{Vigyázz! Kész! Posztolj!}: Álomváros


Mi ez? A {Vigyázz! Kész! Posztolj!} egy kéthetente jelentkező blogger kihívás, ahol a résztvevők előre meghatározott, egészen a cikkek megjelenéséig titkos témákról írnak blogjukban. Ha csatlakoznál vagy érdekel a kihívás részletes szabályzata, keresd fel a VKP kihívás összefogó bejegyzését.


Hű, hát elég régen volt itt a blogon VKP poszt, két okból is: egyfelől az utolsó két téma nem mozgatta meg a fantáziámat, nem éreztem a könyvesblog jelleghez fűződőnek sem; másfelől volt egy közös nyári szünetünk is. De most újból belekezdek én is a kezdeményezésbe, többféle válasszal is :)

"Melyik az a város, ahol a legszívesebben élnél, miért? Vagy ha már ott laksz, akkor miért jó ott lakni, stb." - ez volt Szilvi útmutatója és kapásból azt tudom mondani, hogy köszi talált, jó itt élni, ahol éppen vagyok.

Konkrétan ez Budapest, pesti oldal, 17. kerület, Rákosborzasztó néven emlegetett, kertvárosi részén. Kis lakóhelyünk híres a Gózon Gyula kamaraszínházáról, ahol Szeifnerné Csetényi Anikó feledhetetlen irodalomtanár, drámapedagógus indította útnak az Ascher színházat. Nálunk lakott anno Berky Lili színésznő és Erdős Renée is, régi lakóháza ma emlékhely.
Van Merzse mocsarunk, Rákos patakunk, Naplás tavunk - ezek mind tájvédelmi területek; bicikliút végig a patak partján, ahol az RTK focipályán rúgta a bőrt még a fiatalon elhunyt Zavadszky Gábor.

Sőt még Rákoscsaba falván töltött maga Rákóczi Ferenc is egy éjszakát a helybeli református templomban; míg a katolikust, aminek a tornyát a konyhaablakomból látom, Laborfalvi Róza és Jókai Mór násza tette híressé :)





Szökőkút a kerületi nagykönyvtár előtt, Rákoskeresztúr, városközpont.


Szóval nyugis kis környék ez, kivéve Keresztúrt, ahol régen buszpályaudvar állt, de most is közlekedési és önkormányzati központ. Vannak nálunk is jócskán tízemeletes panelházak a fő útvonal, Pesti út mellett, de javarészt kertvárosi, kisvárosi jellegű hely. Sok fával, kerttel, három vagy négy lovardával, az utcában van valakinek kakasa is :)

Mindig mindenki meglepődik, ha azt mondom, hogy vonattal járok be a városba, de csak öt utcát kell gyalogolni a vonatmegállóig, ahol áthalad a Gödöllő-Hatvan felé a forgalom; kerek húsz perc, 5 megálló a Keleti pályaudvar. Nem kell kocsi, busz, ennél már csak a metró lehetne gyorsabb.


Szegedi Dóm


De azért vágyaim vannak, sorolom is őket. Magyarországról álomváros szerintem:
  • PÉCS <3 
  • Debrecen
  • Gyula
  • Sopron
  • Eger
  • Szeged
Pécs, Eozin kút, Zsolnay

Balatont és az egész régiót meg szimplán csak aranyba kéne foglalni, ez megunhatatlan látvány:



Most patriótának fogok tűnni, pedig amúgy csöppet sem vagyok nacionalista - és jócskán hülyeségnek is tartom az egészet, - de külföldi városokból csak kettő dobogtatja meg a szívemet...
szerintem nem fogok nagy meglepetést okozni:

Forrás

Stockholm, Óváros 



Ugye nem kell magyaráznom, hogy miért? :D *kacsint*
Egész kis mutatós posztot hoztam össze, azok a képek, amikhez nincs forrásmegjelölés, a mobilommal készültek.

A többiek válaszait itt linkelve olvashatod majd el:




Megjegyzések