Lana Millan: Egy ​angyal a szerelem küszöbén (Raziel 2.)


FÜLSZÖVEG:


Raziel és Belader párosa Nevada kopár vidékét ezúttal a napfényes Miamira cseréli. Kalandos útjuk során szerencsére arra is jut idejük, hogy a rájuk vadászó pokolfajzatokon kívül saját magukkal és egymás iránti érzéseikkel is fölvegyék a harcot.
Küldetésükhöz olyan különös figurák csatlakoznak, mint Theo, az ateista, Manuel, az elvált mexikói pincér, Soren, a dán cserediák vagy Tully, az angyalból lett sürgősségi sebész. Lucifer mellett most Belader történetét is megismerhetjük.
Tengerpart, pálmafák, luxus, mexikói konyha, mocsár, aligátorok és egy cseppnyi armageddon egy eltökélt bukott angyal és egy útkereső démon társaságában.


A REGÉNY MEGVÁSÁROLHATÓ A LÍRA WEBSHOPBAN KEDVEZMÉNYESEN! :)



Forrás.



 Időről-időre előbújik belőlem a mélyen eltemetett, elfeledett tinilány, és visszaveszek a kezembe egy-egy urban  fantasyt, tehát olyan félig mesés, hihetetlen, emberfeletti, mágikus történetet, amely azonban mégis az emberek világában, a Földön, egy konkrét földrajzi helyen játszódik. 
Ilyen Lana Millan Raziel sorozata is, aminek ez már a második része, az első kötet még 2018. márciusában jelent meg.

A regény az USÁ-ba kalauzol minket, ahová száműznek egy volt angyalt, mégpedig Razielt, aki a Titkok Őrzője, a Misztériumok arkangyala. Az Úr eredetileg Raziel őrizetére bízta a Mindentudás könyvét, amit ő átadott az embereknek, akik így szépen nekikezdtek a fejlődésnek. 
Ámde mivel az ember egy következetlen lény, sem a Jóisten, sem az angyalok nem látták előre, hogy milyen gyors lesz a technikai fejlődés a világon, illetve hogy gyilkolásra is fel fogják használni a Tudást. A kis naivok…

A trilógiák második részével két gondom szokott lenni, egyfelől, hogy szenvednek a „középső gyerek” szindrómában, másfelől pedig túl sok idő telik el egy-egy kötet között, és nehéz visszaemlékezni a sorozatindítóra.
Mondjuk most nem ez a helyzet, Raziel nagyon young adult figura volt az első kötetben, emlékezetesen sokat nyafogott. Őszintén örülök neki, hogy a második részre „felnőtt”, sokkal józanabb, tapasztaltabb, érettebb rengeteg helyzetben – persze kivéve akkor, ha repülőre kell szállnia. Vicces, hogy pont egy volt angyal nem bírja a repülést…

"A középső gyerek általában elnyomott, kicsit szerencsétlen a családban, nehéz önállóan léteznie. A középső gyerek - a második, esetenként a harmadik, ha utána születik még csemete - már nem határozza meg alapvetően szülei mindennapjait. Nem forgatja fel fenekestől a világukat, kellő rutinnal tudják már kezelni a felmerülő problémákat - éppen ezért kicsivel kevesebb lelkesedő figyelem éri a másodikat. A nagy, az elsőszülött örökké az Első lesz a szülők szemében, míg a Kicsi, az utolsó pont azért kedves, mert ő a kicsi." (Forrás)

A középső részekkel is így van, - hiába fontosak a történet szempontjából, elég ritkán van az, hogy éppen egy trilógia középső kötete lenne a rajongók, olvasók kedvence.
Raziel 2 esetében is így van, ráadásul számomra sosem volt favorizált stílus a road-movie, vagyis az olyan könyv, film, ami alatt a szereplők A pontból B-be utaznak. Egyszerűen egy idő után megunom az ilyen történeteket, de ez személyes preferencia.

Viszont ami ebben a regényben biztosan tetszett, azok a fantasztikus al- és felvilági szereplők. Lucifer finoman szólva is egy szemétláda, aki szerintem ül az Alvilágban egy adag pattogatott kukoricával a keze ügyében, és csakis akkor hajlandó Raziel vagy Belader segítségére sietni, ha már 99 %-ban vesztésre állnak.
Nem mintha Uriel jobb lenne, Razielnek teljesen igaza van, amikor „gittegyletnek” nevezi magában az angyalokat, a kisszerű játszmáik miatt. 

Több másik mellékszereplő is szenzációs alak, Tully és Vicky, a két ex-angyal orvos, szerintem most kiemelkednek a regényből, Belader helyett is ontják a poénokat, sziporkáznak. A démon kevesebbszer lendíti elő a történet fonalát, ellenben szívszaggató a múltja, amit most Lana Millan az olvasók elé tárt. 
Mivel azonban a karantén és a vírusos megbetegedés hőseinket is fenyegeti, mindenképpen javasolni fogom a regényt, a young adult és az urban fantasy kedvelőinek.


Végül pedig pár linket ideteszek még, ajánlóként:
  • Lana Millan oldala, ahol elolvashatod Razel és Belader karanténmeséit
  • Lana Millan: Raziel 2. - Egy angyal a szerelem küszöbén online könyvbemutató
  • Raziel első részéről szóló véleményemet ITT olvashatjátok el


Köszönöm az előolvasás lehetőségét az Athenaeum kiadónak!


Megjegyzések