muszáj elolvasnom, kár, hogy nem érdekelnek; Szabó Magdánál ellenben ott tornyosul az összes esszé -és műfordítás kötete, pár gyerekkönyvvel együtt. (itt 8 hiányom van.) 
Hát, nem tudom, nem tudom...
Valahogy hasznosabbnak érzem, ha az ilyenfajta online plecsnikergető olvasások helyett duolingózok, és inkább a svédtanulásra fordítom az energiáim. 



2020 legjobb olvasmányai ők voltak, szerintem ;)


Azért álljon itt a decemberi olvasmánylistám is:

  • Amy Morin: 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek
  • Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
  • Jaron Lanier: Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról?
  • Nir Eyal: Hooked
  • Jay Northcote: A Boyfriend for Christmas
  • Jay Northcote: What Happens At Christmas
  • Jeff Kinney: Mély víz
  • Jeff Kinney: Rowley Jefferson bitang király kalandja
  • Byung-Chul Han: A kiégés társadalma
  • Kádár Judit: Engedelmes lázadók
  • Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok
  • Brian Tracy: No Excuses!


Boldog Új Évet kívánok Nektek, köszöntem az idei 74 ezres látogatószámot! 
Továbbra is ér az olvasásról kiemelt blogposztokat olvasgatni, valamint mindig örvendezek, ha a szakmai bejegyzésekre kattint valaki ;)

Megjegyzések

  1. Örülök, hogy találkoztunk személyesen - az év nagy utazása - teljesítménye volt a szegedi út, még ha az előadásommal nem is voltam elégedett - nem tudok előadni :DÖrülök, hogy te is újraolvasol velem - sok sikert, talán még jobb a bizonytalan időszakokban a régi ismerős történetekhez nyúlni! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!