Mini-könyvklub fantasy kör: Elátkozott Ella


Mi az a Mini-könyvklub? - Röviden



A könyvklub január 1-től április végéig tart, a klubtagok ezalatt az időszak alatt havonta elolvasnak 1-1 fantasy könyvet. Az első három hónapban előre meghatározott könyveket olvasunk, amiket az olvasás végeztével alaposan kibeszélünk, kiértékelünk: mindenki ír egy-egy könyvértékelést, és kitöltünk egy kérdőívet a könyv fontos (és kevésbé fontos) kérdéseiről. Az utolsó hónapban mindenki szabadon választja meg, hogy mit olvas, azzal a kikötéssel, hogy legalább részben tartalmazzon fantasy elemeket a regény.
Áprilisban egy szabadon választott könyvet olvass, melyre igaz, hogy
1. korábban nem olvastad a könyvet
2. legalább részben tartalmazzon fantasy elemeket
3. ne legyen egy sorozat része, kivéve, ha ez az első kötet a sorozatban, vagy ha a sorozat egyes részei nem épülnek szorosan egymásra (így biztos nem lesz spoiler)
4. legalább 200 oldalas legyen. 
A cél ebben a hónapban az, hogy olyan stílusú könyvet ajánljunk egymásnak, amit szeretünk.




Tartalom:


Ha egy mesebeli bárókisasszony szép, okos és ráadásul gazdag – mi híja lehet a boldogságának? Óh, nagyon is sok, mert Ella minden adományok tetejébe születésekor varázslatos ajándékot kap Lucindától, a jóindulatú, de roppant meggondolatlan tündértől – az örök engedelmességet! Ha valaki azt parancsolná, hogy három napig ugráljon fél lábon, meg kellene tennie, de még azt is, ha történetesen azt a parancsot kapná, hogy vágja le a tulajdon fejét! Hogyan védekezik a talpraesett és szerencsés adottságai mellett még jó humorral is megáldott leányzó az átoknak bizonyuló ajándék ellen, hogyan igyekszik megszabadulni tőle, és hogyan jut el a manók, tündérek, hús-vér, jó és rossz emberek, derék óriások és gonosz orgok között.. Ugyan hová? A boldogtalansághoz? A boldogsághoz? Megtudjátok az amerikai írónő minden oldalon újabb meglepetéssel szolgáló, élvezetesen modern meseregényéből – a mesebeli hősnővel szinte egyidős iskoláslány fordításában.





Véleményem:

Mese, mese, meskete, Hamupipőke új köntösben :)

Vicces módon hiába tudok angolul, nekem nem esett le elsőre, hogy az Ella név a Cinderella egyik változata, pláne mert a történetbeli tündéranyu Eleanor, és elvileg Ella örökölte a nevét, csak becenéven hívja mindenki. Tizenötödik szülinapja előtt kezdődik a regény, rövid ismertetővel az átokról, amit a bolondos tündér, Lucinda szórt rá, mert megvan az a fura szokása, hogy vagy mókussá varázsolja el az embereket, vagy pedig lehetetlen "áldásokat" osztogat nekik. 
Ella már az első fejezetben elmesélni, hogy milyen nehéz gyermekkora volt az engedelmességi átok miatt, hogy bárki, bármit parancsolt neki, azt teljesítenie kellett. Persze gondolnánk, hogy az "ide gyere, oda menj" nem is akkora parancs, de vajon szívesen élne-e az olvasó, mint engedelmes kiskutya, a nap minden percében, 365 napon át?

Mint minden mesében itt is van herceg, mégpedig igazi Charmont, azaz Charming Prince, aki szintén szereti a beceneveket és röviden Charm nevet hord. Szegről végről rokona is Ellának, a kamaszlány anyja a herceg unokatestvére volt. Miután találkoznak a temetésen, hamar barátságot kötnek, főleg Ella csípős humorának köszönhetően. 
Hogy mi a folytatás? 
Gonosz mostohaanya, egy még ördögibb és egy nagyon buta mostohatestvérrel; számtalan kaland, szökés a bentlakásos iskolából, találkozás manókkal, óriásokkal és emberevő orgokkal; majd természetesen bál, és boldog vég. 

Amiért tetszett:



  • Ella humora, írásstílusa a naplójában jópofa, még mikor oka lenne rá, akkor sem nyavalyog, igazi harcos hercegnő
  • Charm levelei - félig romantikusak, félig egy felnövőben lévő férfiember kétségei az udvaroncokról
  • Mandy a tündérkeresztanya
  • nekem tetszett az apa, Sir Peter is, akinek csak annyi hibája van, hogy izzig-vérig ember, jobban érdekli az üzlet, mint a családja (de meglepő módon nem játssza meg magát, és nem próbál pénzt szerezni úgy, hogy Ellát kiházasítja)
  • ISTENI, hogy a bentlakásos suliban nincsenek tanár nevek, hanem Miss Illem, Miss Francia stb elnevezésekkel élt az író :D tulajdonképpen nagyon igaza volt, felesleges a névadás, a tantárgyi jellemzőkkel nagyszerűen leírta a tanítókat, jócskán kifigurázta az alakjukat, és főleg a drága, puccos iskolákat, ahol nem a valóságot oktatják, hanem csak és kizárólag a tantárgyi magasröptű elméletet.


Ami nem tetszett:

Ritkán mondok véleményt a borítóról, de most muszáj, mert a magyar változat borzalmas, a filmmé se nagyon tetszik, a legjobb vagy az eredeti regényé, vagy még inkább az elektromos változaté:



Őszintén jól esett az olvasása, szívesen ajánlom, mivel nem száz százalékig Hamupipőke átírat, még a szerelmi szál sem volt annyira szörnyűséges, mert a leges-legvégéig nem lehetett tudni, hogy boldog lesz-e Ella választottjával.

Ha pedig végképp meggyőzés kell az olvasáshoz, hát linkelem az egyik legjópofább moly értékelést, amit valaha olvastam, és amit erre a könyvre írt egy férfiember:
Mese b*mmeg. Mese! Érted? Van benne herceg, meg bál, meg üvegcipellő, gonoszmostoha, tündérkeresztanya, szerelmi szál… Minden adott hát, hogy rendesen elhányjam magam, nemdenem? 
Erre mi történik? Nagydarab, szőrös, szakállas, kérgesszívű állatként úgy izgultam Elláért, hogy nagyon. Mert hogy ez a sztori bizony az utolsó szögig igen rendesen van összetákolva. 
Szégyellem magam rendesen, mindjárt bontok is egy sört, hogy helyrebillenjen férfiasságom. 
De ez akkor is rohadt jó volt.

Moly adatlap:
http://moly.hu/konyvek/gail-carson-levine-elatkozott-ella
Eredeti megjelenés éve: 1997.

Megjegyzések

  1. Jajj de nagyon szerettem ezt én is :)

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg nagyon jónak tűnik! :) Viszont amíg csak a magyar borítót láttam és nem olvastam a leírásodat, eléggé elrettentem... tényleg nagyon csúnya, jellegtelen.

    Bocsi a gonoszkodásért, de az elektromos könyv az olyan, mint az elektromos szék? :) Rögtön ez jutott eszembe, ahogy olvastalak, hogy az biztos jól megráz. :)

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, alkalomadtán sorra kerítem ezt e mesét! Nagyon tetszik az ajánlásod!
    A film után olyan kis butának éreztem a sztorit, nem is volt kedvem utána elolvasni a könyvet, de ez megváltozott. :)

    VálaszTörlés
  4. De rég várólistás már :D :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!