Könyvmoly TAG

Itt a neten sokféle könyves kérdezz-felelek lista kereng, én Anitigerét választottam, de Julcsié is jó :)

1) Hogy találsz új olvasnivalókat?
Hogyan nem, inkább az a kérdés :D
Viccen kívül, figyelek per pillanat 76 molytagot, de főleg a szoros baráti társaság ajánlása, illetve a molyon aktív emberkék véleménye nyomán olvasok.
Ha elkezdek egy szerzővel megismerkedni, akkor hajlamos vagyok tőle is inkább választani, igyekszem teljes életműveket elolvasni - bár Agatha Christiénél például a Tommy és Tuppence sorozat nem érdekel.

2) Miért kezdtél el olvasni?
Anyukám szerint nagyon nehezen ment nekem elsősként az összeolvasás, számos sírós, tanulós este után apukám csak rászoktatott arra, hogy olvasni jó.
Aztán nem is tudom... itthon mindig volt könyv, gyerekkorunkban Grimm és fiús indiánregények (apámé), meg Móra Ferenc meséi, állatmesék, Bóbita, Gazdag Erzsi - ezeket anyukám vette nekünk.
Apu is szeretett olvasni, meg az apai nagyszüleim is, és lelkes rejtvényfejtők voltak; anyukám pedig sok mesét olvasott nekünk.

3) Hogy változott az ízlésed az elmúlt évek során?
Nyitottabb lettem. Úgy egy évtizede szinte csak Vavyan Fablét és Lőrincz L. Lászlót olvastam, aztán volt egy AC nénis időszakom, majd a molyra lépésem előtt fantasy (Harry Potter), később disztópia mániám.
Manapság szélesebb skálából választok, mindenevő lettem ;)

4) Milyen gyakran veszel könyveket?
Havonta egyet :) ez egy idei fogalom, mert nem szeretném csak felélni a fizetésemet, hanem valami maradandóbba belefektetni.

5) Hogyan reagálsz, ha nem tetszik egy könyv vége?


Kb így :)

6) Meg szoktad lesni a könyv végét?
Volt már, sőt volt olyan időszakom is, amikor le kellett szoknom eme káros szokásról, mert az esetek 100 százalékában pórul jártam így :/ konkrétan lelövi a poént... ugyanígy fegyelmeznem kell magam időnként az előre lapozástól - be leséstől is.

7) Puha borító vagy kemény kötés?
Forever kemény!
Kifejezetten utálom, hogy itthon a kiadók hajlamosak puha borítással kiadni azt, ami eredetiben kemény ><
De a kartonkötés tartósabb is, nekünk meg van a Jókai összes 1960-as évekbeli Akadémia Kiadós változata, ilyen szépek:



Bírja a többszöri költözést, nem gyűrődik, még nem kopott le teljesen a dísz se; ugyanígy szépek a Dumas Három testőr trilógiáink is, vagy ki ne ismerné a Világirodalom Remekei sorozatot?
 "A Világirodalom Remekei sorozatot az Európa Könyvkiadó indította útjára 1963-ban, s hónapról hónapra rendszeresen megjelent az előre meghirdetett kötet." az se tegnap volt, de milyen tartósak :))

8) Hol és mikor olvasol a legszívesebben?
Hálóban, nagyágyon; nappaliban fotelben vagy kanapén, attól függően, hogy a nagylány, Fanni olvas-e; illetve buszon - és igen, még hajnali negyed hatkor is!

9) Mik azok a hülye apróságok, amik a legjobban kiborítanak egy könyvben?
~ elgépelések, helyesírási hibák mindig, pláne ha szakkönyvet/marketing, pénzcsinálós könyvet olvasok
~ sablon, előre látható tragikus vég (ne hasonlítson már ezer százalékban egy régebbi műre!)
~ fülszöveg/leírás és a beltartalom nagyfokú különbsége is fel tud dühíteni; kezdem azt gondolni, hogy van külön az író, plusz külön a marketinges, aki sosem olvassa el az adott művet, de azért ő írja a hátlap szöveget, mert el kell adni a terméket (ilyenkor szoktam örülni, hogy inkább könyvtározok, számos esetben nagy pénzkidobás lett volna, a semmiért)

10) Mi az, amivel azonnal rabul ejt egy könyv?
Karakter. Stílus, egyéni nyelvezet. HUMOR - könyörgöm, az még nem ártott meg senkinek. Lehet benne máshol hasonló szerkezet, de akkor fűszerezze meg az író valami egyedivel :)

Megjegyzések